HasplasztikaTestkezelések

Fontos kérdések és válaszok a hasplasztika módszereiről

twitterFacebook

Mi a hasplasztika?

A hasplasztika azoknak a műtéti eljárásoknak összefoglaló elnevezése, melyek segítségével a has területéről eltávolítható a felesleges zsírszövet és bőr, illetve feszesíthető a hasi izomzat.

Kinek ajánlott a hasplasztika?

A hasplasztika egy igen népszerű és széles körben elterjedt műtéti beavatkozás, amellyel a legtöbb ember esetében jelentős esztétikai javulás érhető el a hasi területen. Érdemes lehet megfontolni a hasplasztikát az alábbi esetekben:

  • A hasfal zavaróan kidomborodik, kiáll
  • Sem a diéta, sem a testmozgás nincs jelentős hatással a hasi zsírpárnákra
  • A has bőre megnyúlt, laza és lelóg (jellemzően terhesség, vagy nagymértékű fogyás után)
  • A hasizmok a normálisnál lazábbak
  • A derékon jelentős mennyiségű zsírfelesleg található

A fentieken kívül természetesen még számos esetben tehet jó szolgálatot a hasplasztika, hiszen minden ember más testi adottságokkal rendelkezik, így a felmerülő esztétikai problémák is igen széleskörűek lehetnek. Mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot a megfelelő szakemberrel, aki személyre szabott tájékoztatást tud adni arról, hogy az adott esetben alkalmazható-e a hasplasztika és, ha igen, milyen jellegű műtét elvégzése lenne a legcélravezetőbb.

Mi a különbség a hasplasztika és a zsírleszívás között?

A zsírleszívás egy olyan eljárás, mely során a bőr alatti felesleges zsírszövetet távolítják el a test különböző részeiről. Ezzel szemben a hasplasztika egy összetett beavatkozás, mellyel nem csak a zsírt, hanem a felesleges bőrt is eltávolítják a hasi területről, illetve -amennyiben szükséges- a hasizmokat is feszesebbé teszik. Olyan esetekben, mikor elsősorban a hasi zsírfelesleg okoz gondot a páciensnek, de a has bőre kellően feszes és rugalmas, a zsírleszívás a legtöbb esetben jó eredménnyel alkalmazható. Viszont, ha a has bőre megnyúlt és/vagy a hasizmok túl lazák, hasplasztika elvégzése lehet indokolt a megfelelő esztétikai eredmény eléréséhez. A hasplasztika során is lehetőség van zsírleszívást alkalmazni, tovább javítva az érintett terület megjelenésén.

Milyen típusai vannak a hasplasztikának?

A hasplasztikának három fő típusa létezik:

  1. Normál hasplasztika esetében a kezelés magában foglalja a teljes hasi területet a bordák aljától, az ágyéki terület aljáig
  2. A módosított vagy mini hasplasztika a köldök és az ágyék közötti rész kezelését célozza és általában kisebb beavatkozással jár és rövidebb gyógyulási időt igényel.
  3. Az öv hasplasztika során a felesleges zsírszövet és bőr a törzs teljes kerületén eltávolításra kerül.

Hasplasztikával eltávolíthatóak a striák, terhességi csíkok?

A hasplasztika során az elsődleges cél nem a striák és terhességi csíkok eltávolítása, ugyanakkor az eltávolított bőrrel együtt szerencsés esetben ezektől is megszabadulhat a páciens.

Végezhető más plasztikai műtét a hasplasztikával egy időben?

Igen, a hasplasztika mellett gyakran végeznek más plasztikai beavatkozásokat is. A következő eljárások kombinálhatóak a hasplasztikával:

Hogyan történik a hasplasztika?

A hasplasztika során először egy bemetszést ejtenek az ágyékhoz közeli területen, melynek hossza az eltávolítani kívánt bőr mennyiségétől függ. Ezt a bemetszést meghosszabbítják két oldalt a csípőkig. Normál hasplasztika esetében egy második bemetszést is végeznek a köldök körül, így az később új területre helyezhető. Ezután a felesleges bőrt eltávolítják, a zsírszövetet pedig szükség szerint vagy szintén eltávolítják, vagy újraosztják és formázzák. Amennyiben szükséges, a hasizmokat összehúzzák és rögzítik. A bőrt és a köldököt a hasplasztika utolsó szakaszában a helyükre illesztik és összevarrják.

Milyen hegekkel jár a hasplasztika?

Mint minden műtét, melyhez bemetszést alkalmaznak, a hasplasztika is jár hegekkel. Szerencsére ez a heg az esetek túlnyomó többségében elég alacsonyan lesz ahhoz, hogy az alsóruházat kellően takarja, beleértve a fürdőruhát és bikinit is. Valójában, azok a nők, akiknek korábban alacsony-keresztirányú császármetszésük volt, azt fogják tapasztalni, hogy a hasplasztika utáni heg sok esetben még alacsonyabban is helyezkedik el, mint a korábbi (a hasplasztikával eltávolított) heg. A megfelelő odafigyelés mellet a hasplasztika hegei jól gyógyulnak és alig láthatóan vékonyak.

Mennyire fájdalmas a hasplasztika?

A hasplasztika egy viszonylag nagy műtét, így a legtöbb ember számára jár némi kellemetlenséggel és fájdalommal. Ezek a kellemetlenségek azonban fájdalomcsillapítókkal jól kezelhetőek és pár nap, esetleg hét alatt csökkennek és megszűnnek. A műtét utáni éjszakát minden esetben a klinikán kell tölteni és ezidő alatt folyamatos helyi érzéstelenítést alkalmaznak, ami megkönnyíti a legnehezebb időszakot.

Mennyi ideig tart a felépülés a hasplasztika után?

A legtöbb ember számára a hasplasztika 2-3 hét kiesést okoz a munkában. A teljes aktivitáshoz való visszatéréshez általában 5-6 hétre van szükség.

Hasplasztika előtte utána képek és információk

hasplasztika-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb