FogászatFogpótlásFogtömésGyökérkezelés

Fájdalom és érzékenység a fogtömés után

twitterFacebook

Sajnos a legtöbb ember számára ismerős a fogtömés és bizonyára mindannyian találkoztunk már a fogtömés után tapasztalható furcsa érzésekkel, netán kellemetlen utóhatásokkal is. A száj és az íny zsibbadása, a kezelt fog idegenszerűsége és érzékenysége mind megszokott velejárói a fogtöméseknek. De mit is kell tennünk pontosan, hogy mihamarabb megszabaduljunk ezektől a kellemetlenségektől? Az alábbiakban hasznos tanácsokkal igyekszünk segíteni abban, hogy a fogtömés után következő időszak a lehető legzökkenőmentesebben teljen.

Mi a fogtömés?

Mikor a fog felszínén foghiány keletkezik, a fog addig védett, belső szerkezete nyitottá válik és a kórokozók és szennyeződések szabadon behatolhatnak a fog mélyebb rétegeibe is. Ez az állapot veszélyezteti az adott fog egészségét és akár tovább is terjedhet a szomszédos fogakra. Ilyen esetekben fogtömés készítésére van szükség, amely pótolja a fog hiányzó szöveteit és lezárja érzékeny belső részeit. A fog felszínének hiányát számos kémiai vagy fizikai behatás okozhatja, ilyen például a fogszuvasodás, a letöredezés vagy a kopás.

Mikor a fog felszínén foghiány alakul ki, a fogzománc is megsérül és hiánya miatt a fog belső részei -mint például a dentin- felszínre kerülnek és a fog érzékennyé válhat. A fogon keletkezett sérülések minden esetben fogtömést igényelnek, mert a fog nem csak érzékennyé, fájdalmassá válik általuk, hanem a fog belsejébe jutó baktériumok gyulladást okozhatnak, tovább rombolva a fog ép szöveteit is. Mind a hibás táplálkozási szokások, mind a nem megfelelő szájhigiénia igen fontos tényezői a fogszuvasodás kialakulásának, így érdemes tehát odafigyelni ezekre a dolgokra és, amennyiben a fogak elszíneződését, töredezettségét észleljük, illetve, ha a fogak érzékennyé, fájdalmassá válnak, minél előbb tömessük be azokat, megelőzve a komolyabb a íny- és fogbetegségeket.

A fogtömés típusai

Kompozit fogtömés

A kompozit fogtömés anyaga üveg- és porcelánszemcsékkel kevert műgyanta. Az alapvetően lágy fogtömés kék fény hatására megköt és így szilárd, az eredeti foghoz nagyon hasonló textúrájú felszínt hoz létre a fogon.

Onlay fogtömés

Az onlay fogtömés egy porcelán betét, melyet a károsodott fogba illesztenek. Olyan esetekben alkalmaznak onlay fogtömést, mikor a foghiány már a teljes rágófelszínt, illetve a fogcsücsköket is érinti.

Inlay fogtömés

Az inlay fogtömés az onlay töméshez hasonlóan egy porcelán betétet, melyet egyénre szabottan készítenek és ragasztanak be a számára kialakított üregbe. Ezt a fogtömést elsősorban őrlőfogak felépítéséhez használják, olyan esetekben, mikor a fog letört vagy a fogszuvasodás már jelentős mértékű.

Kompozit héj

A kompozit héj fogtömést elsősorban a frontfogak helyreállításához használják, általában olyan esetekben, mikor a fog formája nem megfelelő, nagyobb rések vannak a fogak között, illetve, ha a fog egy része elszíneződött, letört vagy lekopott. Ilyen esetekben elkerülhető a korona alkalmazása és a fog esztétikus helyreállítható fogtöméssel.

Amalgám fogtömés

Az amalgám fogtömés a legrégebben alkalmazott tömés típus, melyet a mai napig is használnak a fogászati kezelések során, bár a fémes színe miatt jelentkező esztétikai hátrányok miatt egyre ritkábban.

Ideiglenes fogtömés

Ideiglenes fogtömést olyan esetekben alkalmaznak, mikor a fog a tisztítás és csiszolás után további kezelést is igényel, melyet a végleges tömés akadályozna.

A fogtömés után

A fogtömés készítésekor a legtöbb esetben érzéstelenítést alkalmaznak, amely következtében a száj és az íny a kezelés után még 1-2 órán keresztül érzéketlen és zsibbad lehet. Ebben az időszakban érdemes kerülni a rágást és az étkezést, mert ez a száj sérüléséhez vagy félrenyeléshez vezethet. Forró italok fogyasztása szintén nem ajánlott közvetlenül a fogtömés után, mert a megváltozott érzékelés miatt ezek égési sérüléseket okozhatnak. A fogak fúrása és csiszolása miatt természetes, hogy a fog a fogtömés után a szokásosnál érzékenyebbé válik a hőhatásokra, így a túl meleg vagy hideg ételek és italok, illetve esetenként a hideg levegő belégzése is kellemetlenséget okozhat.

A helyesen elkészített fogtömés általában csak rövid ideig kelt idegen érzést a páciens szájában, ami néhány nap után megszűnik. Azonban, ha a tömés túl magas vagy alacsony, ez az érzés megmaradhat, ilyenkor a fogtömés korrekciójára van szükség. A fogtömés után a fognak időre van szüksége, amíg megnyugszik és regenerálódik. Ebben az időszakban előfordulhat fájdalom és fokozott érzékenység a kezelt fog területén. A következő tanácsok segítséget nyújthatnak a a fogtömés után jelentkező kellemetlenségek csökkentésében.

Tanácsok a fogtömés után

Rágjunk lassan és óvatosan

A rágás során óriási nyomás nehezedik a fogakra, ami a fogtömés után fájdalmat okozhat a kezelt területen. Ezért érdemes lassan és megfontoltan megrágni az ételt és lehetőleg elkerülni az erőteljes harapásokat. Amennyiben csak az egyik oldalon végeztek fogtömést, célszerű átmenetileg az ellenkező oldalon rágni.

Rágjunk csukott szájjal

Egyes esetekben a fogtömés után a hideg levegő belélegzése és a szájban keltett légáramlat is fájdalmat okozhat. Így ilyenkor nem csak a jó modor, de saját érdekünk is megkívánja, hogy csukott szájjal rágjunk, ezzel csökkentve annak esélyét, hogy evés közben hideg levegő érje a fogakat.

Kerüljük a ragadós ételeket

Néhány fogtömés típusnak, mint például az amalgám vagy az ideiglenes tömésnek, szüksége van némi időre ahhoz, hogy teljesen megszilárduljon. Ilyen esetekben célszerű kerülni a fogtömés után a ragadós ételeket és a rágógumit, mert ezek a még nem teljesen szilárd tömést elmozdíthatják, vagy esetleg ki is szedhetik a fogból.

Kerüljük a túl hideg vagy meleg ételeket és italokat

A közepes hőmérsékletű ételek és italok kisebb valószínűséggel váltanak ki fájdalmat az érzékeny fogaknál a fogtömés után.

Kerüljük az édességek fogyasztását

Az édességek, a cukros ételek és italok a fogakat érzékenyebbé tehetik a fogtömés után, illetve elősegíthetik a baktériumok szaporodását a fogak felszínén vagy esetenként a fogtömés alatt.

Ne együnk kemény ételeket

Az olyan kemény ételek fogyasztása, mint például a dió, a cukorka vagy a jég, indokolatlanul erős nyomásnak teheti ki a kezelt fogakat, ami a friss fogtömés elmozdulását okozhatja. Különösen igaz ez az amalgám és az ideiglenes tömés esetében, melyeknek a fogtömés után hosszabb időre van szükségük a megszilárduláshoz, mint a kompozit fogtömésnek.

 

'Fel a tetejéhez' gomb