BotoxKozmetikai kezelések

Botox kezelés a fokozott izzadás ellen

twitterFacebook

Valószínűleg mindenki számára ismerősek a fokozott izzadás által okozott kellemetlenségek, mint az átizzadt, foltos ruha és a hagyományos kozmetikumokkal szinte kezelhetetlen testszag. A legtöbb ember számára ezek a jelenségek csak kánikulában okoznak igazi problémát, de sajnos sokan vannak olyanok is, akik az átlagosnál többet izzadnak és nap, mint nap kénytelenek megküzdeni ennek hátrányos hatásaival. Szerencsére manapság már számos lehetőség áll rendelkezésre, melyekkel ez a kellemetlen állapot megszüntethető vagy mérsékelhető. Ezek közül az egyik leghatásosabb eljárás a botox kezelés, amely segítségével sikerrel vehetjük fel a harcot a fokozott izzadás ellen.

Mi a botox és hogyan működik?

A kozmetikai kezelésekhez használt botox a Botulinum toxin A típusa, amely egy, a természetben is előforduló fehérje, melyet anareob baktériumok termelnek. Gyakorlati felhasználása arra a tulajdonságára épül, hogy hatékonyan képes gátolni az idegek és az izmok közötti ingerületátvitelt, így a szövetekbe injekciózva hatására az izmok átmenetileg nem képesek összehúzódni. A szervezetbe juttatott botox hatása nem végleges, az izmokat és idegvégződéseket nem károsítja, így a kezelés a hatóanyag gyengülését követően biztonságosan, korlátlan számban megismételhető.

Bár a botox esztétikai kezelésekhez történő alkalmazása csak a 2000-es évek eleje óta engedélyezett, orvosi céllal már jóval korábban is használták olyan területeken, mint a szemészet vagy az ideggyógyászat. Napjainkra a botox kezelés az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárássá vált az arcfiatalításban és nagy sikerrel használják a fokozott izzadás elleni kezelésekhez is.

A fokozott izzadás okai

Az izzadás egy természetes folyamat, mely az erek kitágulása mellett a szervezet elsődleges módszere a túlhevülés megakadályozásához. Az izzadás során a bőr alatt található izzadságmirigyek izzadságot termelnek, amely a pórusokon keresztül kijut a bőr felszínére és ott elpárologva hűti azt. A normálisnál nagyobb mértékű izzadás hátterében számos ok állhat, például különböző anyagcsere betegségek, stressz, hormonális problémák vagy esetleg alkohol és egyéb izgatószerek fogyasztása.

Kiváltó okai a legtöbb esetben alapos kivizsgálást igényelnek. Amennyiben a háttérben meghúzódó okok már ismertek, botox kezeléssel hatásosan csökkenthetőek a hónaljakban, a talpon vagy a tenyereken jelentkező fokozott izzadás tünetei. A helyileg alkalmazható egyéb készítményekkel ellentétben a botox injekciók hosszútávon is megoldást nyújthatnak az izzadás ellen, hiszen a kezelés akár 8-10 hónapon keresztül is képes lehet jelentősen csökkenteni, vagy megszüntetni a túlzott verejtékképződést.

Botox kezelés izzadás ellen

A fokozott izzadás ellen alkalmazott botox kezelés gyors és egyszerű. Az érintett bőrfelület alapos fertőtlenítése után a botox hatóanyagot apró tűszúrások segítségével a célterület szöveteibe fecskendezik. Az anyag bőrbe juttatását 12-15 szúrási ponton keresztül végzik, melyhez helyi érzéstelenítés nem szükséges. A szövetekbe juttatott botox 3-5 nap múlva kezdi kifejteni hatását és a kívánt végeredmény körülbelül 2 hét elteltével érhető el. A botox kezelés izzadsággátló hatása körülbelül 8-10 hónapig tart. A bejuttatott hatóanyag hatásának gyengülése után, a kezelés korlátlan számban megismételhető. A fokozott izzadás ellen alkalmazott botox kezelés mellékhatásai csekély mértékűek és csak ritkán jelentkeznek.

Mire figyeljünk a botox kezelés után?

Azt izzadás elleni botox kezelés után néhány napig semmiképpen nem ajánlott az érintett terület masszírozása. A injekciók beadását követő 2 napig célszerű kerülni a napozást, a szoláriumot, a szaunázást és a forró fürdőt.

Kinek nem ajánlott a kezelés?

  • Terhesség és szoptatás alatt a botox injekcióval végzett kezelések nem ajánlottak
  • A botox kezeléseket általában nem végzik 18 éves kor alatt
  • Botox és/vagy albumin allergiában, autoimmun betegségben szenvedő, vagy lázas páciensek esetében a kezelés nem hajtható végre

 

Felhasznált források: Mayo Clinic, Webmd, American Society of Plastic Surgeons

'Fel a tetejéhez' gomb