ArckezelésKozmetikai kezelések

9 szuper módszer a korai ráncok ellen – Előzd meg a ráncosodást

Valószínűleg nem sokan vannak olyanok, akik szeretnének ráncos arcbőrt, különösen nem idő előtt, fiatalon. Sajnos azonban, nem mindenkit áldott meg a sors olyan génekkel, hogy nyugdíjas kora előtt ne kelljen némi erőfeszítést tennie azért, hogy a bőre a lehető legtovább sima és fiatalos maradjon. Persze számos kozmetikai termék és eljárás létezik, melyek segíthetnek a ráncok ellen folytatott küzdelemben, de ezek általában méregdrágák és hatásuk is csak átmeneti.  Azt viszont kevesen tudják, hogy a hétköznapi rutinunk és életvitelünk is komoly hatással van a ráncok kialakulására. Néhány változtatással, némi odafigyeléssel olyan eredményeket érhetünk el a korai ráncok megelőzésében, amire nem is számítottunk. Lássuk a 9 legfontosabb módszert, amivel felvehetjük a harcot a szarkalábak ellen!

9 módszer a korai ráncok ellen

Kerüld a napot

Figyelj oda a megfelelő bőrápolásra

Létezik néhány alapvető bőrápolási szabály, melyek betartásával sokat tehetünk nem csak az egészséges bőrért, de a ráncok idő előtti megjelenését is megakadályozhatjuk.

  • Kerüld az erős napsugárzást
  • Használj széles spektrumú fényvédőt
  • Ha lehetőség van rá, védd a bőröd megfelelő ruhával
  • Ne dohányozz
  • Használj hidratáló krémet

Háton alvás ráncok ellen

Ha mindig ugyanabban a pozícióban alszol, azokon a bőrfelületeken, melyek rendszeresen gyűrődnek, idővel ráncok jöhetnek létre, amik felkelés után sem múlnak el. Mivel aludnia mindenkinek kell, így az egyetlen dolog, amit ez ellen tehetünk, hogy nem az arcunkat gyűrjük össze minden éjjel. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megvalósítani, ha háton alszunk.

Tengeri halak

Fogyassz minél több tengeri halat

A tengeri halak húsa jelentős mennyiségű fehérjét és esszenciális zsírszavat tartalmaz. A fehérjére minden szövetnek szüksége van, nem kivétel ez alól az arc bőre sem. Az omega 3 és 6 zsírsavakról pedig, melyek főleg a halakban és rákokban találhatóak meg, érdemes tudni, hogy más fontos élettani szerepük mellett igen jó hatással vannak a bőrre is. A kiegyensúlyozott, megfelelő tápanyagokban gazdag táplálkozás az első lépés a ráncok elleni küzdelemben.

Ne hunyorojg

Ne hunyorogj, használj szemüveget

Minden rendszeresen ismétlődő arckifejezés idővel nyomot hagy az ember arcán. Az arcizmok mozgása redőzi az arcbőrt, ami lassan alkalmazkodik ehhez és a redők ráncokká válnak. Ilyen ismétlődő arcmozgás például a nevetés vagy a hunyorgás is. Azonban, míg a nevetés életünk szerves része, a legjobb dolgok egyike, addig a hunyorgás egy elkerülhető rossz, amitől érdemes megszabadulni. Főleg, mivel jelentős szerepe van a szarkalábak és szem alatti redők kialakulásában. Tehát. ha rosszul látjuk a szöveget a könyvünkben vagy a telefonunkon, inkább viseljünk szemüveget vagy kontaktlencsét. Ezzel nem csak a szemünknek teszünk jót, de a korai ráncok ellen is felvehetjük a harcot.

AHA

Használj AHA krémet

Az AHA az alfa hidroxil sav (alpha hydroxy acid) rövidítése. Ez egy olyan természetes anyag, amely képes eltávolítani a bőr felső, elhat rétegét, ezzel felszabadítva a pórusokat és csökkentve a ráncok mélységét.  Az erősebb hatóanyag tartalmú krémek fokozzák a bőr kollagén termelését, ami segít az arcbőr tartásának megőrzésében és a ráncok kialakulásának késleltetésében is. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy az AHA kissé érzékenyebbé teheti a bőrt a napsugárzással szemben, így használata után ne felejtsünk el fényvédő krémet használni, ha a napra megyünk.

Kevesebb arcmosás

Optimalizáld az arcmosást

Az arcmosás a bőrápolás egyik sarkalatos pontja és sajnos a végletek ebben az esetben se vezetnek semmi jóra. Ha nem mossuk rendszeresen az arcunkat, a pórusaink eltömődnek, az elhalt bőrréteg megvastagodik és korábban ráncosodunk. Ha túl sokszor mosunk arcot, eltávolíthatjuk a bőr természetes védelméért felelős olaj és hámréteget, ami miatt az arcunk gyulladásossá válhat és megjelenhetnek a korai ráncok is. A megoldás, ha naponta egyszer, maximum kétszer mosunk arcot és utána hidratáló krémet használunk.

C vitamin krém

Használj C vitaminos krémet

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) tartalmú krémek növelhetik a bőr által termelt kollagén mennyiségét. Ez igen hasznos lehet a korai ráncok megelőzéséhez is, hiszen a kollagén tartást, feszességet ad az arcbőrnek. Emellett a C-vitamin bizonyos mértékben védi a bőrt az UVA és UVB sugárzás által okozott károsodástól, csökkenti a bőrpírt, gátolja a sötét foltok és az egyenetlen bőrszín megjelenését. Bármilyen C-vitamin tartalmú arckrém megfelelő lehet a ráncok kialakulásának megelőzéséhez, de túlzásba vinni ezt sem érdemes. Arra érdemes odafigyelni krémválasztáskor, hogy az összetevők között általában nem c vitamin, vagy aszkorbinsav szerepel, hanem ascorbyl palmitate.

Szója ráncok ellen

Szója a ráncok ellen

Egyes kutatások szerint a bőrre krémként vagy pakolásként felvitt szója segíthet az UV sugárzás elleni védelemben, a leégés kezelésében és nem utolsó sorban az arcbőr szerkezetének és szilárdságának javításában. Ez utóbbi tulajdonsága hasznos lehet a ráncok ellen is, hiszen a feszes, egészséges bőr kevésbé hajlamos a ráncosodásra is.

Forró csoki

Forró csoki kávé helyett

A kávéban található koffein hagyományosan fogyasztva nem kimondottan tesz jót a bőrnek, ezért a reggeli italunkat érdemes egészségesebbre cserélni. Ha ez mégsem jön össze, akkor is megfontolandó lehet a rendszeres kakaó fogyasztás, hiszen a kakaó magas antioxidáns (epicatechin és katechin) tartalma egyes vélemények szerint védi és ápolja a bőrt, csökkenti a ráncok kialakulásának esélyét.

Forrás: WebMd

'Fel a tetejéhez' gomb