Szemműtétek

Mire számíthatok a PRK lézeres szemműtét után?

twitterFacebook

Mi a PRK lézeres szemműtét?

Azok számára, akiknek eltérések, szabálytalanságok találhatóak a szaruhártyáján, a PRK (Photorefractive keratectomy) lézeres szemműtét gyakran biztonságosabb alternatívát jelenthet a LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis) szemműtéthez képest. Ennek oka az, hogy ellentétben a LASIK műtéttel, a PRK műtét nem igényel bemetszést a szaruhártyán. Ennek akkor van igazán jelentősége, mikor valakinek helyenként az átlagosnál vékonyabb a szaruhártyája és egy bemetszés esetleg potenciálisan befolyásolhatná a szem szerkezeti egységét. A PRK lézeres szemműtét során eltávolítják a szaruhártya középső területét takaró vékony, külső membránt, így felfedve a mélyebb réteget, az úgynevezett szaruhártya-strómát. Ezután egy speciális, hullámfront optimalizált lézer segítségével elvégzik a szükséges módosításokat a szaruhártyán, majd a szemet vékony kontaktlencsével lefedik. Az eljárás mindössze néhány percet vesz igénybe és általában fájdalommentes.

prk-szemmutet

Mire számíthatok a PRK lézeres szemműtét után?

1-3 nappal a PRK műtét után a páciensek általában tapasztalnak néhány kellemetlenséget, ilyen lehet például a fényérzékenység, könnyezés, duzzadt szemhéjak, illetve esetenként égő érzés az érintett területen. A tünetek többségét az okozza, hogy a szemműtét során eltávolított membrán normál esetben egyfajta természetes akadályt képez a szem és a környezet között és hiányában a szemet könnyebben irritálhatják a külső hatások. A kellemetlenségek csökkentése érdekében általában az orvos szemcseppet és fájdalomcsillapítót ír fel, melyek segítségével ez az időszak könnyebben elviselhető.

4-7 nappal a PRK szemműtét után esetenként a látás még kissé homályos lehet, de az első napokra jellemző tünetek többnyire már elmúlnak. Az első hét végén a műtét során felhelyezett átmeneti kontaktlencséket eltávolítják.

1-12 héttel a PRK lézeres szemműtét után az eltávolított hámréteg fokozatosan visszanő és kisimul, így a látás is egyre tisztábbá válik. Ez idő alatt a legtöbb páciens tapasztal kisebb mértékű eltéréseket a látásában, ami leggyakrabban az éjszakai világítás körül megjelenő fénykörök érzékelésében jelentkezik. Éppen ezért az első néhány hétben az éjszakai vezetés csak fokozott óvatossággal ajánlott.

3-6 hónappal a PRK szemműtét után a látás élessége stabilizálódik és kialakul a végleges látás. Az éjszakai látásproblémák fokozatosan csökkennek és a páciensek túlnyomó többségénél idővel teljesen megszűnnek. A páciensek kis részénél ezek a hatások tartósan is fennállhatnak, de általában csak igen enyhe formában jelentkeznek.

Miért van szükség hosszabb időre a teljes felépüléshez a PRK szemműtét után, mint a LASIK műtét esetében?

A LASIK lézeres szemműtét során a szaruhártyát fedő hámot nem távolítják el, hanem részben elmetszik, visszahajtják, majd a műtét végén az eredeti helyére illesztik vissza. Ezzel szemben a PRK műtét esetében a felső hámréteget bemetszés nélkül ledörzsölik és a beavatkozás után a szemet kontaktlencsével lefedik. Azért van szükség hosszabb időre a felépüléshez A PRK szemműtét után, mert az eltávolított hámrétegnek regenerálódnia kell a végleges eredmény eléréséhez. Éppen ezért az esetek többségében a LASIK szemműtét segítségével gyorsabban és zökkenőmentesebben javíthatóak a látásproblémák, ugyanakkor egyes páciensek számára, akik nem egyenletes vastagságú szaruhártyával rendelkeznek, a hámréteg átvágása olyan kockázatot jelent, amely indokolttá teszi a némileg körülményesebb, de biztonságosabb PRK műtét elvégzését.

Forrás: Webmd

'Fel a tetejéhez' gomb