FogászatFogszabályozásFogszabályzó

A fogszabályozás típusai és módszerei – Rögzített vagy kivehető fogszabályzó?

twitterFacebook

A fogszabályozás egy olyan fogászati kezelés sorozat, melynek célja a normálistól eltérő helyzetű fogak újrapozicionálása. Az eljáráshoz különböző fogszabályzó készülékeket használnak, melyek segítségével a fogak és az állcsont idővel mind esztétikai, mind pedig funkcionális szempontból  megfelelő helyzetbe állítható.  Sokan tekintenek a fogszabályozásra egyszerű kozmetikai kezelésként, de a benne rejlő lehetőségek messze túlmutatnak ezen, hiszen a fogak rendellenes elhelyezkedése az esztétikai hátrányok mellett számos fog- és ínybetegség okozója is lehet. Ezért, bár a fogszabályozás ára elsőre borsosnak tűnhet, valójában jelentős költségek takaríthatóak meg általa, hiszen számos fogászati probléma megelőzhető a segítségével.

Fogszabályozás rögzített fogszabályzóval

A rögzített fogszabályozó működése

A fogszabályozáshoz használt fogszabályzó készülékek nyomó- és húzóerőt gyakorolnak a fogakra, melyek hatására azok lassan a kívánt irányba mozdulnak, csontszerkezetük átépül és új helyükön rögzülnek. A fogszabályozás során a fogakra kifejtett erőhatások nagyon gyengék és sem fájdalmat, sem funkcionális problémákat nem okoznak a hétköznapok során. A fogak fokozatos és kíméletes mozgatása azonban időigényes folyamat, így a fogszabályozás is viszonylag hosszú időt vesz igénybe, átlagos időtartama 2-2,5 év.

A rögzített fogszabályzó részei

A rögzített fogszabályzó négy fő elemből áll, melyek összehangolt munkája segíti a fogakat új helyzetük felvételében a fogszabályozás során:

 • Gyűrűk: A fogszabályzó gyűrűit általában a nagyőrlőfogakra rögzítik és a fogszabályzó által kifejtett húzóerő fix pontját képezik
 • Ívek: A különböző anyagból készült ívek a zárakat kötik össze és feladatuk a fogszabályzó által kifejtett erőt biztosítása
 • Ligatúrák: A fogszabályzó ligatúrái rugalmas gumigyűrűk, melyek a fogszabályzó ívét a zárakba rögzítik
 • Zárak: A fogszabályzó zárjai rögzítik a fogszabályozó ívét és a készülék erejét a fogakra közvetítik

Esetenként a fogszabályozáshoz szalagokat és rugókat is használnak, melyek segítségével -ha a helyzet megkívánja- a fogszabályzó nagyobb erőt tud kifejteni a fogakra, mint általában szükséges.

A rögzített fogszabályzó fajtái

Rozsdamentes acél fogszabályzó

A hagyományos, rögzített fogszabályzó általában rozsdamentes acélból készül és fém zárakat és íveket tartalmaz, melyek rugalmas kötésekkel illeszkednek egymáshoz. De gyakori típusa az önligírozó fogszabályzó is, amely esetében nem használnak rugalmas kötéseket, hanem maga az ív fut keresztül a zárakon.

Átlátszó  fogszabályozó

Az átlátszó fogszabályozó egy esztétikailag könnyebben elfogadható változata a hagyományos fém típusnak. A fogszabályzó elemeinek nagy részét fehér és átlátszó műanyagból vagy kerámiából készítik, melyeket fehér fém ívekkel kötnek össze, így a készülék sokkal kevésbé észrevehető a szájban. A rozsdamentes acél fogszabályzóhoz hasonlóan, az átlátszó fogszabályzó is kétféle módszerrel működhet: az íveket a zárakkal vagy átlátszó ligatúrák kötik össze, vagy önligírozó elven kapcsolódnak.

Aranyozott  fogszabályozó

Az aranyozott fogszabályzót a legtöbb esetben akkor használják a fogszabályozáshoz, ha a páciens allergiás a nikkelre, amely a rozsdamentes acél egyik alkotóeleme. Felépítése megegyezik a hagyományos rögzített fogszabályzóéval.

Titánium fogszabályzó

A titániumból készült fogszabályzó jelentősége is abban áll, hogy a készítéséhez felhasznált fém nem vált ki allergiás reakciókat. Egyéb tulajdonságaiban megegyezik a hagyományos rögzített fogszabályzóval.

Láthatatlan fogszabályzó

A láthatatlan fogszabályzót a fogak belső felületére rögzítik, így sokkal kevésbé észrevehető a viselése. Működése nagyon hasonló a klasszikus fogszabályzóéhoz, pusztán esztétikai szempontból különbözik attól, a fogszabályozás menetében nem. Hátránya lehet, hogy megszokása hosszabb időt igényelhet, mint a fogak külső oldalára helyezett készülékek esetén és tisztítása is körülményesebb azokénál.

Fogszabályozás kivehető fogszabályzóval

A kivehető fogszabályzó készülékek igen jó alternatívát kínálhatnak azoknak a pácienseknek, akik számára esztétikai problémát jelent a rögzített fogszabályzó viselése, vagy a hagyományos fogszabályozás nem egyeztethető össze a mindennapi tevékenységeikkel.  Ezek a fogszabályzók bármikor kivehetőek a szájból, így nem nehezítik meg a táplálkozást, és mind a fogak, mind pedig a fogszabályzó könnyebben tisztítható, mint a fix készülékek esetében.  Emellett viselésük alig jár esztétikai hátránnyal, hiszen anyaguk átlátszó műanyag, így a fogszabályozás ténye szinte észrevehetetlen mások számára.

A kivehető fogszabályzó működése

A kivehető fogszabályzó kifejlesztéséhez  a rögzített fogszabályzóval végzett fogszabályozás után viselendő, a fogak új pozíciójának megtartásáért felelős retenciós sín  működésének megfigyelése vezetett. A retenciós sín mindaddig képes fenntartani a fogszabályozás eredményét, amíg a páciens rendszeresen használja, viszont a sín viselésének elhagyásával a fogak elkezdenek visszarendeződni a fogszabályozás előtti helyzetükbe. Ugyanakkor, a retenciós készülék újbóli használatával ez a folyamat megáll és a fogak ismét a megfelelő irányba mozdulnak. Ennek a megfigyelésnek a gyakorlati alkalmazásaként született meg végül a kivehető fogszabályzó, amely a fogszabályozáshoz sínek sorozatát használja, melyek minden egyes eleme a fogszabályozás egy-egy fázisának megfelelő változtatást hajtja végre a fogakon.

A fogszabályozás menete kivehető fogszabályzóval

A fogszabályozás első lépése a kivehető fogszabályzó esetén is egy fogorvosi konzultáció, ahol a fogorvos eldönti, hogy alkalmazható-e az eljárás az adott eltérések korrigálásához. Ezután a fogakról lenyomat készül, melyet speciális számítógépes szoftver segítségével feldolgoznak és ezzel egy időben megtervezik a fogszabályozás folyamatának egyes lépéseit is.  Ezt követően elkészítik a fogszabályozás fázisainak megfelelő kivehető fogszabályzó síneket, melyeket a fogorvos utasításainak megfelelő időszakonként kell a páciensnek cserélnie. A sínek száma a fogászati eltérések függvényében változhat, általában 10-50 darab kivehető fogszabályzóra van szükség a megfelelő végeredmény eléréséhez.

A kivehető fogszabályzó viselése

A kivehető fogszabályzót a fogszabályozás teljes időtartama alatt napi 20-22 órán keresztül kell viselni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az étkezések és a fogak tisztításának idején kívül folyamatosan hordani kell. A páciensnek általában 4-6 hetente kontroll vizsgálatokon szükséges megjelennie, ahol a fogorvos felméri a fogszabályozás folyamatát és átadja a soron következő fogszabályzó síneket. Mivel minden sín úgy van kialakítva, hogy a fogszabályozás aktuális fázisának megfelelő nyomást fejtsen ki a fogakra, ezért a kivehető fogszabályzó soha nem illeszkedik tökéletesen a fogsorra és viselése mindig okoz egy enyhe feszítő érzést, amely az aktuális fázis végéig fokozatosan csökken. A síneket a fogszabályozás tervezett folyamatának függvényében, általában 2-3 hetente kell újabbra cserélni.

A kivehető fogszabályzó tisztítása

A rögzített fogszabályzókhoz képest a kivehető fogszabályzó tisztítása jelentősen egyszerűbb feladat. Mivel a fogszabályzó étkezések alkalmával és fogmosáskor kivehető, így kevés szennyeződés éri és tisztítása is könnyen megoldható. A fogmosás a megszokott módon zajlik, a fogszabályzót pedig gyenge sörtéjű fogkefével és szemcséket nem tartalmazó fogkrémmel célszerű megtisztítani, hogy alakját és átlátszóságát is megőrizze.

A fogszabályozáshoz használt kiegészítők

Esetenként szükség lehet a kivehető fogszabályzó gombokkal és csatolmányokkal történő kiegészítésére, melyek segítségével újabb erőhatások adhatók a fogszabályozáshoz, melyek lehetővé teszik a kivehető fogszabályzó alkalmazását olyan eltérések kezeléséhez is, melyekhez a sín önmagában nem lenne alkalmas. Ilyenkor bizonyos fogakra apró gombokat ragasztanak, vagy kiemelkedéseket készítenek a fogszabályzó külső felszínére, melyeket esetenként rugalmas szalagokkal is összekötnek.

A fogszabályozás korlátai kivehető fogszabályzó esetén

A kivehető fogszabályzó elsősorban az kis és közepes fogászati eltérésekhez használhatóak megfelelő eredménnyel, így a nagyon nagy fogkorrekciókhoz általában rögzített fogszabályzóra van szükség.

Rögzített fogszabályzóra van szükség a fogszabályozáshoz, ha:

 • a normális pozícióhoz képest több, mint 20 fokkal elfordult fogak
 • a normális pozícióhoz képest több, mint 45 fokkal megdőlt fogak
 • a fogak közötti rések fogívenként meghaladják a 6 millimétert
 • jelentős állkapocs problémák, mint a mély harapás vagy nyitott harapás
 • túl kis méretű fog koronák, melyek nem biztosítanak elég felületet a fogszabályzó megfelelő illeszkedéséhez

Fogszabályozás felnőttkorban

Sajnos sok felnőtt gyermekkorában annak ellenére sem kapta meg a megfelelő fogászati kezelést, hogy szüksége lett volna rá, ezért náluk a fogak és az állkapocs növekedése után is fennállhatnak olyan rendellenességek, melyek az esztétikai hátrányok mellett akár súlyos fogászati megbetegedésekhez is vezethetnek. Azonban szerencsére napjainkban a fogszabályozás már nem csak a tinédzserek kiváltsága. Soha nem késő elkezdeni a kezelést, hiszen mind esztétikailag, mind pedig a fogak egészsége szempontjából sokat profitálhatunk belőle. Világszerte évente több millió felnőtt kezd el fogszabályzót hordani és manapság már a fogászati gyakorlatban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a felnőttkori fogszabályozás módszerei.

A fogszabályozás menete felnőttkorban

A fogszabályozás eredményei és lehetőségei felnőttkorban is gyakorlatilag megegyeznek a gyermekkori fogszabályozáséval. Azonban, mivel a felnőttek csontnövekedése már befejeződött és a fogak, illetve az állkapocs fejlődése is véget ért, a folyamat általában hosszabb időt vesz igénybe, mint a gyermekek esetében. Felnőttkorban a fogszabályozás átlagos időtartama 2-3 év és a kezelés után retenciós sín viselésére van szükség az elért eredmények megtartásához.

A fogak és a fogszabályzó tisztítása a fogszabályozás alatt

A fogak tisztán tartása és a megfelelő szájhigiénia megteremtése normál körülmények között is igen fontos feladat, hiszen ezzel megelőzhető az íny- és fogbetegségek kialakulása, melyek végső esetben akár a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. Fokozottan igaz ez a fogszabályozás időszakában, mert a fogszabályzó közvetlenül érintkezik a fogak felszínével és amellett, hogy ideális terepet biztosít a baktériumok szaporodásához, megnehezíti a fogak tisztítását is. Azért is kiemelkedően fontos ügyelni a száj, a fogak és a fogszabályzó higiéniájára, mert egy esetlegesen kialakuló ínybetegség a fogszabályozás folyamatát is jelentős mértékben hátráltathatja.

Hasznos segédeszközök a fogszabályozás idejére

Fluoridos fogkrémek

Sajnos a fogszabályozás ideje alatt a megszokottnál nagyobb mennyiségű lerakódásra kell számítanunk, ami megnöveli a fog- és ínybetegségek kialakulásának esélyét. Ezért a későbbi problémák megelőzése érdekében nagy figyelmet kell fordítanunk a megfelelő fogkrém kiválasztására. Érdemes fluoridos terméket választani, mert a fluorid megerősíti a fogszabályozás során fokozottan igénybe vett fogzománcot, így segít megelőzni a fogszuvasodás kialakulását. Újabban már beszerezhetőek kifejezetten fogszabályozáshoz ajánlott fogkrémek is, melyek további hatóanyagokkal támogatják az íny és a fogak egészségét a fogszabályozás ideje alatt.

Szájvizek és öblögetők

A szájvizek és öblögetők komoly segítséget nyújthatnak a megfelelő szájhigiénia fenntartásában a fogszabályozás során, hiszen antibakteriális hatóanyagaik olyan helyekre is eljutnak, melyek szinte elérhetetlenek fogmosással. Ha lehetséges, válasszunk fogszabályozáshoz ajánlott szájvizet, de természetesen a hagyományos termékek is megfelelnek a célra.

Fogszabályzó viasz

Főleg a fogszabályozás kezdeti szakaszában jellemző, hogy a fogszabályzó irritálja a száj lágyszöveteit, ami gyulladás kialakulásához vezethet. Ennek megelőzéséhez nyújthat hasznos segítséget a fogszabályzó viasz.

Egycsomós fogkefe

Az egycsomós fogkefe egy olyan speciális eszköz, melynek használata szinte elengedhetetlen a fogszabályozás ideje alatt. Segítségével hatékonyan megtisztítható mind a fogak és a fogszabályzó közti rész, mind pedig a fogszabályzó apró részei.

Fogszabályzó fogkefe

A fogszabályzó fogkefe kimondottan a fogszabályzó és a fogak aprólékos tisztításához lett kifejlesztve, így használatával a legkisebb szennyeződések is eltávolíthatóak.

Fogselyem

Fogselyemmel nem csak a fogak közötti rész tisztítható meg hatékonyan, hanem jó szolgálatot tehet a fogszabályzó és a fogzománc érintkezési felületeinek tisztán tartásában is.  Érdemes a speciálisan fogszabályozáshoz készített, vastag és erős fogselymet használni.

Fogköztisztító fogkefe

A fogköztisztító fogkefével a nehezebben elérhető helyek is hatékonyan tisztíthatóak és sok esetben használata is egyszerűbb, mint a fogselyemé. A fogszabályzó melletti területek tisztításához érdemes speciálisan fogszabályzókhoz kifejlesztett vagy erős sörtéjű, széles fogkefét választani.

Elektromos fogkefe

Az elektromos fogkefe gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a fogmosást, így a fogszabályozás során ajánlott inkább ezt használni a hagyományos fogkefe helyett. Érdemes lehet ultrahangos fogkefét választani, ami alaposabb és kíméletesebb, mint a rezgő fejjel ellátott elektromos fogkefe.

Plakkfestő tabletta

A fogak és a szájüreg felszínén lerakódó szennyeződést plakknak vagy lepedéknek nevezik. Ha ezt a réteget nem távolítjuk el kellő körültekintéssel, az fogszuvasodáshoz, fogkőképződéshez vagy ínygyulladáshoz vezethet. Mivel a fogszabályozás ideje alatt fokozottan fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása, érdemes lehet a fogápolás alaposságát pakkfestő tablettával ellenőrizni. A tablettát vízben kell feloldani és alapos öblögetés után a benne található festékanyag a lepedéket elszínezi és láthatóvá teszi azt.

Szájzuhany

Szájzuhany segítségével jól helyettesíthetőek a fogköztisztító eszközök a fogszabályozás ideje alatt. Különösen belső fogszabályzó esetében lehet hasznos a használata, mert így a fogak belső íve is könnyen tisztán tartható.

A fogszabályozás ára

A fogszabályozás átlagos árai Magyarországon, 2016-ban:

 • Rögzített fém fogszabályzó készülék ára egy állcsontra: 130-200.000 Ft
 • Rögzített fém fogszabályzó készülék ára mindkét állcsontra: 260-400.000 Ft
 • Kerámia fogszabályzó készülék ára állcsontonként: 150-200.000 Ft
 • Kivehető fogszabályzó készülék ára egy állcsontra: 60-110.000 Ft
 • Kivehető fogszabályzó készülék ára mindkét állcsontra: 100-150.000 Ft
 • Retenciós készülék ára: 10-15.000 Ft/darab
 • Láthatatlan fogszabályzó készülék ára állcsontonként: 70-90.000 Ft + kezelési és elkészítési költség

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb