MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellnagyobbítás műtét és heg nélkül – Szebb mellek gyorsan és fájdalommentesen

twitterFacebook

A mellimplantátumok segítségével végzett mellnagyobbítás évtizedek óta bevált és biztonságos módja a mellek formálásának, ugyanakkor sokak számára riasztó lehet mind a vele járó műtéti beavatkozás, mind pedig a tudat, hogy implantátum kerül a mellükbe. Számukra jelenthetnek megoldást a plasztikai sebészet új, innovatív eljárásai, a saját zsírral végzett mellnagyobbítás és a hialuronsav feltöltéssel történő mellnagyobbítás. Mindkét módszer lényege, hogy  segítségükkel műtéti beavatkozás nélkül, a mellekbe fecskendezett természetes töltőanyag alkalmazásával javítható a mellek formája és növelhető meg méretük.

Mellnagyobbítás műtét nélkül, hialuronsavval

Az altatástól és mellimplantátumoktól idegenkedő hölgyek számára a saját zsírral végzett mellnagyobbítás mellett igen jó alternatívát jelenthet a hialuronsavval végzett mellplasztika is. A Macrolane nevű, hialuronsav tartalmú anyaggal a mellnagyobbítás nem igényel mellimplantátum beültetést és műtét nélkül, helyi érzéstelenítésben végezhető el. A módszer további előnye, hogy nem képez hegeket és a mellplasztika után a mell természetes formájú és tapintású marad.

Mi hialuronsav?

A hialuronsav egy poliszacharidokból álló, az élő szervezetekben természetesen előforduló anyag, melynek feladata a szöveteket felépítő sejtek közötti tér kitöltése. A hialuronsav egyike azoknak az igen ritkán előforduló anyagoknak, amelyek minden élőlényben azonos formában találhatóak meg, legyen szó az emberi testről vagy bármilyen állati szervezetről.

A hialuronsav jellemző funkciói:

 • Kitölti a sejtek közötti teret
 • Segíti a tápanyagok szállítását a sejtek között
 • Fenntartja a vízháztartást
 • Szűri és szabályozza a fehérjék elosztását

A hialuronsav egyfajta természetes szivacsként működik, számos funkcióját kiváló vízmegkötő képességének köszönhetően látja el. Bár a hialuronsav a kötőszövetekben található meg a legmagasabb koncentrációban, legnagyobb mennyiségben (56%) a bőr tartalmazza. Emellett magas koncentrációban megtalálható az ízületi folyadékban és a szemben is. Az elmúlt két évtizedben a hialuronsav felhasználási területei mind bőrgyógyászati, mind esztétikai téren jelentős mértékben kibővültek, így mára már igen széles körben alkalmazzák, a sebkezeléstől a mellnagyobbításon át a ráncfeltöltésig.

Biztonságos a hialuronsav?

Igen, a mellnagyobbításhoz használt Macrolone ugyanazon a stabilizált hialuronsavon alapszik, amely már több, mint 10 millió arckezelés során bizonyította biztonságosságát. Emellett számos orvosi tanulmány és klinikai teszt létezik, amely a hialuronsav mellplasztikában történő felhasználását vizsgálta és ezek mind az eljárás biztonságosságát támasztják alá.

Mi a különbség a hialuronsavval és a mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás között?

Számos különbség van a két mellnagyobbítás között. Míg a hialuronsav egy a szervezet által termelt természetes anyag, addig a mellimplantátum általában egy, a testbe beültetett, szilikonból készült protézis. A mellimplantátumokat a szervezet befogadja ugyan, de az idegen test által kiváltott ellenreakciók lehetősége mindig fennáll. Ezzel szemben a hialuronsav természetessége miatt nem vált ki ilyen reakciókat. Emellett a hialuronsavval végzett mellplasztika alkalmas nem csak a mellek méretének megnövelésére, de formájuk apró korrigálására is. A hialuronsav befecskendezése nem igényel műtétet, így sem műtéti hegekkel, sem lábadozási idővel nem kell számolni, illetve a hagyományos mellnagyobbításnál használt altatás kockázata sem jelentkezik.

Mennyi időt vesz igénybe a hialuronsavval végzett mellnagyobbítás?

Az eljárás nagyjából 60-90 percig tart, függően a mellnagyobbításhoz felhasznált hialuronsav mennyiségétől. Más testrészeken végzett kezelések általában kevesebb időt vesznek igénybe, mivel mind az érintett testfelület, mind a befecskendezett anyag mennyisége kisebb.

Mik a hialuronsavval végzett mellnagyobbítás előnyei?

A hialuronsav segítségével lehetőség nyílik a mellek méretének és formájának megváltoztatására komoly műtét és mesterséges anyag beültetése nélkül. Az eljárás gyors, nem igényel altatást és nem okoz kiesést a munkában, vagy a napi tevékenységekben.

 • Nincs szükség altatásra, sem komoly műtéti beavatkozásra
 • A mellnagyobbítás nem igényel implantátumot, vagy zsírleszívást
 • A hialuronsav hatása nem végleges, így később a kezelés igény szerint megismételhető vagy felfüggeszthető
 • Nincsenek hegek, varratok

Kik számára megfelelő választás a hialuronsavval végzett mellnagyobbítás?

A hialuronsavval történő feltöltés szinte mindenki számára elérhető, aki komoly sebészeti beavatkozás nélkül szeretne változtatni mellei méretén vagy formáján, illetve elégedetlen bármely más testrésze alakjával. Fontos kiemelni, hogy az eljárás eredménye nem végleges, így a hagyományos mellnagyobbítással ellentétben nincs szükség újabb beavatkozásra amennyiben a páciens a későbbiekben meggondolná magát. Mivel a hialuronsav befecskendezését helyi érzéstelenítésben végzik, így csak minimális zavart okoz a mellplasztikát követő rövid időszakban, hosszabb felépülési idő nem akadályozza a mindennapi tevékenységeket.

Kik számára nem ajánlott a hialuronsavval végzett mellnagyobbítás?

Mint minden orvosi beavatkozás esetén, a lehetőségek pontos meghatározásához a mellnagyobbítás előtt is szakorvos véleményére van szükség. Például nem végezhető az eljárás, ha a páciens éppen valamilyen fertőző betegségben szenved, illetve, ha a kezelés területén, vagy annak közelében gyulladás, fertőzés vagy tumor található, ezért indokolt a mellnagyobbítást megelőzően szűrővizsgálaton részt venni.

Mennyire tartós a hialuronsav kezelés?

A mellnagyobbítás és egyéb hialuronsavval történő feltöltés eredménye általában maximum 1 évig marad meg. A szervezet természetes működése folyamán lassan lebontja a bejuttatott gélt. A lebomlás sebessége egyénenként eltérő lehet, de általában elmondható, hogy általában 9-12 hónap után a kezelést meg kell ismétel, de akkor már az elsőként bejuttatottnál kisebb mennyiségű hialuronsavval.

Mi történik a hialuronsav feltöltés után?

A hialuronsavval végzett mellnagyobbítás után az eredmény azonnal látható, nincs szükség kötésekre, vagy speciális ruhákra. A kezelt területen átmenetileg jelentkezhet nyomó érzés, vagy gyenge fájdalom, amíg hialuronsav átrendeződik és így nyomást gyakorol a környező szövetekre. Általában a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók orvosolják ezt a problémát. A mellplasztikát követően folytathatóak a szokásos napi tevékenységek, de a komolyabb fizikai megterhelés kerülendő.

Milyen mellékhatásai lehetnek a hialuronsavval végzett mellnagyobbításnak?

A leggyakrabban előforduló mellékhatás enyhe fájdalom és duzzanat az injekciók helyén. A hialuronsav gél okozhat átmeneti nyomó érzést és gyulladást a környező szövetekben, de ez rövid időn belül megszűnik. A kezelt terület a szokásosnál érzékenyebb lehet néhány napig, de ez teljesen természetes reakció bármire, amit a testbe juttatnak. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók általában elégnek bizonyulnak, hogy megszüntessék a kezdeti problémákat. A mellnagyobbítás után ritkán előfordulhat, hogy a páciens túlzottan keménynek érzi a kezelt területet, de ez egy apró beavatkozással orvosolható.

Mellnagyobbítás műtét nélkül, saját zsír beültetéssel

A saját zsírral végzett mellnagyobbítás során a test olyan részeiről, ahol felesleges zsírszövet található, a zsírt leszívják, majd azt a mellekbe fecskendezik, egyszerre javítva a donor terület és a mellek megjelenésén is.

A saját zsírral történő mellnagyobbítás előnyei

 • A mellek formája és tapintása természetes marad
 • Egyszerre van lehetőség megszabadulni a felesleges zsírtól és formálni a melleket
 • A zsírleszívás speciális, szövetkímélő kanüllel történik, így a felépülés rövidebb időt vesz igénybe a műtét után
 • Idegen anyag nem kerül a szervezetbe
 • A kis méretű hegek rövid időn belül már alig láthatóak
 • Nem áll fenn a tokosodás veszélye
 • A mellek kisebb aszimmetriái jobban korrigálhatóak zsírbeültetéssel, mint mellimplantátummal

Hogyan történik a mellnagyobbítás saját zsírral?

A mellnagyobbítás első lépése a zsírleszívás. A zsírt többnyire olyan testrészekről távolítják el, melyeken felesleges zsírszövet található és a páciens szeretné ezek mennyiségét csökkenteni. A zsírleszívás során a leszívott zsírral igen körültekintően járnak el, hiszen ezt a hagyományos zsírleszívással ellentétben később visszaültetik a testbe. Ennek megfelelően a leszívott zsírt szétválogatják, szeparálják és a felhasználásig speciális körülmények között tárolják. A mellnagyobbítás második lépése a zsírszövet befecskendezése a mellekbe. Ebben a szakaszban a zsírleszívással leszívott zsírt a mell különböző rétegeibe injekciózzák úgy, hogy a bejuttatott zsírsejtek száma mindig csak annyi legyen, amennyit a környező szövetek képesek táplálni, amíg az új erek létre nem jönnek. A mellnagyobbítás során természetesen igen nagy figyelmet fordítanak a mellek megfelelő esztétikumának kialakítására. Általánosságban elmondható, hogy a mellnagyobbítás sikere és tartóssága nagymértékben függ mind a zsírleszívástól, mind a zsír előkészítésétől, mind pedig a visszaültetéstől, így a kielégítő eredmény elengedhetetlen feltétele a megfelelő technikai háttér és a felkészült szakorvos egyaránt.

 • A beavatkozás időtartama: 1-1,5 óra
 • Kötelező bent tartózkodás a műtét után: 3-6 óra
 • Munkába állás: 2-4 nap után
 • Varratszedés: általában a mellnagyobbítást követő 7. napon

Mellnagyobbítás saját zsírral – a beavatkozás menete

 • A beavatkozás előtt laborvizsgálatot, mammográfiát vagy 40 éves kor alatt mell ultrahang vizsgálatot végeznek, EKG-t és mellkasröntgent készítenek.
 • A mellnagyobbítást általában helyi érzéstelenítéssel kombinált vénás szedálásban végzik, a páciens a műtét után néhány órával távozhat a klinikáról
 • A szükséges zsírt vékony kanül segítségével a donor területekről zsírleszívással leszívják.
 • A leszívott zsírt szeparálják, majd a mellek alapterületén több szúrással a mirigyállomány alá és fölé vagy a mellizom alá fecskendezik.
 • A beavatkozást követő 2 hétben a megerőltető fizikai aktivitás kerülendő.

Kinek ajánlott a saját zsírral végzett mellnagyobbítás?

A mellnagyobbítás ezen formája mindenki számára ajánlott, aki nem elégedett a mellei formájával és/ vagy szeretné kisebb mértékben megnövelni azok méretét, de ellenérzései vannak a mellimplantátumokkal szemben vagy tart a beültetésükkel járó műtéttől.

Ki számára nem ajánlott a saját zsírral végzett mellnagyobbítás?

 • Aki jelentős mértékben szeretné megnövelni mellei méretét
 • Aki nem rendelkezik megfelelő mennyiségű felesleges zsírszövettel

 

Felhasznált források: Mayo Clinic – Breast augmentation, American Society of Plastic Surgeons – Breast implants. Webmd – Breast surgery

'Fel a tetejéhez' gomb