HajbeültetésHajhullásHajkezelések

Hajbeültetés őssejtekkel – A PL-FUT módszer lehet a hajbeültetés jövője?

twitterFacebook

A legtöbb férfi életében egyszer eljön az az idő, mikor kénytelen szembesülni vele, hogy haja észrevehetően megritkult és a homlokán vagy a fejbúbján kopasz területek jelentek meg. Ilyenkor két lehetőség áll előttünk; Vagy elfogadjuk ezt az állapotot, vagy megpróbálunk tenni ellene. Sajnos, még ha nem is vagyunk különösebben hiúak, akkor is könnyen előfordulhat, hogy azok közé tartozunk, akiknek egyáltalán nem áll jól a kopaszodás. Hiába szeretnék Bruce Willis vagy Vin Diesel fazont, a fejformánk ezt nem teszi lehetővé, így a helyzet elfogadása korántsem olyan egyszerű feladat, mint elsőre tűnhet. Ilyen esetben kénytelenek vagyunk fontolóra venni a hajbeültetést, amely, bár az elvesztett hajunkat már nem adhatja vissza, de segítségével a legzavaróbb kopasz területekre ismét haj kerülhet.

A hajbeültetés manapság legelterjedtebb módszere a FUE hajbeültetés, amely során a fejbőr hátsó és oldalsó részéről, a kopaszodást okozó DHT hormonnak ellenálló hajhagymákat vesznek ki, majd ezeket a kopasz területeken a bőrbe ültetik. Az eljárás igen jó eredményt biztosít, de sajnos egy komoly hátránya ennek is van, mégpedig a donor terület behatárolt kapacitása. Hiába szeretnénk a tarkón található hajunkból a teljes fejtetőnket újra sűrű hajjal befedni, ha ehhez egyszerűen nincs elegendő hajszál az adó területen. Ennek a problémának a megoldásában jelenthet komoly előrelépést egy új módszer, az őssejtekkel végzett hajbeültetés.

PL-FUT – Hajbeültetés őssejtekkel

A fejbőrben található hajtüszők mindegyike őssejteket tartalmaz. Ez a tény képezte az alapját a Dr. Coen Gho által a közelmúltban elvégzett klinikai vizsgálatoknak is, melyek végül igazolták, hogy a hajtüszők őssejtjei képesek újra előállítani a teljes hajtüszőt. Tehát, a FUE hajbeültetésnél alkalmazott módszerrel szemben, ahol a teljes hajszálat áthelyezik a fejbőr egy másik területére, a hajbeültetés végrehajtható úgy is, hogy a hajtüszőt csak részlegesen távolítják el a donor területről. A hajhagymák őssejtjei ezután újraépítik a hajtüszőket, így mind a beültetett, mind pedig donor hajszál életben marad és növekedésnek indul. Ezzel végre kiküszöbölhetővé válik a hajbeültetés legnagyobb akadályozó tényezője, a donor terület véges kapacitása, hiszen így a beültetett haj nem okoz hajhiányt sehol. Az új eljárás neve Partial Longitudinal Follicular Unit Transplantation (PL-FUT), de gyakran hivatkoznak rá HASCI módszerként is.

hajbeultetes-ossejtekkel

Az őssejtekkel végzett hajbeültetés menete

A hajbeültetés során a donor területen található hajtüszőknek csak egy részét veszik ki a fejbőrből úgy, hogy mind a kivett, mind a bőrben maradó egység megfelelő mennyiségű őssejtet tartalmazzon a hajtüsző újraépítéséhez. Ehhez egy 0,5-0,6 milliméter átmérőjű üreges tűt használnak, amelyet a hajszál mentén vezetnek a hajtüszőbe. A kinyert hajtüsző részt ezután a kopasz terület bőrébe ültetik. Az eljárás eredményeként gyakorlatilag egy hajszálból kettő lesz, a fejbőr két különböző részén. A donor terület hajszálai a gyógyulási folyamat lezárulása után újra felhasználtatóvá válnak további hajbeültetések végrehajtásához, így több lépésben az egész fejtető hajzata szinte korlátlanul dúsítható.

A hajbeültetés áttekintése

  • A hajbeültetést helyi érzéstelenítéssel végzik, így az szinte teljesen fájdalommentes
  • A hajtüszők kivételéhez és beültetéséhez igen vékony, 0,5-0,6 milliméter átmérőjű tűt használnak
  • Teljes gyógyulás a donor terület két napon belül
  • Teljes gyógyulás a beültetett területen  5-7 napon belül
  • Az eljárás alkalmas az arc- és testszőrzet beültetésére is
  • A PL-FUT hajbeültetéssel hegszövetre is lehet hajszálakat beültetni
  • Több kezeléssel a teljes hajzat helyreállítható
  • Nincs hegesedés és megritkult haj a donor területen

Különbségek a hajbeültetés módszerei között

 Különbség  FUT  FUE  PL-FUT
 Nyugtatók kezelés előtt  általában  általában  nem szükséges
 Fájdalom az eljárás során  esetenként  nincs  nincs
 Varratok  van  nincs  nincs
 Hegesedés  egy nagy heg  fehér pontok  fehér pontok
 A donor terület kimerülése  igen  igen  korlátozott mértékben
 Graftok maximális száma hajbeültetésenként  2500-3000  2000  3000
 A felépülés időtartama  14 nap  10 nap  5-7 nap
 Arc- és testszőrzet átültetése  nem korlátozott mértékben  igen
 Átültetés hegre  korlátozott mértékben  korlátozott mértékben  igen

 

'Fel a tetejéhez' gomb