3D műszempillaKozmetikai kezelések

Műszempilla fajták és típusok – 3D szempilla vagy soros?

A dús, hosszú szempillák kiemelik a szemet és különlegessé teszik az arcot. Sajnos sokan nem rendelkeznek olyan szempillákkal, amilyet szeretnének, vagy egyszerűen csak egy-egy alkalomra a szokásosnál is hangsúlyosabb megjelenésre vágynak. Ilyen esetekben jó szolgálatot tehetnek a különböző típusú műszempillák, melyek segítségével szinte korlátlan módon megváltoztatható a természetes pillák formája és hosszúsága. De vajon melyik fajtát érdemes választani? A gyártó cégek és kozmetikai szalonok által generált reklámdömping a legtöbbször nem segít a választásban, inkább csak összezavarja az érdeklődőt a számtalan és egymással csak ritkán egyező terméknévvel és leírással. Mai cikkünkben ezért a leggyakoribb műszempilla fajták részletes ismertetésével igyekszünk segíteni a döntésben.

Műszempilla fajták

A műszempillák két nagy csoportba sorolhatóak: alkalmi és a tartós műszempillák. Az alkalmi pillákat rövidtávú használatra tervezték, így ezek felhelyezése pár percet vesz csak igénybe, viszont néhány óra vagy esetleg nap után már nem esztétikusak,  rosszabb estben a helyükön sem maradnak. A tartós műszempillákat ezzel szemben hosszas munkával helyezik fel a természetes pillákra és ezután több héten keresztül is viselhetőek.

Alkalmi műszempillák

Soros műszempilla

Az alkalmi műszempillák legismertebb típusa a soros vagy más néven party szempilla. Ez gyakorlatilag egy vékony gumicsík, melyre sorban a szempillákhoz hasonlító szálak vannak felragasztva. Ezek a műszempillák igen változatos megjelenésűek lehetnek, sokszor kimondottan extrém hatást keltenek. Felhelyezésük gumi vagy latex ragasztóval történik, mindössze pár percet vesz igénybe és nincs hozzá szükség kozmetikus segítségére. A soros műszempillák csak rövid ideig (maximum egy napig) mutatnak jól, nem bírják a nedvességet és szinte soha nem néznek ki természetesen.

Félsoros műszempilla

A félsoros műszempilla gyakorlatilag mindenben megegyezik a sorossal, a különbség mindössze annyi, hogy ez nem ér végig a szemhéjon. Ezt a szempillát a külső szemzugtól kezdődően kell felragasztani és csak a szélső szempillákat hosszabbítja meg. Előnye, hogy könnyebb a felhelyezése, mint a sorosnak és pislogásnál kevésbé is zavarja a szemet.

Tartós műszempillák

Tincses műszempilla

Ez a műszempilla fajta átmenetet képez az alkalmi és a tartós szempillák között. Ennél a típusnál a szálak nincsenek fixen egy sorba ragasztva, hanem tincsenként különböző méretekbe csoportosítva kaphatóak. Felhelyezésük otthoni körülmények között megoldható, de jóval nagyobb kihívást jelent, mint a soros műszempilláké, mert az egyes tincseket a megfelelő sorrendben, egyenként kell felragasztani a természetes pillákra. Előnye, hogy 2-3 hétig is a helyén marad, hátránya viszont, hogy a szempillák növekedését nem tudja követni, így összecsomósíthatja vagy esetenként akár ki is tépheti azokat.

Szálas műszempilla

A műszempilláknak ez a típusa már egy egészen más szintet képvisel, mint a korábban felsoroltak. Ebben az esetben a szempilla szálak nincsenek semmilyen formában összeragasztva, hanem egyesével, különböző hosszúságban és formában kaphatóak. A szálas műszempilla már valóban tartós viselet, hiszen legalább 3-4 hétig esztétikus marad és általában ezután sem szorul cserére, csak feljavításra. Emellett jól viseli a nedvességet és a sminket is. Sajnos a minőségnek ára is van, így ezek a műszempillák viszonylag drágák és felhelyezésükhöz többnyire kozmetikus szakember segítségére van szükség.

Előnyök

 • Személyre szabható
 • Jelentősen könnyebb, mint a tincses műszempilla
 • 3-4 hétig esztétikus marad
 • Ellenáll a külső hatásoknak
 • Sminkelhető

Hátrányok

 • Viszonylag drága
 • Hosszadalmas és bonyolult a felhelyezése
Volume (volumenizált) műszempilla

A szálas műszempillák legújabb típusa a volumenizált műszempilla. Annyiban különbözik a sima szálas pilláktól, hogy nagyon finom, puha szálakból áll és nem egyenként, hanem kisebb csoportokban ragasztják fel, ami sokkal dúsabb és természetesebb hatást eredményez, mint a hagyományos fajták.

3D műszempilla

3D, 4D, 6D, és végtelen számban sorolhatnánk. Ezek a műszempillák minden esetben a szálas vagy a volumenizált szálas szempillák közé tartoznak. A gyártók és a kozmetikusok ilyen és ezekhez hasonló fantázianevekkel próbálnak kitűnni és a saját termékeiket eladni. Egy 3D műszempilla semmivel nem „háromdimenziósabb”, mint egy „egyszerű” szálas szempillasor. Kézzelfogható különbség az esetek túlnyomó többségében maximum a felrakott szempillasorok számában tapasztalható, a felhasznált anyagokban nem.

A műszempillák anyaga

A műszempillák számos anyagból készülhetnek, ezek közül a leggyakrabban előforduló típusok az alábbiak:

 • Poliészter és más szintetikus anyagok
 • Állati szőr
 • Emberi haj
 • Toll
 • Papír

A műszempillák formája és hossza

Ahány gyártó, annyiféle szálhosszúság, szempillaív és vastagság. Ezek pontos összehasonlítása nem igazán megoldható, de a következő táblázat adhat némi támpontot a választáshoz:

Szempilla méretek és típusokA műszempilla felrakása

A soros és félsoros műszempillák felhelyezése könnyen és gyorsan megoldható otthoni körülmények között is.  A művelethez a szempillákon és a szempillaragasztón kívül még szükség van egy ollóra, egy szemöldökcsipeszre és egy szemhéjtusra.

 • Mérjük a műszempillát a szemhéjunkhoz
 • Vágjuk le a túllógó részt az ollóval
 • Ragasztózzuk be a műszempilla tövét, ügyelve rá, hogy a teljes hosszára elég ragasztó jusson
 • Hagyjuk száradni a ragasztót fél percig
 • Helyezzük a műszempillát a természetes pillák tövére és nyomjuk rá alaposan
 • A szemöldökcsipesszel igazítsuk el a szempillát és, ha szükséges, csíptessük össze a gyengén illeszkedő részeket
 • A szemhéjtussal fedjük el az illeszkedési vonalat és a ragasztó nyomait

A szálas 3D műszempilla felrakásával ne kísérletezzünk házilag, mert ez egy több órás folyamat, amelyhez szakember segítségére van szükség. Az alábbi videón megtekinthető az eljárás:

Műszempilla árak

Soros műszempilla árak: 400-800 forint + minőségi ragasztó a gyári helyett: alkalmanként 30-100 forint

Félsoros műszempilla árak: 400-800 forint + minőségi ragasztó a gyári helyett: alkalmanként 30-100 forint

Tincses műszempilla árak: 500-1000 forint + minőségi ragasztó a gyári helyett: alkalmanként 30-100 forint

Egy sor 3D műszempilla felrakás ára: 8.000-13.000 forint

 • Utántöltés 3 héten belül: 6-8.000 forint
 • Utántöltés 4-6 héten belül: 8-12.000 forint

Két sor 3D műszempilla felrakás ára: 12.000-20.000 forint

 • Utántöltés 3 héten belül: 8-12.000 forint
 • Utántöltés 4-6 héten belül: 10-16.000 forint

Három sor 3D műszempilla felrakás ára: 14.000-22.000 forint

 • Utántöltés 3 héten belül: 10-16.000 forint
 • Utántöltés 4-6 héten belül: 12-20.000 forint

Volume lash 6D műszempilla felrakás ára: 23.000-35.000 forint

 • Utántöltés 3 héten belül: 12-20.000 forint
 • Utántöltés 4-6 héten belül: 14-22.000 forint

 

Felhasznált források: Makeup.com, Allure, Stylecraze

'Fel a tetejéhez' gomb