Home » Fogászat » Az afta típusai, okai és kezelése részletesen
afta-tipusai-okai

Az afta típusai, okai és kezelése részletesen

twitterFacebook

Az afta a szájban és az ajkakon megjelenő fekélyek leggyakrabban előforduló típusa. Sajnos az emberek 20 százaléka életében legalább egyszer kénytelen megtapasztalni ezt a kellemetlen szájbetegséget.  Az afta általában fájdalmas sebek formájában jelentkezik, melyek halványsárga színűek, környezetük pedig gyulladt, kipirosodott. A szájfekélyeknek ez a típusa általában 10 és 40 éves kor között jelenik meg először és ezután időről időre ismétlődik. Kiújulása történhet napokkal, hetekkel, vagy akár évekkel is az első megjelenés után, de a legtöbb esetben a kor előrehaladtával a tünetek egyre ritkábban jelentkeznek, majd végleg megszűnnek. Az aftás megbetegedések nagyobbrészt a nőket érintik, így nekik a szokásosnál is jobban érdemes odafigyelni a szájukban előforduló sebekre, mert a betegség korai felismerésével és kezelésével megelőzhetőek a komolyabb kellemetlenségek.

Az afta típusai

Kisebb aftás fekélyek

Az afta legenyhébb formájában kisméretű -10 milliméternél nem nagyobb-, ovális formájú fekélyek jelennek meg a száj különböző pontjain. Számuk általában egyszerre nem haladja meg az ötöt. Színük sárgás, környezetük duzzadt és piros. Az aftának ez a típusa a legtöbb esetben 7-10 nap alatt magától elmúlik és különösebb fájdalommal nem jár. A fekélyek hegesedéssel gyógyulnak, melyek végleg megmaradnak. Az aftás megbetegedések 80 százaléka ebbe a típusba tartozik.

Súlyos aftás fekélyek

Súlyosabb esetekben a szájban csak 1-2 afta jelenik meg, de ezek mérete meghaladja az 1 centimétert és jelentős fájdalmat is okoznak. A fekélyek alakja és színe a kisebb aftákéhoz hasonló, viszont azoknál jóval lassabban,  2 héttől akár hónapokig tartó idő alatt gyógyulnak csak meg teljesen. Ebben az időszakban az evés és az ivás igen fájdalmas lehet. A gyógyulás ebben az esetben is hegképződéssel jár. Az aftás megbetegedések 10 százaléka tartozik ebbe a típusba.

Herpesz afta

A név ellenére ennek az afta típusnak nincs köze a herpeszhez, de megjelenése hasonlít ahhoz. Ebben az esetben a szájban több, apró (1-2 milliméteres) csepp alakú fekély jelenik meg, melyek lehetnek különállóak, de alkothatnak szabálytalan alakú csoportokat is.  Ezek a fekélyek nem okoznak nagyobb fájdalmat, de a gyógyulás akár hónapokig is eltarthat. Az aftás megbetegedések 10 százaléka tartozik ebbe a típusba.

Az afta okai

Az afta kialakulásának pontos okai nem ismertek. Megjelenésében nem játszanak szerepet fertőzések, teljesen egészséges embereknél is minden előzmény nélkül  előfordulhat. Ugyanakkor léteznek olyan hajlamosító tényezők, melyek elősegítik a szájban előforduló fekélyek megjelenését. Ilyen tényezők lehetnek:

 • Sérülések. Például a rosszul illeszkedő műfogsor, vagy a túl kemény fogkefe is okozhat sérüléseket a szájban
 • Hormonális változások. Egyes nőknél a menstruáció idején alakulnak ki aftás fekélyek
 • Vas- és vitaminhiány (például a B12-vitamin és folsav)
 • Élelmiszer allergia
 • Öröklődés. Egyes esetekben a genetikai hajlam öröklődhet
 • Stressz és szorongás
 • Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek szintén okozhatnak szájüregi fekélyeket. Ilyenek például:. Nicorandil, egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például ibuprofen), orális nikotin helyettesítő terápiához alkalmazott készítmények
 • Drogok, mint például a kokain

Az afta kezelése

Az afta kezelésének elsődleges célja a fájdalom és egyéb kellemetlenségek enyhítése, illetve a megfelelő feltételek megteremtése, melyek elősegítik, hogy a fekélyek a lehető legrövidebb idő alatt meggyógyuljanak. Sajnos az afta kiújulását gyógyszerekkel sem lehet megakadályozni. Sokszor a fekélyek maguktól meggyógyulnak 1-1,5 hét alatt és semmilyen kezelésre nincs szükség, azonban súlyosabb esetekben indokolttá válhat bizonyos gyógyszerek használata és a szájhigiénia fokozása.

Alapvető szabályok

 • Kerüljük a fűszeres és a nagyon sós ételeket (például sült krumpli), illetve a savas gyümölcsöket, mert ezek fogyasztása fájdalommal járhat
 • Használjunk szívószálat az iváshoz és kerüljük a forró italokat
 • Használjunk nagyon puha fogkefét
 • Öblögessünk sós vízzel minél gyakrabban

Gyógyszeres kezelés

 • A klórhexidin tartalmú szájvizek amellett, hogy csökkenthetik a fájdalmat, segíthetnek elkerülni az aftás tályogok elfertőződését és ezzel lerövidíthetik a gyógyulási időt. A szájvizet naponta kétszer ajánlott használni fogmosás után. Ügyelni kell rá, hogy a fogkrémet alaposan öblítsük ki a szánkból, mert egyes összetevői inaktiválhatják a szájvíz hatóanyagait. Előfordulhat, hogy a klórhexidin kis mértékben barnára színezi a fogakat, de ez a hatás csak átmeneti és nagyrészt megelőzhető, ha kerüljük a csersav tartalmú italok (mint például a tea, kávé, vagy vörösbor) fogyasztását.
 • A benzokain tartalmú paszták védőréteget képeznek az afták felszínén és csökkentik a fájdalmat
 • A lidokain és benzidamin tartalmú készítmények (szájvizek és permetek)  segíthetnek megszüntetni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást
Vényköteles gyógyszerek

Súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a vény nélkül kapható készítmények nem bizonyulnak elegendőnek az afta által okozott tünetek enyhítésére. Ilyenkor kérhetjük a háziorvosunkat, hogy írjon fel valamilyen szteroid vagy antibiotikum tartalmú gyógyszert. Ezek a következőek lehetnek:

 • Szteroid (például beklometazon) tartalmú inhalátorok, melyeket általában az asztma kezelésére használnak, de afták esetében is hasznosak lehetnek, ha a száj nyálkahártyájára permetezzük őket
 • Betametazon hatóanyagú oldható tabletták, melyeket vízben feloldva szájvízként használhatunk
 • A doxiciklin tartalmú antibiotikumok segíthetnek elkerülni a fekélyek felülfertőződését, így gyorsítják a gyógyulásukat

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.