MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellimplantátum típusok és fontos tudnivalók röviden

twitterFacebook

A mellimplantátumok olyan speciális protézisek, melyeket a mell formájának, méretének és textúrájának megváltoztatásához használnak. Főbb alkalmazási területük a mellnagyobbítás, masztektómiát követő mell rekonstrukció és a mellkas veleszületett rendellenességeinek és deformitásainak korrekciója. Egyes esetekben a mellimplantátumok használatosak még transszexuális férfi páciensek mellének létrehozásához is. Töltőanyaguk alapján a mellimplantátumoknak három fő típusa létezik; szilikon gél implantátum, sóoldattal töltött implantátum és egyéb kompozit oldattal töltött mellimplantátumok. A sóoldattal töltött mellimplantátumok egy rugalmas szilikon héjba töltött steril, fiziológiás sóoldatot tartalmaznak, a szilikon gél mellimplantátumok esetében a töltőanyag szilikon gél, alternatív lehetőségként pedig a héj tartalmazhat egyéb töltőanyagot is, mint például a szója olaj vagy polipropilén.

A mellimplantátumok típusai

 • steril sóoldattal töltött mellimplantátum
 • szilikon géllel töltött mellimplantátum
 • alternatív összetételű anyaggal töltött mellimplantátum (napjainkban ezek már nem használatosak)

Sóoldattal töltött mellimplantátum

Fiziológiás sóoldattal töltött mellimplantátumot először a franciaországi Laboratories Arion nevű cég készített és 1964-ben mutatták be az eszközt orvosi célú protézisként. Napjainkra ezek a mellimplantátumok jelentős átalakuláson mentek keresztül és vastagabb, szobahőmérsékleten vulkanizált, elasztikus szilikon tokkal készülnek. A mellimplantátumok esetleges szivárgásának aránya miatt mára ezek az eszközök kevésbé használatosak, azonban az Egyesült Államokban a ’90-es években még a mellnagyobbítások túlnyomó részét ezekkel végezték, köszönhetően elsősorban a szilikon mellimplantátumok behozatali tilalmának. A sóoldatos mellimplantátumokat üres állapotban helyezik be a számukra kialakított résbe, majd ezután töltik fel a töltőanyaggal. Ennek az eljárásnak előnye abban rejlik, hogy így a mellimplantátum viszonylag kis bemetszésen keresztül beültethető  és ezáltal mind a heg, mind az okozott trauma kisebb mértékű, mint az előre töltött szilikon mellimplantátumok esetében. A sóoldatos mellimplantátumokkal valósabbnak ható, finomabb kontúrral rendelkező forma és hasonló méretnövekedés érhető el a mellnagyobbítás során, mint szilikon mellimplantátumokkal. Nagyobb mennyiségű mellszövettel rendelkező nők esetében a sóoldatos mellimplantátum esztétikusabb formát eredményez, azonban itt a kitapinthatóság jelenthet problémát, így számukra sub-muscular (mellizom alatti) elhelyezés javasolt.

Szilikon gél mellimplantátum

A szilikon gél mellimplantátumok egy szilikon tokból és szilikon gél töltőanyagból állnak. A modern mellimplantátumoknak számos generációját fejlesztették ki az elmúlt közel 50 év során, így a gyártási és beültetési technológiák mára igen magas szintre jutottak.

A mellimplantátum felülete

 • sima
 • érdesített, texturált
 • poliuretán bevonatú

A mellimplantátum formája

 • anatómiai vagy csepp alakú mellimplantátum
 • kerek alakú mellimplantátum

A mellimplantátum profilja

 • magas profilú
 • közepes vagy standard profilú
 • alacsony profilú

A mellimplantátum gyártói

Jelenleg 3 cég gyárt a világon évi 200.000-nél nagyobb mennyiségű mellimplantátumot:

 • GCAESTHETICS USA: Eurosilicone és Nagor
 • Allergan USA (Inamed)
 • Johnson&Johnson USA

A mellimplantátum helyzete

 • a széles mellizom hártyája alá elhelyezett mellimplantátum
 • a széles mellizom alá elhelyezett mellimplantátum
 • a mell mirigyállománya alá elhelyezett mellimplantátum
 • dual plan elhelyezésű mellimplantátum esetében az implantátum részben a mirigyállomány és részben a széles mellizom alá kerül elhelyezésre

A mellnagyobbításhoz alkalmazott bemetszés helyzete

 • Az áthajlási redő felől végzett (infra- vagy submammaris) elhelyezés esetében a mellnagyobbítás alkalmával a mellimplantátum a mell alatt végzett körülbelül 4-5 cm-es bemetszésen keresztül kerül behelyezésre. Manapság ez a fajta elhelyezés a leginkább elfogadott módja a mellnagyobbításnak, hiszen a hegek (bár közvetlenül a mell bőrén helyezkednek el) túlnyomórészt takarásban vannak, ritkán láthatóak és a bemetszés mérete és helye az operáció szempontjából ideális.
 • A bimbóudvar határán (periareolaris) végzett bemetszésen keresztül elhelyezett mellimplantátum.
  A mellnagyobbítást ezzel a módszerrel gyakran mellfelvarrással együtt végzik, főleg nagyobb bimbóudvarral rendelkező hölgyek esetében. Előnye a kisméretű heg, hátránya a tejutak közelsége miatt kialakuló esetleges fertőzés, illetve a sok esetben feszülésnek kitett, látható heg.
 • A mellbimbón-bimbóudvaron (transmamillaris-areolaris) keresztül végzett mellimplantátum elhelyezés előnye a kisméretű heg, hátránya a tejcsatornák közelsége miatt ritka esetekben kialakuló fertőzés és a tejutak sérülése miatt nehezített szoptatás.
 • A hónalji bemetszése keresztül végzett mellimplantátum elhelyezés előnye, hogy ebben így a mell bőre érintetlen marad a mellnagyobbítás után, hátrányai viszont a komplikált műtéti eljárás és a hónalj elhelyezkedése miatt esetenként kialakuló fertőzések, valamint a viszonylag nagy méretű műtéti heg.
 • A köldök felőli bemetszésen keresztül (umbilicalis) végzett mellimplantátum elhelyezés előnye, hogy a mell bőre ez esetben is hegmentes marad, viszont a mellnagyobbítás végrehajtása és reviziója igen komplikált és nagy műtéti területet igényel, így ezt a módszert az esetek túlnyomó részében hasplasztikával együtt végzik.

A mellimplantátum elhelyezésének menete

A mellnagyobbító műtétet átlagosan 1-1,5 óra időtartam alatt, előzetes altatóorvosi vizsgálat után, altatásban végzik. A sikeres műtét után, a 24 órás felügyelet követően a kötéseket kicserélik, a csöveket eltávolítják, majd a páciens mellimplantátum stabilizáló pántot és speciális melltartót kap és távozhat.

Ellenőrző vizsgálatok a mellnagyobbítás után

1. héten: kötéscsere és ellenőrzés

2-3. héten: varratszedés (amennyiben a mellnagyobbítást nem felszívódó varratokkal végezték, melyek maguktól felszívódnak)

További előírások a műtét után

A 2. hét közepétől a kötést már nem kell viselni. Izom alatti vagy dual plan mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás esetén a speciális pántot és melltartót 3 hétig kell hordani. A végső eredmény izom feletti mellimplantátumok esetén 2 hét után, izom alatti mellimplantátumok esetén 1-3 hónap után érhető el.

A mellimplantátum elhelyezése után előforduló komplikációk

 • Vérzés
  a mellimplantátum üregében ritkán vérzés alakulhat ki, amelynek következtében a mell fájdalmassá válhat és megnagyobbodik. A vérzés elállítás miatt sebészi feltárása szükséges lehet, de a mellimplantátum eltávolítása nem indokolt.
 • A mellimplantátum elmozdulása
  a mellnagyobbítást követően a beültetett implantátum felfelé vagy lefelé elmozdulhat és ennek az elmozdulásnak a mértéke határozza meg, hogy szükség van-e helyreállító műtétre. A mellimplantátum mérete hatással van az elmozdulás előfordulására, nagyobb méretű implantátumoknál gyakoribb.
 • Gyulladás
  az esetek kis százalékában a mellimplantátum elhelyezését követő 1-2 hónapban gyulladás alakulhat ki az implantátum körül. Ennek az állapotnak a megszüntetése sok esetben a mellimplantátum eltávolításával járhat.
 • Redőképződés
  a mell bőre redőződik a mellimplantátum körül, elsősorban a felső-belső szakaszon. Főleg vékony testalkatú nőkön végzett mellnagyobbítás után fordul elő, ha a mellimplantátum túl nagy vagy izom fölé került elhelyezésre.
 • A mellbimbó és a bimbóudvar érzékenységének megváltozása
  a mellimplantátum elhelyezését követően a mellbimbó és környéke érzékenyebbé vagy érzéketlenebbé válhat, mely az esetek legnagyobb részében a mellnagyobbítás utáni néhány hónapban elmúlik, de sajnos néhány esetben az érzéketlenség maradandó lehet.
 • Tokosodás, tokzsugorodás
  A mellimplantátumok körül hegszövet képződik a mellnagyobbítás után, mely körülveszi azt és kollagén rostokból álló tokot (capsula) képez. Ritkán előfordul ennek a kollagén szövetnek a meszesedése, megvastagodása és zsugorodása, amely a mellimplantátum deformálódását, a mell alakjának torzulását eredményezheti. Ilyen esetekben szükségessé válhat a tok, vagy súlyosabb esetben a mellimplantátum eltávolítása.

 

Felhasznált források: Mayo Clinic – Breast augmentation, American Society of Plastic Surgeons – Breast implants. Webmd – Breast surgery

'Fel a tetejéhez' gomb