TestkezelésekZsírbontás

Zsírfagyasztás a gyakorlatban, avagy a zsírbontás legújabb módszerei

twitterFacebook

Sokan szeretnének megszabadulni makacs, sportra és diétára nehezen reagáló zsírpárnáiktól, de tartanak a zsírleszívással járó műtéti beavatkozástól. Szerencsére számukra is van megoldás, hiszen az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak a műtétet nem igénylő kozmetikai eljárások, melyek segítségével altatás és hosszú felépülési időszak nélkül is csökkenthető a kényes testrészeken lerakódott zsírszövet mennyisége. Az elérhető kezelések széles skálán mozognak, ilyen például az ultrahangos zsírbontás, a mezoterápiás zsírbontás, a kavitáció és egy viszonylag új és hatékony eljárás, a zsírfagyasztás vagy más néven cryolipolysis is.

Mi a zsírfagyasztás és hogyan történik a zsírbontás?

A zsírfagyasztással végzett zsírbontás egy új eljárás, amely műtét nélkül, természetes módon képes csökkenteni a kezelt zsírszövetek mennyiségét. Az első, sikeres zsírfagyasztással folytatott kísérletekről szóló tanulmány 2008-ban jelent a Lasers in Surgery and Medicine című orvosi folyóiratban. A kísérleteket Dr. Dieter Manstein és R. Rox Anderson hajtották végre és igazolták, hogy szabályozott körülmények között a bőralatti zsírsejtek száma csökkenthető az érintett zsírszövet tartós lehűtésével anélkül, hogy a környező szövetek károsodnának. Az eljárás a szelektív cryolysis nevet kapta, de azóta a kozmetikai gyakorlatba főleg a zsírfagyasztás, cryolipolysis és a coolsculpting neveken került be.

A kezelés során 4 celsius fokra hűtik le a zsírszöveteket, ami valójában nem fagyasztás, de az igen alacsony hőmérséklet miatt mégis így hivatkoznak rá. A hűtés hatására a zsírsejtek egyfajta gyulladásos állapotba kerülnek, ami stimulálja a természetes lebomlásukat és ez a folyamat a kezelés után még hónapokig folytatódik. Érdemes megjegyezni, hogy a zsírfagyasztással történő zsírbontás eredménye nem végleges, mert, bár a kezelt területen a zsírsejtek száma csökken, a megmaradó sejtek mérete a páciens életmódjától függően akár tovább is növekedhet, így a kívánt forma fenntartásához általában megfelelő étrend és/vagy további kezelések szükségesek.

zsirfagyasztas-mukodese

A zsírfagyasztás menete

A zsírfagyasztás során fagyasztó paneleket és vákumos elven működő szívófejet helyeznek a kezelni kívánt zsírpárnákra és a kezelés az eljárás típusától függően 1-2 órán keresztül tart. A zsírbontás nem jár fájdalommal, csupán némi hideg és húzó érzést okoz. A zsírfagyasztást gyakran kombinálják lézeres vagy rádiófrekvenciás kezelésekkel is, melyek segítségével a bőr feszesebbé tehető és így a zsírbontás eredménye még esztétikusabb lehet.

zsirfagyasztas-menete

A zsírfagyasztás eredménye

A zsírfagyasztás kezdeti eredményi általában már a kezelést követő harmadik héten láthatóvá válnak, de a végeredményre többnyire 4-6 hónapot várni kell. Nagyobb volumenű zsírbontáshoz szükség lehet további kezelésekre is, ezek 2-4 hónapos szünetekkel követhetik egymást. A zsírfagyasztással foglalkozó klinikák meglehetősen eltérő számokkal határozzák meg az egy kezeléssel lebontható zsírszövet mennyiségét, így ezeket az értékeket érdemes fenntartásokkal kezelni. A zsírbontás mértéke nagyban függ a páciens életmódjától és alkati adottságaitól, így előre pontosan nem meghatározható, a gyakorlatban átlagosan 0,3-15 milliméter között mozoghat.

A zsírfagyasztás után

A zsírfagyasztással végzett zsírbontás gyakorlatilag nem igényel felépülési időszakot, így a legtöbb esetben a kezelés után a páciens akár azonnal vissza is térhet megszokott tevékenységeihez.

A zsírfagyasztás lehetséges mellékhatásai

Mivel a zsírfagyasztás nem jár semmilyen műtéti beavatkozással, így szinte mellékhatásai sincsenek. Esetenként a kezelés után az érintett területeken jelentkezhet némi bőrpír, zsibbadás, enyhe fájdalom vagy duzzanat, de ezek néhány óra, esetleg 1-2 nap alatt megszűnnek.

A zsírfagyasztás ára

A zsírfagyasztás átlagos árai Magyarországon, 2016-ban:

  • Zsírbontás zsírfagyasztással ára 1-2 kisebb területen: 15-20.000 forint
  • Zsírbontás zsírfagyasztással ára 1-2 nagyobb területen: 20-50.000 forint

Forrás: news-medical.net

'Fel a tetejéhez' gomb