Home » Testkezelések » A végleges szőrtelenítés módszerei – A legfontosabb kérdések és válaszok
vegleges-szortelenites

A végleges szőrtelenítés módszerei – A legfontosabb kérdések és válaszok

twitterFacebook

Miért jó választás a lézeres kezelés a végleges szőrtelenítéshez?

Lézer segítségével a nemkívánatos szőrszálak igen hatékonyan eltávolíthatóak és a szőrtelenítés eredménye tartós, vagy akár végleges is lehet. Csupán néhány kezelésre van szükség (általában 6-8) ahhoz, hogy a kezelt bőrfelületről teljesen eltűnjön a szőr.

A hagyományos szőrtelenítési módszerek segítségével, mint például a gyantázás, borotválás, vagy a szőrtelenítő krémek csak rövidtávú eredmények érhetőek el, sokszor alig 24 elteltével máris újra megjelennek a szőrszálak. Emellett ezek az eljárások általában vagy fájdalmasak, vagy kellemetlenek és a bőrt is irritálhatják. Ami pedig a legrosszabb, hogy a hagyományos szőrtelenítés hosszútávon sok esetben még serkenti is a szőr növekedését. További előnye a lézeres végleges szőrtelenítésnek, hogy a kezelések előtt nem kell megvárni, hogy a nem kívánt szőr újra kinőjön, hiszen az eljárás közvetlenül a szőrtüszőkön fejti ki hatását.

Hogyan távolítja el a szőrszálakat a végleges szőrtelenítés?

A végleges szőrtelenítéshez használt lézerek adott hullámhosszú fényimpulzusokat bocsájtanak ki, melyeket a szőrszálak pigmentjei (színanyagai) a környező bőr és szövetek károsítása nélkül elnyelnek. A fény energiája a célzott területen hőenergiává alakul, amely károsítja a szőrtüszőt, így az többé nem termel szőrszálat.

A lézeres végleges szőrtelenítés biztonságos?

A lézerrel végzett végleges szőrtelenítés teljesen biztonságos és csak nagyon kis kellemetlenséggel jár. A lézer által kibocsájtott fényimpulzusokat a szőrtüsző pigmentjei elnyelik, a képződő hő csekély és csak a szőrtüszőkre van hatással. Annak érdekében, hogy a hőhatás a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozza a szőrtelenítés során, speciális hűtőrendszert alkalmaznak, ami folyamatosan hűti a bőrt. A páciens csupán apró, gyenge csípéseket érez az eljárás közben.

A test mely területein lehet alkalmazni a végleges szőrtelenítést?

A lézeres szőrtelenítés gyakorlatilag a teljes testfelületen biztonságosan használható, kivételt csak a szemgödör területe képez.

Vannak, akiknél hatásosabb a végleges szőrtelenítés, mint másoknál?

A lézeres szőrtelenítés akkor a leghatásosabb, ha a páciens bőre világos, a szőrszálak színe pedig sötét. Minél sötétebb a bőr és minél világosabbak a szőrszálak, annál kevésbé hatékony a kezelés. Persze ez általában csak annyit jelent, hogy valakinek több, másnak pedig kevesebb kezelésre van szükség a végleges szőrtelenítéshez. Kivétel lehet, ha valakinek teljesen fehér a szőrzete. Az ő esetükben a lézeres szőrtelenítés általában nem hoz kielégítő eredményt, számukra inkább az elektrolízises szőrtelenítés ajánlott.

Mennyi ideig tart egy lézeres szőrtelenítő kezelés?

Számos tényező határozza meg a végleges szőrtelenítés időtartamát. Mind a páciens komfortérzete, mind a kezelt terület mérete és hozzáférhetősége jelentős hatással van arra, hogy mennyi időt vesz igénybe egy-egy kezelés. Általában elmondható, hogy a lábak és a hát lézeres szőrtelenítése tart a legtovább, 1-1,5 óráig. Ezzel szemben a felső ajak és a fül csak nagyjából 10 percet, a nyak elülső része vagy a hónalj pedig 20 percet vesz igénybe.

Miért van szükség több kezelésre a végleges szőrtelenítéshez?

A szőrszálak ismétlődő ciklusokban nőnek és csak a növekedési fázisban lévő szőrszálak tartalmaznak elég pigmentet ahhoz, hogy a szőrtelenítéshez használt lézer fényét elnyeljék. A nyugvó fázisban lévő szőrszálakban nincs, vagy alig van pigment, így esetükben a lézeres szőrtelenítés hatástalan. A kezelés során tehát csak a növekedési fázisban lévő szőrtüszők termelése állítható le. Néhány héttel később a korábban nyugvó fázisban lévő tüszők növekedési fázisba kerülnek és a szőrtelenítést megismételve, ezek növekedése is megszüntethető. Minél több ilyen ciklusban végzik el az eljárást, annál jobb eredmény értehtő el a végleges szőrtelenítéssel.

Hány lézeres szőrtelenítő kezelésre van szükség a végleges szőrtelenítéshez?

A legtöbb esetben a végleges szőrtelenítés eléréséhez 6-8 szőrtelenítő kezelésre van szükség. Sötét szőrzettel és világos bőrrel rendelkező páciensek esetében előfordulhat, hogy már 4 kezeléssel is megfelelő eredmény érhető el. Bár első ránézésre a szükséges kezelések száma soknak tűnhet, de a lézeres szőrtelenítésen kívül egyetlen tartós eredményt adó eljárás létezik, az elektrolízises szőrtelenítés, melynél hasonló hatás eléréséhez ennél jelentősen több alkalomra van szükség.

Mi okozza a szőrszálak növekedését?

A szőrszálak elhelyezkedésének, színének és növekedési ütemének elsősorban öröklődő, genetikai okai vannak. Nők esetében a szőrnövekedés fokozódása, vagy a szőrszálak újabb területeken való megjelenése sok esetben természetes biológiai változások eredményeként jelentkezik, mint például a pubertás, a terhesség vagy a menopauza. Ezek a változások gyakran együtt járhatnak azzal, hogy olyan helyeken is szőr kezd nőni, ahol korábban ez nem volt tapasztalható. Fokozott szőrnövekedést okozhatnak még bizonyos gyógyszerek, a stressz, vagy az elhízás is.

Azonban a szőrszálak növekedésének fokozódása mögött komolyabb okok is állhatnak. Egyes endokrin rendszert is éríntő megbetegedések, mint például a szabálytalan menstruációs ciklus, a petefészek rendellenességek, illetve a pajzsmirigy működési zavarai mind nem kívánt szőrszálak megjelenésével járhatnak. Ilyen esetekben először mindenképpen az alapbetegség felderítése és gyógyítása ajánlott. A betegség kezelése után sokszor a túlzott szőrnövekedés is megszűnik.

Miért serkenti a szőr növekedését az átmeneti szőrtelenítés?

Az átmeneti eredményt adó szőrtelenítő kezelések, mint a gyantázás, a borotválás vagy a szőrtelenítő krémek sajnos sok esetben még rontanak is a túlzott szőrnövekedéssel járó problémákon. Minden olyan eljárás, amely a szőrszálak gyökerének húzásával, rángatásával vagy vérkeringésük fokozásával jár, a szőrszálak megerősödéséhez vezethet. Ilyenkor a szőrtüszők vérellátása megnő és idővel durvább, erősebb szőrszálakat kezdenek termelni. Sokan nem gondolnák, de még az éves gyantázás is szerepet játszhat az egyre fokozódó szőrösödésben.

Miért érdemes a lézeres szőrtelenítést választani az elektrolízises szőrtelenítés helyett?

A válasz egyszerű: idő és kényelem. Az elektrolízises szőrtelenítés igen hatékony eljárás, ugyanakkor meglehetősen körülményes és fájdalmas is. A kezelés során minden egyes szőrtüszőbe egyenként tűt szúrnak, majd elektromos impulzussal leállítják a működését, ami hosszadalmas és kellemetlen procedúrával jár. Ezzel szemben a lézeres szőrtelenítés során használt fényimpulzusok egyszerre több szőrtüszőn is kifejtik hatásukat, jelentősen felgyorsítva a kezelést, mind amellett, hogy fájdalmas tűszúrásokra sincs szükség. Például a felső ajak végleges szőrtelenítése lézer használatával mindössze 5-9 gyors fényimpulzus segítségével megvalósítható, míg elektrolízises szőrtelenítés esetén ezt az eredményt ugyanott csak több száz tűszúrással lehet elérni. Gondoljunk bele, milyen különbségek vannak az olyan jelentősen nagyobb területek esetében, mint a lábak vagy a hát!

Kellemetlen vagy fájdalmas a lézeres szőrtelenítés?

A lézerrel végzett végleges szőrtelenítés során mindössze apró, könnyen elviselhető csípéseket lehet érezni, ahogy a készülék fényimpulzusokat bocsájt ki. A gyantázáshoz vagy az elektrolízises szőrtelenítéshez képest a tapasztalt kellemetlenség sokkal kisebb. Természetesen, mivel a fájdalomérzet szubjektív és számos olyan tényező befolyásolhatja, mint a fáradság, a koffein, a menstruációs ciklus vagy az egyéni fájdalomtűrő képesség, a lézeres szőrtelenítéssel járó kellemetlenségek megítélése is változó lehet. Azonban általánosságban elmondható, hogy a végleges szőrtelenítést a páciensek túlnyomó többsége jól tolerálja.

Drágább a végleges szőrtelenítés, mint a hagyományos eljárások?

Bár az egyes szőrtelenítő kezelések ára a lézeres szőrtelenítés esetében magasabb, mint a hagyományos módszereknél, hosszútávon mégis a végleges szőrtelenítés kerül kevesebbe. Ez úgy lehetséges, hogy az átmeneti megoldásokkal szemben a lézeres szőrtelenítés eredménye maradandó, így a szükséges számú kezelés végrehajtása után az adott területen többé nincs szükség szőrtelenítésre.
Nézzünk egy tipikus példát! 5 hetenként végzett bikinivonal gyantázás 2 év alatt nagyjából annyiba kerül, mint a terület végleges szőrtelenítése. Ez alapján elsőre úgy tűnhet, hogy a lézeres szőrtelenítés jelentősen drágább, mint a gyantázás, de, ha figyelembe vesszük, hogy előbbi végleges eredményt nyújt, míg utóbbi további évtizedekig igényel ráfordítást, jól látható, hogy a kezdeti magasabb költségek ellenére a végleges szőrtelenítés hosszútávon sokkal kevesebbe kerül, mint a gyantáztatás.

Miben különbözik a lézeres szőrtelenítés a IPL szőrtelenítéstől?

Az IPL (Intense Pulsed Light) technológiát a hagyományos lézerekkel (alexandrit vagy dióda lézer) végzett szőrtelenítés alapján fejlesztették ki, kimondottan esztétikai célú használatra. Az eljárás gyakorlatilag megegyezik a lézeres szőrtelenítéssel, a különbség mindössze annyi, hogy az IPL esetében lézer helyett xenon lámpákat használnak, melyek teljes spektrumú fényt bocsájtanak ki, 400 nm és 1200 nm közötti hullámhosszon. A rövidebb hullámhosszú fényt szűrők segítségével szűrik ki a fénysugárból és a hosszabb hullámhosszú fényt használják esztétikai eljárásokhoz. Az IPL szőrtelenítés hatásmechanizmusa megegyezik a lézeres szőrtelenítésével, ugyanúgy a szőrtüszőkben elnyelt fényenergián alapszik. Egyes vélemények szerint az IPL szőrtelenítés előnye lehet, hogy nagyobb hatékonysággal kezelhetőek vele a világosabb szőrszálak, illetve sötétebb bőrű páciensek esetében is megfelelő eredményt produkál.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.