ArcfiatalításArckezelésKozmetikai kezelések

Kémiai hámlasztás – Arcfiatalítás egyszerű és hatékony módszerrel

twitterFacebook

Bőrünk a kor előrehaladtával fokozatosan veszít rugalmasságából, ráncok és pigmentfoltok jelennek meg rajta, ami főleg az olyan jól látható területeken jelenthet komoly esztétikai problémát, mint az arc, a nyak vagy a kezek. Szerencsére számos kozmetikai eljárás létezik, melyek segíthetnek lassítani vagy részben visszafordítani ezt a kellemetlen folyamatot. Ezek egyike a kémiai hámlasztás, más néven chemical peel, amely során kémiai anyagok felhasználásával, egyszerűen és gyorsan eltávolíthatóak a bőr károsodott rétegei, melyek helyét aztán új, egészséges szövetek veszik át.

A kémiai hámlasztás típusai

A kémiai hámlasztásnak két fő típusa van: felületes hámlasztás és a közepesen mély hámlasztás. Az előbbi esetében a bőrt általában különböző koncentrációjú glikolsavval kezelik, amely eltávolítja a legfelső hámszövetet, de a mélyebb rétegeket érintetlenül hagyja. A glikolsav nem más, mint gyümölcssav, amely például az ananászban is megtalálható. A közepesen mély hámlasztáshoz ezzel szemben triklórecetsavat (TCA) használnak, ami erősebb savas hatással rendelkezik, így nem csak a külső hámszövet távolítható el vele, hanem behatol a kötőszöveti rétegbe is, ahol serkenti a kollagén termelést, ami rugalmasabbá és frissebbé teszi a bőrt. A kémiai hámlasztással kezelhető bőrproblémák az alábbiak:

Felületes kémiai hámlasztás glikolsavval

 • Napfény hatására enyhén károsodott, fakó, fénytelen bőr az arcon, a kézen vagy a nyakon
 • Kisebb pigmentfoltok a kézen vagy a nyakon
 • Száraz, dehidrált bőr
 • Gyulladásra, hámlásra hajlamos bőr
 • Tág pórusú arcbőr
 • Vékony ráncok az arcon vagy a nyakon
 • Kisebb mértékben pattanásos, mitesszeres arcbőr

Közepesen mély kémiai hámlasztás triklórecetsavval

 • A napfény hatására károsodott, öregedő bőr
 • Apró ráncok az arcon, szarkalábak
 • Pattanásos arcbőr
 • Pigmentfoltok
 • Pattanások által okozott hegek
 • Öregségi foltok
 • Apró ráncos, foltos dekoltázs
 • Hegek halványítása

Kinek ajánlott a kémiai hámlasztás?

A kémiai hámlasztást általában világos bőrű és hajú páciensek számára ajánlják inkább, mert a sötétebb bőr esetenként egyenletlen tónusúvá válhat a kezelés hatására.

A kémiai hámlasztás nem alkalmas a megereszkedett bőr, a nagyméretű bőrkinövések és a mély ráncok kezelésére. Az ilyen komolyabb beavatkozást igénylő kozmetikai problémák megoldásához válasszunk inkább az olyan kezelések közül, mint a ráncfeltöltés, a szemhéjplasztika, a lézeres arcfiatalítás vagy a hagyományos arcplasztika.

A kémiai hámlasztás előtt

A kémiai hámlasztás előtt az esetek többségében nincsen szükség komolyabb egészségügyi vizsgálatokra, azonban néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy a kezelés eredményes legyen és elkerüljük a nem kívánt kellemetlenségeket.

 • Meglévő herpesz esetén célszerű antivirális gyógyszert szedni a kezelés előtt és után is
 • Egyes gyógyszerek szedését fel kell függeszteni, különös tekintettel azokra, amelyek fokozzák a bőr fényérzékenységét. Ilyenek lehetnek például az antihisztaminok, bizonyos antibiotikumok és hormon tartalmú fogamzásgátló tabletták.
 • A kezelés előtt ne napozzunk és ne használjunk barnítókrémet

A kémiai hámlasztás menete

A kémiai hámlasztás mind a felületes, mind a közepesen mély hámlasztás esetében igen egyszerűen történik. A kezelendő bőrfelületet alaposan megtisztítják, majd különböző koncentrációjú savas kémhatású anyaggal kenik be, majd azt a kívánt hatás elérése után eltávolítják. A kezelés csak néhány percig jár kisebb fájdalommal és égő, szúró érzéssel, ezért érzéstelenítést nem igényel. Azonban, ha valaki a szokásosnál kevésbé tolerálja a fájdalmat, fájdalomcsillapító gyógyszer szedésével ez a probléma megoldató. A kémiai hámlasztáshoz szükséges idő a kezelendő terület nagyságának függvényében változhat, de általában a kezelés nem vesz igénybe 15-30 percnél többet.

A kémiai hámlasztás után

A kémiai hámlasztás után végbemenő folyamatok nagyban hasonlítanak arra, amit egy komolyabb leégés után tapasztalhatunk. A bőr kipirosodik, érzékennyé válik, majd hámlani kezd. A gyógyuláshoz és az új bőrréteg kialakulásához szükséges idő hossza nagyban függ a kezelés mélységétől.

A felületes kémiai hámlasztás után néhány napon belül a kellemetlenségek enyhülnek, megkezdődik a hámlás és a bőr megújulása 1-2 héten alatt végbemegy.

A közepesen mély kémiai hámlasztás után a gyógyulási folyamatok hosszabb időt vesznek igénybe, mivel a kezelés nem csak a bőr felső hámrétegére, hanem a mélyebb kötőszövetekre is hatással van. Ebben az esetben a kezelt területen a bőr kezdetben piros és duzzadt lesz, majd kissé keményebbé és sötétebb tónusúvá válik. Ezután az elhalt szövetek lehámlanak. A teljes megújulási folyamat nagyjából 3-4 hétig tart.

Mindkét típusú kémiai hámlasztás után jellemző a bőr fokozott fényérzékenysége, így napozni, vagy szoláriumot használni szigorúan tilos. Emellett napos időben célszerű a kezelt felületet ruhával és/vagy fényvédő krémmel védeni a káros

A kémiai hámlasztás lehetséges mellékhatásai

A felületes kémiai hámlasztás után csak nagyon ritkán fordulnak el szövődmények. A bőr átmeneti kipirosodásán és érzékenységén kívül másra nemigen kell számítanunk. A közepesen mély hámlasztás esetében sem jellemzőek a komolyabb mellékhatások, de ritkán előfordulhat sebesedés, fertőzés és hosszabb ideig fennálló duzzanat.

A kémiai hámlasztás ára

A kémiai hámlasztás átlagos ára Magyarországon a következőképp alakul:

Felületes hámlasztás glikolsavval: 9-13.000 forint / alkalom

Közepesen mély hámlasztás triklórecetsavval: 25-30.000 forint/alkalom

 

'Fel a tetejéhez' gomb