MellfelvarrásMellkisebbítésMellnagyobbításMellplasztika

Férfi mellplasztika és mellkisebbítés – Plasztikai műtét, ami segíthet

twitterFacebook

A férfiak mellének kóros megnagyobbodását gynecomastia-nak nevezik és nagyjából a népesség 0,8%-át érinti. A megnagyobbodott mell nőies jelleget kölcsönöz a férfiak testének, így súlyos pszichés és szociális zavarokhoz vezethet. A gynecomastia kialakulhat bármely életkorban, így kamaszkor előtt, kamaszkorban és felnőttkorban egyaránt előfordulhat. A férfiak mell megnagyobbodásának számos oka lehet, ezért multifaktorális megbetegedésnek tartják, azonban szinte minden esetben kiemelhető egy-egy olyan tényező, amely a fő oknak tekinthető.

A gynecomastia hátterében az esetek túlnyomó részében a férfi és női nemi hormonok arányának megváltozása áll. Egyes esetekben a lecsökkenő tesztoszteron szint okozza az ösztrogén arányának növekedését, más esetekben a szervezet ösztrogén kibocsájtása nő meg, megint másokban pedig a hormon receptorok működésében keletkezik zavar. Minden olyan esetben, mikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a férfi szervezetében, a mell mirigyállománya kisebb-nagyobb mértékben növekedésnek indul, ami által a mell nőiessé válik. A férfi mellplasztika célja, hogy a kiváltó tünetek felderítése után, visszaállítsa a mell korábbi, férfiakra jellemző állapotát.

A férfi mellplasztika okai

A férfi mellplasztikát az esetek túlnyomó többségében a mell mirigyállományának felszaporodása miatt végzik, amely kialakulhat kamaszkor előtt, kamaszkorban és felnőttkorban is és számos kiváltó oka lehet.

 • A veleszületett betegségek miatt kialakuló gynecomastia hátterében általában olyan elváltozások és megbetegedések állnak, mint például a hermafroditizmus, a herehiány, a tesztoszteron szintézis enzimhiány miatt létrejövő zavara, vagy a Klinefelter-szindróma.
 • A férfi mellplasztika sok esetben olyan szerzett betegségek és kóros állapotok miatt válik szükségessé, mint a herpesz, a cisztás fibrózis, az alultápláltság, a gerincvelő sérülése, az alkoholos májkárosodás vagy a HIV fertőzés.
 • A férfi mellplasztika oka lehet az olyan daganatos megbetegedések következtében kialakuló gynecomastia is, mint a here és mellékvese daganatok, HCG-t termelő daganatok, vagy a hörgőrák.
 • A férfi mell mirigyállományának felszaporodásának okai lehetnek az egész szervezetet érintő, szisztémás betegségek is, mint a pajzsmirigybetegség, a májzsugorodás, a mellékvese megbetegedése, vagy a veseelégtelenség.
 • A férfi mellplasztika oka lehet még a különböző gyógyszerek vagy azok hatóanyagai által okozott mellmegnagyobbodás is. Ilyen gyógyszerek lehetnek például a központi idegrendszerre ható szerek, mint a Diazepam, a kemoterápiás szerek, a digitaliszok, az antiandrogének, az androgének, az ösztrogének, a gonadotropinok, vagy néhány esetben vérnyomáscsökkentő és asztma elleni gyógyszerek.
 • A férfi mellplasztikához vezető állapot kialakulásáért felelős lehet az olyan drogok használata is, mint a heroin, a methadone, vagy az amfetamin.
 • A férfi mellplasztika oka lehet a testépítéshez és egyéb sportokhoz használt szteroid hormonok által kiváltott gynecomastia is.

A gynecomastia stádiumai

A férfi mellplasztika oka általában a mell mirigyállományának felszaporodása, a gynecomastia, melynek négy stádiuma létezik.

 1. Ha a mirigyállomány térfogata nem haladja meg 250 ml-t, enyhe stádiumról beszélünk, amely csak kisebb panaszokat okoz.
 2. Közepes stádiumban a mirigyállomány térfogata 250-500 ml között van, a mell lógása itt még nem jelentkezik.
 3. Súlyos stádiumban a mell mirigyállományának térfogata az 500 ml-t meghaladja és a mell lógása is jelentkezik.
 4. Abban az esetben, ha a mirigyállomány térfogata jelentősen meghaladja az 500 ml-t, nagyon súlyos stádiumról beszélünk, mikor a mell lógása már igen jelentős mértékű.

A férfi mellplasztika előtt

A férfi mellplasztika előtt feltétlenül szükség van a mell megnagyobbodását kiváltó tényezők feltárására. Mint azt fentebb tárgyaltuk, a gynecomastia okai igen szerteágazóak lehetnek, így a felderítésükhöz használt módszerek is eltérhetnek. A mell ultrahangos vizsgálatára mindenképpen szükség van, a mirigyállomány térfogatának meghatározásához. Ezen kívül általában a férfi mellplasztikát megelőzi urológiai és endokrinológiai vizsgálat is.

A férfi mellplasztika menete

Enyhe és közepes gynecomastia esetében a férfi mellplasztikát helyi érzéstelenítéssel végzik, nagyobb mértékű elváltozás esetében pedig altatásban. A mellplasztika menete általában a mirigyállomány eltávolításából és zsírleszívásból áll. A műtéthez szükséges bemetszést a mellbimbó határán, vagy endoszkópos eljárás esetén a hónaljban ejtik.

A férfi mellplasztika után

A férfi mellplasztika után a páciensnek 4-6 hétig szorító mellényt kell viselnie. A varratszedés a műtét utáni 2. héten történik. 3-4 hétig kerülendőek az erős fizikai igénybevétellel járó tevékenységek, a szauna és a szolárium.

[lastupdated]

'Fel a tetejéhez' gomb