MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellnagyobbítás mellimplantátummal és egyéb módszerekkel

twitterFacebook

A mellnagyobbítás igen komoly múltra tekint vissza, hiszen a kezdeti, kevéssé sikeres próbálkozások után, 1962-ben hajtották végre az első sikeres mellimplantátum beültetést. Napjainkra a mellnagyobbítás már a leggyakrabban végzett kozmetikai beavatkozássá vált. Népszerűségét az is jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban évente nagyjából 300.000 nő esik át mellimplantátummal végzett mellnagyobbításon. A mellplasztika keretein belül végrehajtott egyéb műtéteket, mint a mellfelvarrást, vagy a mellkisebbítést messze nem végzik ekkora számban.

A mellnagyobbítás általános okai

A mellnagyobbításnak számos oka lehet. A leggyakoribb okok közé tartozik a terhesség és szoptatás után előforduló, a mell mirigyállományának csökkenésével és a mell bőrének megnyúlásával járó állapot, illetve az alkatilag meghatározott, kisméretű mellek. Mindkét esetben lehetőség van esztétikai célú mellnagyobbítás elvégzésére, amely legtöbbször orvosolja a problémát. Előfordulhat az is, hogy a mellek valamilyen baleset, vagy betegség következtében károsodtak és teljes vagy részleges helyreállításukra van szükség. A mellplasztika lehetőséget nyújt rá, hogy ilyen esetekben mellimplantátum beültetésével és/vagy a test saját szöveteinek segítségével a mellet rekonstruálják.

Hasonló a helyzet a fejlődési rendellenességek miatt deformált, vagy hiányzó mellek esetében is, ahol a mellnagyobbítás és a mellplasztika egyéb módszerei segítségével a mellek helyreállíthatóak. Sajnos sok nőt érintenek a mell daganatos megbetegedései is, melyek következtében, vagy megelőzésük érdekében masztektómia végrehajtása válik indokolttá, mely során a mell mirigyállománya eltávolításra kerül. Ilyen esetekben is alkalmazható a mellnagyobbítás, melynek célja ekkor elsősorban az eltávolított szövetek mellimplantátummal történő pótlása. Érdemes még megemlíteni a mellnagyobbítás okai között, hogy sajnos esetenként az is előfordulhat, hogy a műtétet korábban nem megfelelő hozzáértéssel végezték el és emiatt újabb (revíziós) mellplasztikára van szükség a hibák helyreállítása érdekében.

A mellnagyobbítás főbb típusai

A mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás módszerei

A mellimplantátum elhelyezése

 • a mell mirigyállománya alá helyezett mellimplantátum
 • a széles mellizom alá helyezett mellimplantátum
 • a széles mellizom hártyája alá helyezett mellimplantátum
 • dual plan elhelyezésű mellimplantátum, ahol az implantátum részben a széles mellizom és részben a mirigyállomány alá kerül beültetésre

A mellnagyobbításhoz használt bemetszés helye

Az áthajlási redő felől végzett, infra- vagy submammaris bemetszés esetében a mellnagyobbítás alkalmával, az implantátum a mell alatt ejtett 4-5 centiméteres bemetszésen keresztül kerül behelyezésre. Napjainkban ez a fajta elhelyezés a leginkább elterjedt és elfogadott módja a mellnagyobbításnak, hiszen a hegek -bár közvetlenül a mell bőrén helyezkednek el- többnyire takarásban vannak, kevéssé láthatóak és a bemetszés helye és mérete az operáció szempontjából is ideális.

A bimbóudvar határán (periareolaris) végzett bemetszésen keresztül végzett mellnagyobbítás. Ez a fajta mellimplantátum elhelyezési módszert főleg a nagyobb bimbóudvarral rendelkező hölgyek esetében alkalmazzák, gyakran mellfelvarrással együtt. Előnye a kisméretű műtéti heg, hátránya a tejutak közelsége miatt kialakuló esetleges fertőzés, illetve a sok esetben feszülésnek kitett, látható heg.

A mellbimbón-bimbóudvaron (transmamillaris-areolaris) keresztül végzett mellnagyobbítás előnye a kisméretű heg, hátránya viszont a tejcsatornák közelsége miatt esetlegesen kialakuló fertőzés és a tejutak sérülése miatt nehezített szoptatás.

A hónalji bemetszésen keresztül végzett mellnagyobbítás előny, hogy ebben az esetben a mell bőre érintetlen marad, hátrányai viszont a komplikált, endoszkópos műtéti eljárás, a hónalj elhelyezkedése miatt esetlegesen kialakuló fertőzések, illetve a viszonylag nagy méretű műtéti hegy.

A köldök felőli bemetszésen keresztül (umbilicalis) végzett mellnagyobbítás előnye, hogy a mell bőre ez esetben is hegmentes marad, viszont a mellimplantátum elhelyezése és revíziója igen komplikált, nagy műtéti területet igényel, így ezt a módszert a legtöbb esetben hasplasztikával együtt végzik.

A mellnagyobbításhoz használt implantátumok típusai

Töltőanyag szerint
 • fiziológiás sóoldattal töltött mellimplantátum
 • szilikon géllel töltött mellimplantátum
 • szilikon gél magvú, sóoldattal töltött, kombinált mellimplantátum
 • egyéb töltőanyaggal (szója olaj, polipropilén) töltött mellimplantátum (ezeket már nem használják)
A mellimplantátumok felülete szerint
 • sima
 • texturált, érdesített
 • poliuretánból készült
A mellimplantátumok formája szerint
 • kerek alakú implantátum
 • csepp vagy anatómiai alakú implantátum
A mellimplantátumok profilja szerint
 • magas profilú
 • közepes/standard profilú

Az implantátummal végzett mellnagyobbítás menete

A mellnagyobbítást előzetes altatóorvosi vizsgálat után, altatásban végzik, átlagosan 1-1,5 óra időtartam alatt. Minden esetben 8-10 órás éhgyomorral. A sikeres mellnagyobbító műtét után és a 24 órás felügyelet követően a csöveket eltávolítják, a kötéseket kicserélik, majd a mellimplantátum stabilizáló pánt és speciális melltartó felvétele után a páciens távozhat.

Ellenőrző vizsgálatok a mellnagyobbítás után

A mellnagyobbítás utáni 1. héten ellenőrzés, kötéscsere, 2. héten varratszedés történik.

További előírások a mellnagyobbítás után

 • a 9. naptól a kötést már nem kell viselni
 • dual plan vagy izom alatti mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás esetén a speciális melltartót és pántot 3 hétig kell viselni
 • a végső eredmény izom feletti mellimplantátumok esetén 2 hét után, izom alatti mellimplantátumok esetén 1-3 hónap után érhető el

A mellnagyobbítás után előforduló komplikációk

 • Vérzés a mellimplantátum üregében ritkán (az esetek 1-2%-ában) vérzés alakulhat ki, amelynek következtében a mell megnagyobbodik, fájdalmassá válhat. Sebészi feltárása szükséges lehet a vérzés elállítás miatt, de az implantátum eltávolítása nem indokolt.
 • A mellimplantátum elmozdulása a műtétet követően az implantátum elmozdulhat felfelé vagy lefelé, ennek az elmozdulásnak a mértéke határozza meg, hogy szükséges-e helyreállító műtét. A mellimplantátum mérete hatással van az elmozdulás előfordulására, nagyobb méretű implantátumoknál gyakoribb.
 • Gyulladás az esetek kis százalékában a mellnagyobbítás utáni 1-2 hónapban gyulladás alakulhat ki az implantátum(ok) körül, melynek kezelése sok esetben a mellimplantátum(ok) eltávolításával jár. A gyógyulást követően fél évvel nyílik lehetőség ezek visszahelyezésére.
 • Redőképződés a mell bőre redőződik a a mellimplantátum körül, mely többnyire a felső-belső szakaszt érinti. Ennek előfordulása gyakoribb vékony testalkatú nőkön végzett mellnagyobbítás után, ha az implantátum túl nagy vagy izom fölé került elhelyezésre.
 • A mellbimbó érzékenységének megváltozása műtét után a mellbimbó érzékenyebbé vagy érzéketlenebbé válhat, mely az esetek túlnyomó részében a mellnagyobbítás utáni néhány hónapban helyreáll, de sajnos ritkán az érzéketlenség maradandó lehet.
 • Tokosodás, tokzsugorodás Mellnagyobbító műtét után, a mellimplantátumok körül hegszövet képződik, mely körülveszi azt és egyfajta tokot (capsula) képez. Ez a tok nagyrészt kollagén rostokból áll. Néha előfordul ennek a kollagén szövetnek a megvastagodása, meszesedése és zsugorodása, amely a mellimplantátum torzulását, a mell alakjának deformitását eredményezheti. Ilyen esetekben szükségessé válhat a tok , illetve súlyosabb esetben a mellimplantátum eltávolítása.

Saját zsírral végzett mellnagyobbítás

A saját zsírral történő mellnagyobbítás előnyei

 • A mellnagyobbítás után a mell formája és tapintása természetes marad, textúrája nem változik meg
 • Egy műtéttel két problémás testrész is kezelhető: a donor területről zsírleszívással zsír eltávolítása történik, amely a mell méretének és formájának javításához kerül felhasználásra a mellnagyobbítás folyamán
 • A zsír eltávolítása olyan speciális kanüllel történik, mely biztosítja a mellnagyobbító műtét utáni gyors felépülést
 • A mellnagyobbítás során kizárólag a páciens saját szövetei kerülnek beültetésre, így nem kell az idegen anyaggal kapcsolatos szövődményektől tartani
 • A saját zsírral történő mellnagyobbítás során csak apró, könnyen gyógyuló hegek keletkeznek, melyek pár hónap után szinte teljesen eltűnnek
 • A szilikon mellimplantátumokkal végzett mellnagyobbítás esetében lehetséges tokosodás nem fordul elő
 • Nem szükséges a mellimplantátumok időszakos cseréje
 • A mellnagyobbítás mellett, a zsírleszívással leszívott zsír alkalmas egyéb testrészek, mint pl. az ajak, esztétikai feltöltésére is
 • Kismértékű aszimmetriák könnyebben és természetesebben javíthatóak a saját zsírral történő feltöltéssel

A saját zsírral történő mellnagyobbítás esetleges hátrányai

 • A mell méretét és formáját nem lehet olyan extrém módon megváltoztatni, mint mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás esetén
 • Nagy felkészültséget és klinikai hátteret igénylő beavatkozás
 • Helyi meszesedés előfordulhat a saját zsírral történő mellnagyobbítás után is

A saját zsírral végzett mellnagyobbítás folyamata

Néhány rutinvizsgálat elvégzése a saját zsírral történő mellnagyobbítás esetében is szükséges, mint pl. a vérvizsgálat és ultrahang. A mellnagyobbító műtétet altatásban végzik, mely során egy speciális eszközzel szívják le a zsírt a donor területről, majd ezt egyből be is ültetik a mellbe. A leszívott zsírszövetet kezelik, megtisztítják a nem kívánt részektől, kivonják belőle a vér alakos elemeit és a vizet, majd apró cseppekben injekciózzák vissza a nagyobbítandó mellekbe. Így a mellnagyobbítás után a beinjekciózott zsírsejteket élő sejtek veszik körül és új hajszálerek alakulnak ki. Minél több az élő szövet a visszainjektált sejtek körül, annál jobb eredmény várható. A saját zsírral végzett mellnagyobbítás végeredménye nagymértékben egyénfüggő, így esetenként az eljárást folytatni kell, vagy meg kell ismételni.

Mellnagyobbítással együtt végzett mellfelvarrás

A mellfelvarrás célja, hogy a megereszkedett melleket a mellbimbó újrapozicionálásával és a felesleges bőr eltávolításával ismét esztétikailag a páciens igényeinek megfelelő formába hozzák. Gyakran terhesség és szoptatás után a nők mellének mirigyállománya csökken, a mell bőre megnyúlik, a mellbimbók megereszkednek és egyre alacsonyabb pozícióba kerülnek. A mell felső kontúrja elsimul, a bőr laza és striás lesz. Ezzel együtt a mell mirigyállománya is elveszíti tartását. A mirigyállomány jelentős csökkenésével a mell mérete is nagymértékben csökkenhet. Amennyiben a mell mérete annyira lecsökkent, hogy esztétikai és/vagy pszichés problémát okoz a páciensnek, a mellfelvarrással együtt mellnagyobbítás is végezhető, mely során a hiányzó szövetet mellimplantátummal vagy egyes esetekben saját zsírral történő mellnagyobbítással pótolják.

A mellfelvarrás és mellnagyobbítás menete és szabályai

A pácienst 8-10 órás éhgyomorra végzett ellenőrző vizsgálatokat követően, előkészítik a műtétre, a műtéti terület felrajzolásával és antibiotikum injekció beadásával. A mellfelvarrással együtt végzett mellnagyobbítás átlagos időtartama 2-3 óra. Amennyiben a páciens túlsúlyos és/vagy elmúlt 40 éves, a trombózis elkerülése miatt vérhígító injekció beadása is szükséges.

A mellfelvarrás és a mellette alkalmazható mellnagyobbítás típusai

1. Függőleges és a mellbimbóudvar körüli heggel is járó mellfelvarrás esetén mirigy alatti és izom alatti mellnagyobbítás is lehetséges

2. A mellbimbóudvar körüli heg esetén izom és mirigy alatti mellnagyobbítás is alkalmazható

3. T-alakú heggel járó mellfelvarrás esetében izomhártya és izom alatti, illetve mirigy alatti mellnagyobbítás is lehetséges

4. L-, vagy J-alakú heg esetén mirigy alatti és izom alatti mellnagyobbítás is alkalmazható

A mellfelvarrással együtt végzett mellnagyobbítás utáni időszak

A fizikai megterhelést kerülni kell a műtét után és célszerű praktikus, könnyen felvehető ruhákat hordani. A mellrögzítő pántot és a speciális melltartót -a tisztálkodás kivételével- folyamatosan viselni kell. Antibiotikum szedése az első 4 hétben szükséges. Erős fájdalom, vagy láz esetén kivizsgálásra lehet szükség. A varratszedés 2-3 héttel a mellnagyobbítás után történik, ezt követően még 2,5-3 hónapig kerülni kell a fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, illetve szolárium és szauna használata sem javasolt. A mellek a végső formájukat a mellnagyobbítást követő 3-6 hónap után érik el.

A mellfelvarrás mellett végzett mellnagyobbítás lehetséges szövődményei

 • vérzés és vérömleny: a vérzés gyakorisága igen alacsony, viszont vérömleny szinte mindig kialakul a mell műtét által érintett területén
 • fertőzés: ritkán kialakulhat fertőzés a műtött területen, de ennek esélye alacsony a szokásosan adott antibiotikumok mellett
 • a mellbimbó és a bimbóudvar érzékenységének változása: érzéketlenség és túlzott érzékenység is előfordulhat a mellnagyobbítás és mellfelvarrás után, de ezek többnyire pár hónap után megszűnnek, bár a mellbimbó érzéketlensége ritkán maradandó lehet
 • idült fájdalom
 • hegesedési problémák: ritkán előfordulhat szabálytalan hegképződés a mellnagyobbításhoz és a mellfelvarráshoz használt bemetszések körül, de gyakoriságuk elenyésző
 • szoptatási nehézségek: a mellbimbó és a tejutak sérülése miatt a szoptatás esetenként nehezítetté válhat
 • a mell újbóli megereszkedése: sajnos a kor előrehaladtával előfordulhat, hogy mellfelvarrás ellenére a mell ismét megereszkedik a mell bőrének további nyúlása miatt

Mellnagyobbítás hialuronsavval

Sok nő tart az altatásban végzett műtétektől, illetve idegenkedik a szilikon mellimplantátumoktól. Számukra lehet alternatíva egy viszonylag új eljárás a hialuronsavval történő mellnagyobbítás. A hialuronsav egy fehérje, mely természetes formájában megtalálható az emberi szervezetben, főleg az ízületi folyadékban, a szemekben és szívbillentyűkben. A hialuronsav a glikozaminoglikán fehérjék családjába tartozik és a porcok fő alkotóeleme. A szervezetben elsődleges feladata a porcok felépítése. A porcokban a hialuronsav védi a szervezetet a külső fizikai behatásoktól, védi az ízületeket a krónikus gyulladástó és biztosítja megfelelő „kenésüket”, illetve a károsodott szövetek gyógyulását is támogatja. Kozmetikai jelentősége főleg abban jelenik meg, hogy a szövetek között kitölti a réseket és így biztosítja a szövet rugalmasságát és teltebbé teszi azt.

A hialuronsavat több, mint egy évtizede sikeresen használják ráncfeltöltéshez és sok millió kezelésen bizonyította biztonságosságát. Néhány éve kezdték a hialuronsavat (ebben a felhasználási formájában a neve Macrolane) mellnagyobbításhoz is használni olyan páciensek esetében, akik idegenkednek a műtéttől és/vagy a szilikon mellimplantátumoktól. Ezzel az anyaggal a mellnagyobbítás műtét nélkül, helyi érzéstelenítésben végezhető el és nem igényel implantátum beültetést, illetve nem képez hegeket sem. Ezzel a módszerrel a természeteshez nagyon hasonló formájú és tapintású marad a megnövelt mell.

A hialuronsavval végzett mellnagyobbítás menete

A mellnagyobbítást éber állapotban, helyi érzéstelenítéssel végzik. A hialuronsavat a mell szöveteibe injektálják, így alakítva ki a kívánt méretet és formát. A mellnagyobbítás időtartama 45-90 perc. A műtét után esetenként rövid ideig mellfeszülés tapasztalható. 24 óra elteltével a páciens visszatérhet a megszokott életviteléhez.

A hialuronsavval végzett mellnagyobbítás előnyei

 • nincs műtét
 • nincsenek hegek
 • kevés lehetséges komplikáció
 • nincs beültetett mellimplantátum
 • gyors felépülés és látható eredmény

A hialuronsavval végzett mellnagyobbítás hátrányai

 • korlátozott a mellnagyobbítás mértéke (maximum 1 kosárméret)
 • korlátozott a mellnagyobbítás időtartama (1,5-2 év alatt a hialuronsav felszívódik)
 • a hagyományos mellnagyobbításhoz képest igen drága eljárás (900.000-1.500.000Ft)

Terhesség utáni, komplex műtétsor mellnagyobbítással vagy mellfelvarrással (mommy makeover)

A terhesség után a nők sokszor számos testi problémával kénytelenek szembenézni, melyekre sok esetben a diéta és testmozgás sem nyújt maradéktalan megoldást. Az érintett területek általában a mellek, a has és a combok. A terhesség és szoptatás alatt a mell bőre megnyúlhat, mirigyállománya sorvadhat, ami végül a korábban esztétikus mellek alaktalanná válását eredményezheti. A has bőre fokozottan ki van téve a terhesség hatásainak, hiszen térfogata a szokásos többszörösére nő, így a has bőre kinyúlik, megereszkedik. Mindezeket a negatív hatásokat tovább fokozza a terhesség során sokszor felszaporodó zsírszövet, amely elsősorban a combon és a fenéken rakódik le. Ezekre a problémákra nyújthat megoldást egy komplex műtétsorozat, amelynek célja a terhesség előtti forma visszaállítása.

A műtétsorozat részei

A fejezetben korábban említett összes műtéttípus részt vehet ebben a komplex eljárásban. A mellnagyobbítás végezhető hasplasztikával együtt, illetve a mellfelvarrás szintén végezhető mellnagyobbítással egy időben. A zsírleszívással eltávolított zsír pedig felhasználható a saját zsírral történő mellnagyobbításhoz, illetve a mell rekonstrukciójához.

Mellnagyobbítás előtte utána képek és információk

mellnagyobbitas-elotte-utana

'Fel a tetejéhez' gomb