Home » Fogászat » Ideiglenes fogpótlás – Esztétikus megoldás a fogászati kezelés idejére
ideiglenes-fogpotlas

Ideiglenes fogpótlás – Esztétikus megoldás a fogászati kezelés idejére

twitterFacebook

Mi az ideiglenes fogpótlás?

A végleges, esztétikus fogpótlás elkészítésének ideje alatt a páciensek érthető okok miatt többnyire nem szeretnének lecsiszolt fogakkal vagy fog nélkül élni, így erre az időszakra lehetőségük van ideiglenes fogpótlás felhelyezését kérni. Szerencsére a mai modern fogászat számára már minden technikai feltétel adott, hogy ezt az igényt esztétikus és gyorsan elkészíthető fogpótlásokkal elégítse ki. Mivel minden fogászati helyzet más és más, így az alkalmazandó ideiglenes fogpótlások is különbözőek lehetnek. Léteznek azonnal elkészülő fix fogpótlások, de vannak 1-2 nap alatt, fogtechnikai laboratóriumban készülő fix és kivehető ideiglenes fogpótlások is.

Az ideiglenes fogpótlás anyaga

Az esetek túlnyomó többségében az ideiglenes fogpótlás műanyagból készítik el. A felhasznált műanyag általában lágy, vagy folyékony állapotban kerül megformázásra, majd megszilárdulás után rövid időn belül a helyére is illesztik. Az ideiglenes fogpótlások színe a természetes fogakéhoz hasonló, így esztétikailag nem okoz problémát viselőjének, ugyanakkor a tartós fogpótlásoknál alkalmazott színkeverésre esetükben nincsen lehetőség.

Az ideiglenes fogpótlás viselésének időtartama

Az ideiglenes fogpótlás feladata, hogy a kezelések között elfedje a hiányzó, vagy lecsiszolt fogakat, így hosszútávú viselésre nem alkalmas. Az ideiglenes fogpótlásokat olyan ragasztóval rögzítik, amit a fogorvos a soron következő kezelésen könnyen eltud távolítani, ezért előfordulhat, hogy a korona vagy híd magától is meglazul, különösen, ha a fogpótlás alátámasztására kevés pillérfog áll rendelkezésre. Ilyenkor természetesen a fogorvos ezt soron kívül visszaragasztja. Az ideiglenes fogpótlások hosszabb távú viselhetőségének az is gátat szab, hogy ezek az eszközök nem illeszkednek olyan pontosan, mint a végleges pótlások, így néhány hét, vagy hónap után fennállhat a fogszuvasodás veszélye a tartófogak esetében.

Az ideiglenes fogpótlás típusai

Azonnal elkészülő ideiglenes fogpótlás

Amennyiben a fogászati kezelés viszonylag rövid időt vesz igénybe, lehetőség van a rendelőben azonnal elkészíthető ideiglenes fogpótlás alkalmazására. A fejlett fogászati technológiáknak köszönhetően a fogak előkészítése után a fogorvos már az első kezelés során olyan fogpótlást tud helyezni a fogakra, amely 1-2 héten keresztül sikeresen képes csökkenteni a hiányzó fogak miatt kialakuló esztétikai hátrányt. Ezek az ideiglenes fogpótlások hosszabb távú használatra nem alkalmasak, de néhány hétig elfedik a problémás területet és megvédik a kezelés következtében érzékenyebb fogak felszínét a külső behatásoktól.

Fogtechnikai laborban készített ideiglenes fogpótlás

Hosszabb időt igénybe vevő fogászati kezelések esetében az ideiglenes fogpótlást általában fogtechnikus készíti el, többnyire 2-3 nap alatt. Ezek az ideiglenes fogpótlások már alkalmasak rá, hogy akár 4-6 héten keresztül is gond nélkül a helyükön maradjanak és mind esztétikai, mind funkcionális szempontból jól helyettesítsék a hiányzó fogakat.

Kivehető ideiglenes fogpótlás

A kivehető ideiglenes fogpótlást leggyakrabban a fog implantátummal végzett fogbeültetés ideje alatt alkalmazzák. A fogbeültetés során beültetett műgyökérnek viszonylag hosszú időre van szüksége hozzá, hogy az állkapocs csontozata ránőjön és az implantátum szilárdan rögzüljön. Ez a folyamat a páciens csontállományától és a fog implantátum minőségétől függően 3-6 hónapot is igénybe vehet. Mivel a fogbeültetés egyik nagy előnye éppen az, hogy az új fog elhelyezéséhez nincs szükség a környező fogak lecsiszolásához, erre az időszakra a legtöbb esetben kivehető ideiglenes fogpótlást használnak a foghiány elfedéséhez. Ezeket a fogpótlásokat bármikor le lehet venni a fogakról, így mind a tartófogak, mind a fogpótlás könnyebben tisztítható, mint fix megoldás esetében.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.