HajbeültetésHajhullásHajkezelések

Hajbeültetés nőknek – Kinek ajánlott?

twitterFacebook

Napjainkban már egyre szélesebb körben elérhetőek a hajbeültetés új és biztonságos módszerei, melyek segítségével jelentős mértékben javíthatóak a kopaszodás és hajhullás által okozott esztétikai problémák. Évente férfiak millióin végeznek FUE hajbeültetést. Ez a nagy szám annak köszönhető, hogy a módszer igen jól működik férfias típusú hajhullás (male pattern baldness vagy androgenetic alopecia) esetében, amely közel 90%-ban felelős a férfiak kopaszodásáért. De mi a helyzet a nőkkel? Lehetséges-e számukra a hajhullás vagy kopaszodás műtéti kezelése? A válasz sajnos az esetek többségében nem.

A FUE hajbeültetés lényege, hogy a fejbőr DHT (dihidrotesztoszteron) rezisztens területeiről (tarkó és halánték) kinyert hajtüszőket ültetik be a fejtető hajhullással érintett részeire. Ez a módszer kiválóan alkalmazható férfiak esetében, mert a hajvesztés szinte minden esetben ugyanazt a mintát követi és mindig rendelkezésre áll valamilyen méretű donor terület, melyről a hajbeültetéshez szükséges hajtüszők kinyerhetőek.

Ugyanakkor viszont a nőknél a férfias típusú kopaszodás csak nagyon ritkán fordul elő. Az ő esetükben a hajvesztésért az úgynevezett diffúz kopaszodás felelős. A diffúz kopaszodás a teljes fejbőrt érinti, a haj általában egyenletesen vékonyodik el és ritkul meg. Nincsenek DHT rezisztens részek, így megfelelő donor területek sem. Ez azt jelenti, hogy a hajbeültetéssel áthelyezett hajtüszők idővel ugyanúgy kihullanak, mint a többi haj. További jelentős különbség a női és férfi kopaszodás között, hogy férfiak esetében a fő problémát a frontális hajvonal megváltozása, egyre feljebb tolódása okozza, amely hajbeültetéssel igen jól orvosolható, hiszen a kinyert hajszálakkal új hajvonal kialakítására van lehetőség.

A nőknél jellemző diffúz kopaszodás viszont általában érintetlenül hagyja a hajvonalat, itt inkább a teljes hajzaton tapasztalható volumenvesztés a legnagyobb gond. A hajbeültetés viszont sajnos nem alkalmas a hajzat általános tömegének, sűrűségének javítására, hiszen a haj mennyiségére nincs hatással, csak a meglévő hajtüszők áthelyezésére ad lehetőséget.

Mikor alkalmazható a hajbeültetés nők esetében?

Szakértők szerint nők estében csak igen kis arányban (nagyjából 2-5%) alkalmazható megfelelő eredménnyel a hajbeültetés, hiszen a többségüket érintő diffúz hajhullásra ez az eljárás nem nyújt megoldást. Vannak azonban kivételek, mikor a hajbeültetés nőknek is reményt jelenthet a hajhullás elleni küzdelemben:

  • Ha a kopaszodást valamilyen állandó mechanikai hatás okozta, mint például traction alopecia estében, mikor a hajvesztés nem hormonális eredetű, hanem túl szoros hajviselet vagy hajba helyezett tárgy következtében alakult ki. A hajbeültetés után az eredmény megtartásához természetesen szükséges a mechanikai hatás megszüntetése.
  • Korábban elvégzett, a fejbőrt is érintő kozmetikai vagy plasztikai műtét következtében kialakult hegeken a haj hajbeültetéssel pótolható.
  • Azoknál a nőknél, akik férfias típusú kopaszodástól szenvednek, a hajbeültetés a férfiaknál megszokott módon végrehajtható.
  • Valamilyen trauma, mint például baleset, égési sérülés vagy kémiai égés által okozott hajvesztés a donor területek megléte esetén hajbeültetéssel orvosolható.

Általában elmondható tehát, hogy a nők többsége számára a hajbeültetés sajnos nem jelent megoldást a hajhullás okozta problémákra. Az ő esetükben műtét helyett alapos endokrinológiai és belgyógyászati kivizsgálás javasolt, ugyanis a kiváltó okok ismeretében a hajhullás többnyire megállítható, esetleg vissza is fordítható.

'Fel a tetejéhez' gomb