MellnagyobbításMellplasztika

Fontos kérdések és válaszok a mellnagyobbításról – Mellplasztika a gyakorlatban

twitterFacebook

A mellnagyobbítás célja, okai és módszerei

A női mellek formája és mérete igen sokféle lehet, hiszen mind a genetikai tényezők, mind pedig az életmódbeli eltérések jelentős mértében meghatározzák megjelenésüket. Azok számára, akik elégedetlenek melleik természetes méretével és/vagy formájával, jó alternatívát jelenthet a mellnagyobbítás, amely segítségével biztonságosan és tartósan változtathatnak melleik megjelenésén. Emellett a mellplasztika az esztétikai mellnagyobbításon kívül azok számára is megoldást kínálhat, akik melle valamilyen betegség vagy baleset következtében sérült vagy deformálódott.

A mellnagyobbítás leggyakoribb okai

 • Alkatilag, genetikailag meghatározott, kisméretű mellek esetében végzett esztétikai célú mellnagyobbítás
 • Baleset vagy egyéb trauma/betegség következtében kialakult deformitások helyreállítása
 • Szoptatás után előforduló, a mell mirigyes állományának sorvadása miatt kialakuló méretcsökkenés, vagy a mell bőrének megnyúlása miatt végzett esztétika mellnagyobbítás
 • A mell daganatos megbetegedésének kezelésével járó műtétek (masztektómia) utáni helyreállító mellplasztika
 • Fejlődési rendellenességek korrekciója

A mellnagyobbítást az esetek túlnyomó többségében mellimplantátum beültetésével végzik. Az implantátumok általában szilikonból készülnek és szilikon géllel vagy fiziológiás sóoldattal vannak feltöltve. Formájuk, méretük és felszínük igen változatos lehet, hogy illeszkedjenek az eltérő igényekhez.

A következő kérdések és válaszok segítséget nyújtanak a mellnagyobbítással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásában és széleskörű információkat biztosítanak annak érdekében, hogy a leendő páciens megalapozott és felelős döntést hozhasson ebben a fontos kérdésben.

A legfontosabb kérdések és válaszok a mellnagyobbításról

Léteznek olyan módszerek, melyek a mellnagyobbítás alternatívái lehetnek?

A női mellek mérete genetikailag meghatározott és a fizikai fejlődés befejeződése után általában már csak kis mértékben változhat. Az alábbi módszerek NEM nyújtanak alternatívát a mellnagyobbítással szemben.

 • Mellnagyobbító krémek és kiegészítők
 • Alvóhelyzet
 • Melltartó viselése, vagy nem viselése
 • A mellek masszírozása
 • Mellpumpák és egyéb eszközök
 • A szexuális élet fokozása, vagy csökkentése

A következő tényezők hatással LEHETNEK a mellek méretére, de nem kínálnak alternatívát a mellnagyobbítással szemben

 • Egyes nők esetében a fogamzásgátló tabletták szedése a mellek megnövekedésével járhat, de ezt a gyógyszer mellékhatásként jelentkező hormonális változások okozzák, melyek eredménye teljesen kiszámíthatatlan
 • A terhesség során a mellek mérete megnövekedhet, de ez a hatás általában csak a szoptatás végéig tart
 • A súlygyarapodásnak nincs ismert módja, amit mellnagyobbításra lehetne használni, hiszen a mellek méretével párhuzamosan a teljes test mérete növekszik

Lehet valaki túl fiatal a mellnagyobbításhoz?

A mellnagyobbítást minden esetben 18 éves kor felett javasolják, mert ekkorra általában már befejeződött a mellek növekedése. Előfordulhat azonban, hogy a testi fejlődés még felnőttként is tart. Ilyen esetekben fontos, hogy a páciens tisztában legyen vele, hogy a mellnagyobbítás eredménye a további mellnövekedéssel együtt akár kedvezőtlen irányba is változhat.

Lehet valaki túl idős a mellnagyobbításhoz?

A mellnagyobbításhoz senki nem lehet túl idős. Ebben a kérdésben nem az életkor, hanem az általános egészségügyi állapot a meghatározó tényező. Aki jó fizikai állapotban van és elfogadja a mellnagyobbítással kapcsolatos hosszútávú elkötelezettséget, illetve a vele járó kockázatokat, az bármilyen korban alkalmas lehet a műtétre.

A mellnagyobbítás hatása a szoptatásra – Okozhat problémát az implantátum?

A mellnagyobbítás nem akadályozza a szoptatást. Ugyanakkor sok nő, aki mellnagyobbításon esik át, eleve kevés természetes mirigyállománnyal rendelkezik, így elképzelhető, hogy szoptatáskor nem lesz képes elég anyatejet termelni. Ez azonban nincs összefüggésben a mellnagyobbítással.

Mellnagyobbítás terhesség után – Mikor kerülhet rá sor?

A terhesség ideje alatt a szervezet felkészül a szoptatásra, ezért a nők mellei megváltoznak, méretük megnő. A terhesség és a szoptatás után a mellek általában visszatérnek a terhességet megelőző állapotukba, illetve sajnos esetenként némileg meg is ereszkedhetnek. Ez a folyamat átlagosan 3 hónapot vesz igénybe. Mindenképpen ajánlott megvárni, amíg a mellek stabilizálódnak és elnyerik a terhesség utáni végső formájukat, mert, ha a mellnagyobbítás még ezelőtt történik, a mellek folyamatban lévő formálódása miatt a műtét végeredménye nem kiszámítható. A túl korán elvégzett mellplasztika azzal járhat, hogy a mellek későbbi változásai miatt a páciens nem a kívánt eredményt kapja és így korrekciós műtét válik szükségessé. Fontos az is, hogy a mellek a mellnagyobbítás idején már nem tartalmazhatnak anyatejet, mert a tej jelenléte növeli a fertőzés és a tokzsugorodás esélyét.

Terhesség mellnagyobbítás után – Van okom aggodalomra?

Természetesen a mellnagyobbítás után a nők ugyanúgy vállalhatnak gyermeket, mint előtte, így igen gyakori eset, hogy mellplasztika után valaki még teherbe esik. A terhességet a mellimplantátumok nem befolyásolják, a mellek szokásos változásai tőlük függetlenül megtörténnek. Esetenként előfordulhat, hogy a terhességet követően a mellek -tekintet nélkül arra, hogy történt-e korábban mellnagyobbítás, vagy sem- megereszkednek, ilyenkor kiegészítő műtét lehet indokolt a korábbi forma visszaállításához.

Szükség van mammográfiára a mellnagyobbítás előtt?

Azok esetében, akik elmúltak 40 évesek vagy a családjukban előfordult már emlőrák, mammográfia készítése előfeltétele a mellnagyobbításnak. Erre azért van szükség, mert a műtét előtt mindenképpen ki kell zárni az esetleges megbetegedéseket, enélkül felelős orvos nem végez semmilyen beavatkozást. Ezért a mellnagyobbítást megelőző konzultációk során a kórelőzmény mellett minden esetben vizsgálni kell a daganatos betegségek családi előfordulását is.

Szükség van további mammográfiákra a mellnagyobbítás után?

A jelenlegi ajánlások alapján, a mellnagyobbítást követően a szűrővizsgálatok nem különböznek az egyébként szokásostól. Ugyanakkor fontos, hogy a radiológust tájékoztassuk a mellimplantátumok meglétéről, mert a vizsgálat elvégzéséhez így az általánostól eltérő technikák használatára van szükség, annak érdekében, hogy az implantátumok ne sérüljenek és a felvétel jól olvasható legyen.

Növeli a mellrák kockázatát a mellnagyobbítás?

A mellnagyobbítás nem növeli a mellrák kockázatát. Nem létezik olyan orvosilag alátámasztott bizonyíték, amely arra utalna, hogy a mellplasztikán átesett nők körében magasabb lenne az emlődaganatok előfordulása, mint akiken nem végeztek ilyen műtétet.

A szilikon mellimplantátumok biztonságosak?

Az Amerikai Gyógyszerkutató Intézet átfogó felülvizsgálat után arra a következtetésre jutott, hogy „Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a szilikon mellimplantátumok felelősek lennének az emberi testet érintő bármilyen súlyos megbetegedés kialakulásáért.” A nők a mindennapi életben is folyamatosan kivannak téve a szilikon hatásainak, hiszen szilikont tartalmaznak többek között a hajkondicionálók, a samponok, a styling termékek és a gyógyszerek bevonatai is.

Mennyire tartósak a mellnagyobbításhoz használt implantátumok?

Általában a mellimplantátumok nem tartanak ki egy életen keresztül. Az élettartamuk páciensenként változó lehet, de általában körülbelül 15-25 év. Előfordulhat azonban, hogy a cseréjük különböző okok miatt ennél hamarabb történik, például a kívánt méret vagy forma változtatásakor, vagy nagyon ritkán az implantátumok repedése vagy szivárgása miatt.

Lehetséges mellnagyobbítással korrigálni a mellek aszimmetriáját?

A mellnagyobbítás során alapvető törekvés, hogy a mellek a lehető legkisebb mértékben térjenek el egymástól. A mellimplantátumok méretének és profiljának megfelelő kiválasztásával, illetve esetenként a mellek pozíciójának mellfelvarrással történő korrekciójával a mellek jelentős mértékben egymáshoz igazíthatóak. Ugyanakkor tökéletesen megegyező mellek nem léteznek, sem természetesen, sem a mellnagyobbítás után.

A testsúly befolyásolja a mellnagyobbítás eredményét?

A mellnagyobbítás előtt célszerű elérni vagy megközelíteni az ideális testsúlyt, mert a súlyingadozások kiszámíthatatlan hatással lehetnek a mellek megjelenésére, így esetenként a mellnagyobbítás végső eredményét is kedvezőtlenül befolyásolhatják.

Abba kell hagyni a dohányzást a mellnagyobbítás előtt?

A dohányzás amellett, hogy tüdőrákot okozhat, nemkívánatos hatással lehet a páciens szervezetére a mellnagyobbítás során és a műtét után is. A dohányfüstben számos olyan anyag található, amely akadályozza a sebgyógyulást és növeli a fertőzés esélyét.

A mellnagyobbítás megváltoztatja a mellbimbók érzékenységét?

A legtöbb páciens tapasztalja a mellbimbók érzékenységének csökkenését a mellnagyobbítás után, azonban ez az állapot általában átmeneti és néhány hét, esetleg hónap alatt megszűnik. Igen ritkán előfordulhat a mellbimbók tartós túlérzékenysége vagy csökkent érzékenysége, mely akár végleges is lehet, de ennek esélye nagyon kicsi.

Kialakulhatnak striák a mell bőrén a mellnagyobbítás után?

A striák kialakulásáért a bőr mélyebb rétegeinek gyengesége felelős. Egyes nők genetikailag hajlamosak rá, hogy terhesség vagy testsúly ingadozások után striák jelenjenek meg a bőrükön. Bár a striák képződése sokkal kevésbé jellemző a mellek bőrén, mint a hason, előfordulhat, hogy a mellnagyobbítás hatására azok itt is megjelennek. Ez a folyamat független a mellimplantátumok méretétől, kialakulásában elsősorban a genetikai hajlam játssza a főszerepet.

Lehetséges a nem megfelelően kivitelezett mellnagyobbítás helyreállítása?

Amennyiben a mellnagyobbítást megfelelő tapasztalattal rendelkező, képzett orvos végzi el, a legtöbb esetben a páciens elégedett az eredménnyel és nincs szükség a műtét megismétlésére. Azonban előfordulhat, hogy egy hibásan megválasztott orvos által szakszerűtlenül kivitelezett mellnagyobbítás nem szolgál a páciens megelégedettségére. Ilyen esetekben van mód helyreállító műtét elvégzésére.

Fontos azonban tudni, hogy ez általában igen bonyolult sebészeti beavatkozással jár, amely során esetenként akár a mellek felnyitására is szükség lehet. Sajnos még a legnagyobb hozzáértéssel végzett helyreállító mellplasztika sem tudja garantálni, hogy a végeredmény jobb lesz a korábbi állapotnál. Ebből is látható, hogy a megfelelő orvos kiválasztása mennyire fontos a mellnagyobbítás esetében (is), hiszen a későbbi korrekció igen komplikált és az eredménye bizonytalan.

Melyik mellimplantátum a legmegfelelőbb a mellnagyobbításhoz?

A mellnagyobbítást megelőző konzultációk során számos eszköz áll a páciens rendelkezésére, melyek segítségével meghatározhatja, hogy pontosan milyen megjelenésű mellekre vágyik. Első lépésként az orvos megvizsgálja a páciens melleit, felméri az anatómiai jellegzetességeket és eltéréseket, majd a páciens igényeihez igazítva felvázolja a lehetőségeket. Ezután a páciens próba melltartók és 3D szimuláció segítségével megtekintheti, hogy a kívánt végeredmény hogyan mutat majd a valóságban. Mindezek mellett általában korábbi páciensek mellnagyobbításának eredményeiről készült fényképek és a különböző típusú mellimplantátumok megvizsgálása is segítenek pontosítani a kívánt célokat. Bővebben itt

Honnan lehet tudni, hogy szükség lesz-e mellfelvarrásra is a mellnagyobbítás mellett?

Arra a kérdésre, hogy szükség lesz-e mellfelvarrásra, az orvos a mellnagyobbítást megelőző vizsgálatok alapján minden esetben választ tud adni. Általában akkor van szükség mellfelvarrásra, ha a mellek bőre megnyúlt és/vagy a mellek aszimmetrikusak. Ha az egyik vagy mindkét mellbimbó a középvonalnál lejjebb helyezkedik el, általában indokolt mellfelvarrás elvégzése, ha a mellbimbók mindkét mellen középen találhatóak, akkor pedig többnyire nem.

Észrevehetőek lesznek a mellimplantátumok a mellnagyobbítás után?

Ha a páciens vékony testalkatú és nem áll rendelkezésre elegendő bőr és mellszövet a mellimplantátumok megfelelő takarására, akkor előfordulhat, hogy a mellnagyobbítás eredménye nem lesz teljesen természetes hatású. Azonban ilyen esetekben sincs minden veszve, hiszen a megfelelően megválasztott implantátum elhelyezés segítségével orvosolhatóak ezek a problémák. Ilyenkor a mellnagyobbítás során a mellimplantátumot részben vagy teljesen a mellizom alá helyezik el, amely igen hatásosan képes takarni azt, így biztosítva a mellek természetes megjelenését.

Érezhetőek lesznek a mellimplantátumok a mellnagyobbítás után?

Nem létezik olyan mellimplantátum, amely teljesen természetes érzést nyújt. Minden nő ismeri a saját testét és mindig tisztában lesz vele, hogy implantátumok vannak a mellében. Ugyanakkor, ha a mellimplantátumok megfelelően lettek kiválasztva és illeszkednek a páciens alkatához, idővel a kezdeti idegen érzés megszűnik. Bizonyos fokú hullámzás és ráncosodás a mellimplantátum felszínén viszonylag gyakran előfordul -különösen, mikor a páciens előrehajol-, de ez a hatás igen hasonló a nagyobb méretű, természetes mellek esetében tapasztalhatónál.

Mellnagyobbítás előtte utána képek és információk

mellnagyobbitas-elotte-utana

'Fel a tetejéhez' gomb