HajhullásHajkezelések

Minoxidil oldattal a kopaszodás és hajhullás ellen – Hogyan működik?

twitterFacebook

Mi a minoxidil oldat?

A Minoxidil volt az első gyógyszer, melyet az Amerikai Gyógyszer és Élelmiszerügyi Hatóság, az FDA jóváváhagyott, mint az androgén eredetű hajhullás (androgén alopecia) kezelésére alkalmas készítményt. Korábban a Minoxidilt évtizedeken keresztül használták vérnyomáscsökkentőként és idővel felismerték, hogy a gyógyszer egyik mellékhatásaként fokozott szőrnövekedés és a férfias típusú hajhullás folyamatának lassulása tapasztalható. Azonban a Minoxidil számos egyéb mellékhatása miatt tabletta formájában nem volt alkalmas a hajhullás elleni felhasználásra.

A ’80-as években aztán az UpJohn Corporation Rogaine néven piacra dobott egy helyileg alkalmazható, 2% minoxidil tartalmú oldatot, amely igen hatásosnak bizonyult a hajhullás ütemének csökkentésében és hajszálak egészséges vastagságának megörzésében. A ’90-es években az UpJohn szabadalmi jogai lejártak, így számos más cég is piacra léphetett saját minoxidil oldatával. Az egyik új gyártó a Pharmacia volt, akik a korábbi 2%-os minoxidil mennyiséget 5%-ra emelték, ami a gyakorlatban minden addiginál eredményesebbnek bizonyult, így a késöbbiekben ez az arány vált a férfiak esetében alkalmazható általánosan elfogadott sztenderddé.

Hogyan működik a Minoxidil?

A helyileg alkalmazott minoxidil oldat mind férfiak, mind nők esetében serkentí a hajszálak növekedését, azonban a folyamat pontos hatásmechanizmusa nem ismert. Jelenlegi ismereteink szerint a készítmény nem a DHT szint csökkentésével fejti ki hatását, mint a Finasteride vagy a Propecia.

Kik számára ajánlott a Minoxidil oldat használata?

A minoxidil oldat használatát elsősorban olyan fiatal férfiaknak ajánlják, akiknél a hajhullás nem régen kezdődött és elsősorban a fejbúbot és fejtetőt érinti. Természetesen a minoxidil oldat használható előrehaladottabb fázisban lévő kopaszodás esetében is, de eredmények csak a még életképes hajhagymáknál érhetőek el, a tartósan kopasz területeken már nem. Nők is alkalmazhatják a Minoxidil oladatot hajhullás ellen, de a fokozott szőrnövekedés elkerülése érdekében nekik a 2%-os, kimondottan hölgyek számára gyártott készítmények használata ajánlott.

Hatásosabb az 5%-os Minoxidil oldat a hajhullás ellen, mint a 2%-os?

Igen. Az 5%-os oldat sokkal hatásosabb, mint a 2%-os. A minoxidil hatása dózisfüggő, tehát minél magasabb dózisban alkalmazzák, annál jobb eredményt produkál. Az 5%-os minoxidil oldat nem fejti ki gyorsabban a hatását a hajhullás ellen, mint a 2%-os, viszont nagyobb számú hajszál növekedését serkenti és jelentősebb szálvastagodás érhető el segítségével. Ugyanakkor az 5%-os oldat gyakrabban okoz bőrirritációt, mint a 2%-os.

A Minoxidil oldat használata biztonságos?

A helyileg alkalmazott Minoxidil teljesen biztonságos. A leggyakrabban tapasztalt mellékhatása a viszketés és a bőrirritáció. Esetenként előfordulhat nem kívánt szőrnövekedés a szomszédos területeken, ami elsősorban a hölgyek számára lehet kellemetlen, ezért nekik a 2%-os minoxidil oldat használata ajánlott. A fentieken kívül a klinikai vizsgálatok más, jelentős mellékhatást nem mutattak ki a minoxidil oldat használata során.

Férfiak és nők esetében is hatásos a hajhullás ellen a minoxidil oldat?

Igen. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a minoxidil oldat használata mindkét nem esetében jelentős hajnövekedést okoz.

Ugyanolyan hatásos a minoxidil oldat a fejbúbon és a fejtetőn?

A minoxidil oldat elsősorban a fejbúbon (vertex) képes kifejteni hajhullás elleni hatását, de az esetek nagy részében a fejtetőn és a frontvonalon is jó eredmények érhetők el vele.

Kik számára nem ajánlott a minoxidil oldat használata?

Terhes és szoptató nők számára, illetve a készítmény valamely alkotórészével kapcsolatban fennálló túlzott érzékenység esetében a minoxidil oldat használata nem ajánlott.

Mennyi időre van szükség, amíg a minoxidil oldat hatása láthatóvá válik?

A hajszálak vastagodása már a kezelés megkezdése utáni 4. hónapban tapasztalható, de a teljes eredmény elérésére általában 12-14 hónapot kell várni.

Mennyi ideig kell alkalmazni a minoxidil oldatot a hajhullás megszüntetéséhez?

A minoxidil oldat képes hatékony védelmet nyújtani a hajhullás ellen, de sajnos végleges eredmény nem érhető el általa. Hatása csak rendszeres használat mellett tapasztalható, így a kezelés abbahagyása után az elért eredmények idővel eltűnnek.

Kölcsönhatásba léphet a minoxidil oldat valamely más, vele egyidőben használt gyógyszerrel?

Jelenleg nincs ismert kölcsönhatás a minoxidil oldat és más gyógyszerek között.

Létezik más hajhullás elleni termék, melynek hatása összehasonlítható a minoxidil oldatéval?

Jelenlegi tudásunk szerint a hajhullás ellen alkalmazható leghatásosabb készítmény a Propecia/Finasteride nevű gyógyszer. Minoxidil oldattal együtt használva a kopaszodás megállítható és a hajszálak minősége javítható. Nincs a piacon semmilyen más készítmény, melynek eredményei akár csak megközelítenék ezt.

A finasteride és a minoxidil oldat együttes használata hatékonyabb lehet a hajhullás ellen, mint a minoxidil önmagában?

Egyértelműen jobb eredmények érhetőek el, ha a két készítményt együtt alkalmazzuk. A finasteride és a minoxidil oldat hatásmechanizmusa eltér egymástól, egy időben használva őket felerősítik, kiegészítik egymást.

Hogyan kell alkalmazni a minoxidil oldatot?

A minoxidil oldatot naponta kétszer, reggel és este kell felvinni a hajhullás által érintett területre. Alkalmanként 1 ml oldatot kell óvatosan a fejbőrbe maszírozni. A haj minden esetben legyen teljesen száraz az oldat alkalmazásakor.

Minoxidil kezelés alatt használhatóak más hajápolási termékek, mint például hajlakk, hajzselé, hajfesték, stb.?

Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a hajápolási termékek gátolnák a minoxil hatását, így az oldat száradása után ezek minden további nélkül használhatóak.

Lehetséges, hogy a minoxidil oldat használatának megkezdését követően fokozott hajhullás tapasztalható?

Igen, ez előfordulhat, de aggodalomra nincs ok. A hajnövekedésnek különböző szakaszai vannak. A növekedési fázis 4-7 évig tart, melyet a nyugalmi fázis követ. Az új hajszálak növekedésével a régi szálak kihullanak. A minoxidil oldat használatának megkezdésével a hajszálak egy része áttololódhat a nyugalmi szakaszból a növekedési szakaszba, amely átmeneti hajhullással járhat. Ez a fokozott hajhullás általában a kezelés megkezdése utáni 2-6. hétben kezdődik és pár héten belül végetér.

Mennyi ideig kell a minoxidil oldatnak a fejbőrön maradnia?

A minoxidil oldat alkalmazása után nagyjából 4 órán keresztül nem célszerű hajat mosni, ennyi időre van szüksége a hatóanyagnak, hogy bejusson a fejbőrbe.

Növeli a minoxidil oldat hatását, ha több, mint kétszer használjuk naponta?

Egyes vélemények szerint a minoxidil hatása növelhető a szokásosnál gyakoribb használattal, de ebben az esetben a lehetséges mellékhatások (bőrirritáció, fokozott szőrnövekedés) valószínűsége is megnő.

'Fel a tetejéhez' gomb