HajbeültetésHajkezelések

A legfontosabb kérdések és válaszok a hajbeültetésről

twitterFacebook

Napjainkban a hajbeültetés egyetlen bevált módszere, hogy a hajas fejbőr hátsó, DHT (dihidro-tesztoszteron) rezisztens részeiről begyűjtött hajszálakat átültetik a hajhullással érintett területekre. Jelen pillanatban a hajbeültetés kizárólag saját hajjal hajtható végre, mert más ember fejbőréről nyert hajszálak nem maradnak meg a hajbeültetés helyén, a páciens szervezetének védekező mechanizmusa miatt kilökődnek. Bár ez a kilökődés megakadályozható kilökődést gátló gyógyszerekkel, de, mivel ezeket a gyógyszereket a hajbeültetés eredményének fenntartásához élethosszig kellene szedni, a várható eredmény és a kockázatok nem állnak arányban egymással.

Egyetlen kivétel létezik, mikor a hajbeültetés egyik emberről a másikra megvalósítható, mégpedig egypetéjű ikrek esetében, ahol az azonos genetikai állomány lehetővé teszi, hogy a hajszálak kilökődés nélkül megmaradjanak a beültetés helyén. Férfiaknál az esetek túlnyomó részében a férfias típusú hajhullás (AGA – Androgenic alopecia) okozza a haj elvesztésével járó panaszokat. Ezekben az esetekben a fejbőr oldalsó és hátsó részén szinte mindig megmarad egy DHT rezisztens hajsáv, amely donor területként szolgál a hajbeültetés számára. Ezek a megmaradó hajszálak genetikailag úgy vannak programozva, hogy túlélik a DHT hatásait, még a kopaszodás rosszabb eseteiben is.

Sajnos egy kivétel létezik ez alól, mégpedig a diffúz kopaszodás. Ebben az esetben a férfiak haja a nőknél legtöbbször tapasztalt módon, a teljes fejbőrön egyszerre ritkul meg és nem maradnak meg a férfias típusú kopaszodásra jellemző rezisztens részek a fejből oldalán és hátulján. Diffúz kopaszodás esetén a hajbeültetés eredménye igen kétséges, hiszen az átültetett haj vélhetően ugyanolyan érzékeny a DHT hatásaira, mint a kihullott, így idővel ezeket a hajszálakat is elveszíti a páciens.

Ez a fajta diffúz kopaszodás az oka annak, hogy a nőknél sok esetben nincs értelme a hajbeültetés végrehajtásának. Mint minden orvosi beavatkozásra, a hajbeültetésre is igaz, hogy minél többet tud meg az ember róla, annál nagyobb eséllyel találja meg a számára legmegfelelőbb eljárást és orvost. A tájékozottság mind a páciens, mind pedig a beavatkozást végrehajtó orvos számára hasznos lehet, ha együttműködésük szükségessé válik. A következő kérdések és válaszok megpróbálnak segítséget nyújtani a hajbeültetés megértéséhez és a kezelésre való felkészüléshez.

Kinek a haja kerül átültetésre a hajbeültetés során?

A szervátültetésekkel ellentétben, a hajbeültetéskor minden esetben a páciens saját haja kerül átültetésre. Ennek oka, hogy más ember hajszálait a fejbőr nem fogadja be, azok idővel kilökődnek. Kilökődésgátló gyógyszerek szedésével a folyamat megakadályozható ugyan, de ezeket egész életében szednie kellene a páciensnek, ami számos kockázattal járna, így semmiképpen nem ajánlott.

Hol találhatóak a hajbeültetés donor területei?

A férfias típusú hajhullás angol elnevezése male pattern baldness, amelyben a minta (pattern) szó arra utal, hogy a férfiak esetében jelentkező kopaszodás az esetek túlnyomó részében egyfajta mintát követ. Bármilyen mértékű a haj elvesztése a fejtetőn, a fejbőr oldalsó és hátsó részén lévő területeken a haj rezisztens a DHT hatásaira és nem hullik ki. Ezek a területek a hajbeültetés donor területei, az innen nyert hajszálak kerülnek beültetésre a hajhullással érintett részekre.

Hova kerülnek elhelyezésre a donor területről nyert hajszálak a hajbeültetés során?

Miután a donor területről kinyerték a hajszálakat, azok a kopaszodással érintett területen képzett apró résekbe kerülnek beültetésre. A kinyert szövetdarabokat graftoknak nevezik és ezek egy vagy több hajszál mellett tartalmazzák a hajhagymákat és a környező bőrt és szöveteket is. A hajbeültetés során ezeket a graftokat ültetik be az orvos által korábban meghatározott elrendezésben. Ebből is jól látható, hogy a hajbeültetés igen komoly felkészültséget igényel az azt végrehajtó orvostól, hiszen a beültetett haj megfelelő elrendezése nagyban befolyásolja a hajzat későbbi esztétikai megjelenését.

Mennyiben befolyásolja a haj sűrűsége a hajbeültetés sikerességét?

A haj sűrűségét a fejbőrön négyzetcentiméterenként megtalálható hajszálak száma, a fejbőr lazaságát pedig a hajszálakat tartalmazó fejbőr rugalmassága határozza meg. A laza fejbőrből és sűrű hajból több graft nyerhető ki, így több hajszál használható fel a hajbeültetés során.

Hogyan befolyásolja a haj típusa a hajbeültetés eredményét?

A durva szálú haj vastagabb, ezért a beültetett graftok kevesebb hajszálat tartalmaznak és így a fejbőr lefedettsége jobb lesz. Vékony szálú haj esetében a lefedettség kisebb, de a hajbeültetéssel beültetett haj megjelenése természetesebb. A hullámos és göndör haj igen jó vizuális eredményt adhat, mert a haj saját tartásából kifolyólag jobban fedi a fejbőrt.

Hogyan befolyásolja a haj és a fejbőr színe a hajbeültetés eredményét?

Minél közelebb áll a haj színe a fejbőr színéhez, a hajbeültetés vizuális eredménye annál jobb lesz. Világos haj és világos bőr, vagy sötét bőr és sötét haj jó párosítások, ellenkező esetekben a kontraszt nagyobb lesz.

Milyen egyéb tényezőket vesznek figyelembe a hajbeültetés előtt?

A hajbeültetés megtervezésekor az orvosnak mindenképpen figyelembe kell vennie a jövőben várható hajhullás, kopaszodás mértékét és elhelyezkedését. A hajvonal megfelelő kialakítása elengedhetetlen feltétele a sikeres hajbeültetésnek, így pontos tervezést igényel annak sűrűségének és ívének meghatározása.

Mi alapján határozzák meg, hogy hova kerüljön haj a hajbeültetés során?

A hajvonal és a fejtető az elsődleges területek, ahova a hajbeültetés során a haj beültetésre kerül, hiszen ezek adják az arc keretét és így jelentős mértékben meghatározzák annak megjelenését. A fejtető általában az utolsó terület, melyet a hajbeültetés érint, kivéve akkor, ha csak ez a terület érintett a kopaszodás által.

Hány hajbeültetésre van szükség?

A szükséges hajbeültetések száma nagyban függ a meglévő kopaszság és a várható kopaszodás mértékétől, a donor terület méretétől és a felhasználható hajszálak számától. Általánosságban elmondható, hogy férfiak esetében egy vagy két hajbeültetés elég szokott lenni, hogy az elvárt eredményt elérjék. Ez a gyakorlatban néhány ezer hajszál beültetését jelenti. Nők esetében általában több hajbeültetés szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez.

Mire lehet számítani a hajbeültetés előtti első konzultáción?

A hajbeültetést megelőző konzultáción az orvosnak alaposan meg kell vizsgálnia a páciens fejbőrét és anamnézist kell felállítania. A fejbőr vizsgálata során egy hajsűrűség mérő eszközzel fel kell mérni a haj sűrűségét mind a hajhullástól érintett, mind a donor területen. A hajbeültetés előtt fontos meghatározni a kopaszodás mértékét és annak jövőben várható alakulását, illetve meg kell határozni a hajszálak vastagságát és hosszát is, figyelembe véve azok elvékonyodásának mértékét. Az orvosnak írásban meg kell terveznie a hajbeültetés menetét és megbecsülni az elvégzendő műtétek számát. Ezen kívül az orvos feladata még, hogy tájékoztassa a pácienst a hajbeültetés pontos menetéről, a lehetséges szövődményekről, a műtét utáni teendőkről és az eredmények megjelenésének várható időpontjáról.

Hajbeültetés előtte utána képek és információk

hajbeultetes-galeria

'Fel a tetejéhez' gomb