MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellplasztika poliuretán implantátummal – Előnyök és hátrányok részletesen

twitterFacebook

Az orvosok és a páciensek körében is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a poliuretán mellimplantátumok. Bár nevük mást sugall, ezek valójában hagyományos szilikon implantátumok, poliuretánt csak a felszínük elkészítéséhez használnak a gyártók. Az eljárás nem új, az első generációs poliuretán borítású mellimplantátumok már a ’80-as években piacra kerültek MEME márkanéven és a ’90-es évek elejéig gyakran használtak őket mellnagyobbításhoz. 1991-ben azonban felmerült a gyanú, hogy a poliuretán bevonat megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát, így a terméket a vizsgálatok idejére kivonták a forgalomból. A klinikai tesztek végül kimutatták, hogy ez a kockázat igen alacsony -nagyjából egy a millióhoz- és 2005-ben újra engedélyezték a poliuretán implantátumok gyártását és alkalmazását mellplasztikai műtétek során. Mai cikkünkben sorra vesszük ennek az ellentmondásos mellimplantátumnak az előnyeit és hátrányit egyaránt.

poliuretan-mellimplantatum

A poliuretán implantátum előnyei

Kisebb esély a tokzsugorodás kialakulására

A tokzsugorodás egy viszonylag gyakori szövődménye a mellnagyobbításnak, szilikon implantátummal végzett mellplasztikánál az előfordulásának esélye körülbelül 4-5%. Ilyen esetekben a mellimplantátumot körülvevő szövetek a szokásosnál nagyobb mértékben megvastagodnak és összeszorítják azt, ami fájdalommal, illetve az implantátum és ezáltal a mellek formájának torzulásával jár. Sajnos a tokzsugorodás kezelése az esetek nagy részében csak a mellimplantátumok eltávolításával lehetséges, így a kialakulásának megelőzése igen nagy jelentőséggel bír. Ebben nyújthat segítséget a poliuretán implantátumok használata, ugyanis a hosszútávú klinikai vizsgálatok alapján az ezekkel végzett mellnagyobbítások esetében a tokzsugorodás kialakulásának esélye nem több, mint 1 százalék.

A tokzsugorodás okairól és kezeléséről részletesen ebben a cikkünkben olvashat

Kisebb esély az implantátum elmozdulására

A mellnagyobbítás után ritkán előfordulhat, hogy a mellimplantátum elmozdul a számára kialakított helyről. Ennek oka lehet például a tokzsugorodás, a hibásan elvégzett mellplasztika, vagy az implantátumok túl nagy súlya. Az elmozdulás történhet oldalra, felfelé, vagy lefelé és érintheti csak az egyik, vagy mindkét mellimplantátumot. Az estetek egyvalamiben megegyeznek: mivel az implantátumok nem véletlenül kerülnek beültetésre pont oda, ahova, így elmozdulásuk mindenképpen rontja a mellek megjelenését. Ebből a szempontból is előnyös lehet a poliuretán implantátumok használata, mert ezek a hagyományos szilikon mellimplantátumokhoz képest jelentősen kisebb mértékben hajlamosak az elmozdulásra, hiszen felszínük úgy van kialakítva, ami elősegíti a szövetek megtapadását.

A mellimplantátum elmozdulásáról és a mellnagyobbítás egyéb szövődményeiről itt írtunk

A poliuretán implantátum hátrányai

Az implantátum fix pozíciója és lassú elhelyezkedése

Mint fentebb már említettük, a poliuretán implantátumok kevésbé hajlamosak az elmozdulásra, mint a hagyományos szilikon mellimplantátumok. Ez a tulajdonságuk egyfelől előny, másfelől viszont hátrány is lehet. A mellnagyobbítás után az implantátumoknak mindig szükségük van némi időre, amíg az izommozgások és a szövetek alkalmazkodásának hatására végső helyükre kerülnek. A poliuretán mellimplantátumok esetében azonban ez általában hosszabb időt vesz igénybe és a lehetséges elmozdulás mértéke is kisebb, mint a szilikon implantátumoknál. Ezért fontos, hogy a mellnagyobbítás során a mellimplantátum helyzete nagyon pontosan kerüljön meghatározásra.

A mellimplantátum nehézkes eltávolítása

Amennyiben valamilyen ok miatt szükségessé válik az implantátum eltávolítása, a poliuretán mellimplantátum esetében ez jóval nehezebben végrehajtható, mint más implantátumoknál. Különösen igaz ez a mellplasztikát követő 6 hónapban, mert ebben az időszakban a poliuretán héj még nem puhult meg teljesen és úgy viselkedik, mint a tépőzár.

Allergiás reakciók

Ritkán előfordulhat, hogy a mellimplantátum poliuretán borítása rövidtávú allergiás tüneteket okoz az erre érzékeny pácienseknél. Ezek a kellemetlenségek azonban antihisztaminok szedésével enyhíthetően és az esetek többségében rövid idő után megszűnnek.

Az implantátum hullámzása és látható határai

Mint már említettük a mellnagyobbítás után a mellimplantátumoknak némi időre van szükségük, amíg végső helyükre kerülnek. Ebben az időszakban előfordulhat, hogy az implantátumok szélei és hullámzása jobban látható, mint később, mikor már elhelyezkedtek. Mivel a poliuretán implantátumok esetében ez az időszak hosszabb ideig tart, ezért ezek az esztétikai problémák is tovább fennállhatnak, mint a hagyományos szilikon mellimplantátumoknál.

 

'Fel a tetejéhez' gomb