TestkezelésekVégleges szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés típusai, menete és mellékhatásai – Tartós megoldás a szőr ellen?

twitterFacebook

Mi a lézeres szőrtelenítés?

A lézeres szőrtelenítés manapság már mindenki számára elérhető, orvosilag elfogadott módszer, amely segítségével sikeresen eltávolítható a nem kívánt szőrzet. A modern lézeres szőrtelenítés elve azon alapul, hogy irányított fény impulzusok hatására a szőrszálak gyökere elpusztul, így a későbbiekben már nem képesek növekedésre. Az első publikált esettanulmányok 1998-ból származnak, melyek a Massachusetts General Kórházban végzett lézeres szőrtelenítéseket dokumentálják. Azóta a végleges szőrtelenítés széles körben elterjedt és bőrgyógyászok által elfogadott módszerré vált, amelyet már nem csak klinikákon alkalmaznak, hanem biztonságossága és hatásossága miatt az otthon használható készülékek is kezdenek teret hódítani.

A lézeres szőrtelenítés hatásmechanizmusa

A végleges lézeres szőrtelenítés a szelektív fototermolízis elvén alapszik, mely szerint egy megfelelő hullámhosszú és impulzus időtartamú lézersugár képes célzott hatást kiváltani egy kis területen úgy, hogy a környező szöveteket nem károsítja. A végleges szőrtelenítéshez használt lézer felmelegíti a szőrtüszőkben található melanint, így roncsolva azokat és megakadályozva a szőrszálak további növekedését. A melanin általában egy sötét színű anyag, amely elnyeli a lézer energiáját, így az a bőrben és a környező egyéb szövetekben nem tesz kárt. A bőrben és a szőrszálakban található melanin adja azok színét: az eumelanin a fekete és barna színért, a pheomelanin pedig a szőke és vörös színért felelős.

Sajnos a lézeres szőrtelenítéshez használt lézer megfelelő elnyelésére csak a barna vagy fekete szőrben található melanin alkalmas, így szőke vagy vörös hajú páciensek esetében a módszer nem ajánlott. A lézerrel végzett végleges szőrtelenítéssel a legjobb eredményt sötét szőrzetű, világos bőrű páciensek esetében lehet elérni, de manapság már a sötét haj és bőr sem jelent akadályt, bár az eredmények itt szerényebbek. A lézeres szőrtelenítés hatása hosszútávú, a legtöbb esetben a szőrzet véglegesen megritkul, vagy eltűnik, ugyanakkor ritka esetekben előfordulhat, hogy idővel a szőrszálak újra növekedésnek indulnak. A lézeres szőrtelenítés méltán vált igen népszerűvé napjainkra, hiszen a gyorsasága és hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor érdemes szem előtt tartani azt is, hogy az optimális eredmény eléréséhez szükséges mind a kezelést végrehajtó személy megfelelő tapasztalata, mind a technológia átfogó ismerete.

A lézeres szőrtelenítéshez használt lézerek összehasonlítása

Egy 2006-ban íródott, Lasers in Medical Science című cikkben összehasonlították egymással a olyan végleges szőrtelenítéshez használt lézereket, mint az alexandrit és dióda lézert és az IPL-t. Az összehasonlítás nem talált jelentős különbséget a lézerek rövidtávú hatékonyságában, ugyanakkor a dióda lézeres szőrtelenítésnél a mellékhatások előfordulása magasabbnak bizonyult. A szőrszálak mennyiségének csökkenése a kezelést követő 6 hónap után az alexandrit lézer esetében 68,75%, a dióda lézer esetében 71,71%, az IPL esetében pedig 66,75% volt. A mellékhatások jelentkezésének aránya az alexandrit lézer esetében 9,5%, dióda lézer esetében 28,9%, míg az IPL esetében 15,3% volt. Ezek a mellékhatások minden esetben csak átmenetiek voltak és a kezelést követő 6 hónapon belül megszűntek.

Bár az IPL technikai értelemben nem tartalmaz a lézert, mégis gyakran nevezik az eljárást lézeres szőrtelenítésnek. Az IPL alapú rendszereket szokták még AFT-nek, phototricholysis-nek, vagy photoepilation-nek is nevezni. Általánosságban elmondható, hogy az IPL technológiát használó berendezések xenon lámpákat használnak, melyek teljes spektrumú fényt bocsájtanak ki, 400 nm és 1200 nm közötti hullámhosszon. A rövidebb hullámhosszú fényt szűrők segítségével szűrik ki a fénysugárból és a hosszabb hullámhosszú fényt használják klinikai célokra. Az egyéb, lézert használó eljárásokhoz képest az IPL technológia előnye, hogy míg azok rövid fény impulzusokkal szimulálják a hosszabb impulzusokat, addig az IPL képes 250 ms-ig terjedő hosszúságú impulzusok előállítására, amely jól hasznosítható nagyobb átmérőjű felület kezelésére is. Ennek köszönhető, hogy a modern IPL alapú rendszerek sok esetben sikeresebbnek bizonyultak a végleges szőrtelenítés és az erek eltávolításának területén, mint a hagyományos lézerek.

Végleges szőrtelenítés elektrolízissel

Az elektrolízissel végzett végleges szőrtelenítést már több, mint 135 éve alkalmazzák a nem kívánt szőrzet eltávolításához. A lézeres szőrtelenítéssel ellentétben a megfelelő módon és intenzitással alkalmazott elektrolízis képes a szőrzetet 100%-ban eltávolítani és alkalmazható végleges szőrtelenítéshez világos színű szőrzet esetében is. Az ankarai ASVAK Laser Center által, 2000-ben készített tanulmány összehasonlította az alexandrit lézerrel és az elektrolízissel végzett végleges szőrtelenítést, melyet 12 páciensen végzett kezelésekre alapoztak. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a lézerrel végzett végleges szőrtelenítés 60-szor gyorsabb, kevésbé fájdalmas és sokkal megbízhatóbb, mint az elektrolízissel végzett.

A végleges szőrtelenítéshez használt lézerek paraméterei

A lézer hullámhossza

Több különböző hullámhosszú lézert használnak lézeres szőrtelenítéshez, melyek hullámhosszát nanométerben határozzák meg.

  • Argon lézer: 488 vagy 514,5 nm, manapság már nem használják végleges szőrtelenítéshez
  • Rubin lézer: 694,3 nm, csak nagyon világos bőr esetén biztonságos
  • Alexandrit lézer: 755 nm, minden bőrszínhez használható
  • Pulzáló dióda lézer: 810 nm, világos és közepesen sötét bőrhöz alkalmas
  • Nd:YAG lézer: 1064 nm, főleg sötétebb bőrhöz, de minden bőrtípushoz használható
  • Intense Pulsed Light (IPL): 810 nm, világos és közepesen sötét bőr esetén alkalmazzák végleges szőrtelenítéshez

A lézer impulzusszélessége vagy időtartama

A lézeres szőrtelenítés szempontjából az egyik legfontosabb tényező a lézer (vagy IPL) által generált hőhatás időtartama. Ahhoz, hogy a lézer elpusztítsa a szőrtüszőket, a megfelelő hőmérsékletre kell hevítenie őket és ezt a hőmérsékletet tartania a megfelelő ideig.

A lézer energiasűrűsége

A lézeres szőrtelenítés szempontjából másik nagyon fontos tényező a lézer energiasűrűsége. Ez az érték határozza meg, hogy a szőrtüszőt milyen hőmérsékletre hevíti a lézer. Mértékegysége joule per négyzetcentiméter.

A lézersugár szélessége

A lézersugár szélessége nagymértékben meghatározza, hogy a sugár milyen mélyen hatol a bőr alá. Végleges szőrtelenítés esetében ez általában 3-18 mm. Összességében elmondható, hogy a három legfontosabb tényező, ami egy klinikai lézer felhasználását meghatározza (legyen szó végleges szőrtelenítésről vagy egyéb betegség kezeléséről), a lézer energiája, átmérője és az impulzus időtartama. Ezek együttese határozza meg, hogy mekkora mennyiségű szövet károsodik, mikor a fényenergia elnyelődik a kromofortban, legyen az melanin, hemoglobin, vagy víz.

A szőrtüszők növekedési fázisai

A szőrtüszőknek három növekedési fázisuk van: anagén, telogén és katagén. A végleges szőrtelenítés csak az éppen aktív szőrtüszőkre (korai anagén fázis) tud hatást kifejteni, így több kezelésre is szükség van, amíg az összes szőrtüsző növekedése leáll.

A végleges szőrtelenítéshez szükséges kezelések száma

A végleges szőrtelenítéshez szükséges kezelések száma függ a szőrzet és a bőr színétől, a felhasznált eszközök technológiájától, a páciens nemétől és a kezelt bőrfelszín elhelyezkedésétől. Többnyire legalább hét kezelésre van szükség a végleges szőrtelenítés eléréséhez, a kezelt területtől függően 3-8 hetes időközönként végezve. Általában a vastag, sötét színű szőrzet és világos bőr kombinációja igényli a legkevesebb kezelést, de például a férfiak arcának végleges szőrtelenítése nagyobb számú kezeléssel jár, mint ami más testrészek esetén szükséges. A lézeres szőrtelenítés nem működik jól világos színű szőrzet esetében. Sötét szőrzetű és sötét bőrű páciensek számára pedig a Nd:YAG lézer nyújthat csak elfogadható eredményt.

A lézeres szőrtelenítés lehetséges mellékhatásai

A szövődmények előfordulása igen ritka lézeres szőrtelenítés esetén. Kisebb kellemetlenségek adódhatnak a kezelés után, mint a viszketés, bőrpír, duzzanat a kezelt területen, vagy a szőrtüszők gyulladása, de ezek 2-3 nap után megszűnnek. Komolyabb mellékhatásokat, mint például a bőr elszíneződése, vagy megégése általában a rosszul megválasztott lézer, vagy annak beállítása okozhat, ilyenkor a kezelés kiigazítására van szükség.

'Fel a tetejéhez' gomb