FogászatSzájhigiénia

A fogkő kialakulásának okai és a fogkő eltávolítás menete

twitterFacebook

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogakon képződött fogkő eltávolítása mind egészségügyi, mind esztétikai szempontból igen fontos feladat, hiszen a legtöbb esetben a fogkő felelős a fogak elszíneződéséért, a rossz leheletért és az ínybetegségek kialakulásáért is. A fogkő tulajdonképpen nem más, mint a nem megfelelő fogápolás következtében a fogakra lerakódott és idővel kristályossá vált szennyeződés. A létrejöttéhez szükséges idő egyénenként változó, van akinek viszonylag gyakran, míg másoknak ritkábban van szüksége fogkő eltávolításra. Ami mindenkinél azonos, az az hogy, ha a fogkő már megjelent, akkor azt mielőbb célszerű eltávolíttatni, mert a fogkő rengeteg olyan baktérium élőhelye, melyek súlyosan veszélyeztethetik a száj és a fogak egészségét.

A felsorolt okok miatt, a fogkő eltávolítás minden fogászati kezelés első lépése kell, hogy legyen ahhoz, hogy a szájüreg fertőzései elkerülhetőek legyenek. A fogkő és a benne élő baktériumok irritálják az fogínyt, amely emiatt begyulladhat. Ha az irritáció huzamosabb ideig fennáll, az íny elválik a fog felszínétől és egyes részei bomlásnak indulnak, ami rossz szájszaghoz és fogínysorvadáshoz vezet. Látható tehát, hogy a fogkő eltávolítás nem csak esztétikai kérdés, hiszen a fogkő a teljes fogazat és száj egészségét is veszélyezteti. Különösen igaz ez, ha a fogkő által kiváltott fogínysorvadás eléri a fogágyat, mert így a gyulladás kiterjedhet az állkapocs csontszövetére is, melynek végső esetben a fogak elvesztése lehet a következménye.

A fogkő azonban nem csak fogászati betegségek kialakulásában játszhat fontos szerepet, hanem a fogkő miatt gyulladt így gyakran gócbetegség forrásaként szolgálhat, így számos másodlagos betegséget okozva, mint például az ízületi panaszok, a hajhullás vagy bőrbetegségek. A fogkő eltávolításával és a megfelelő szájhigiénia fenntartásával ezek a problémák nagyrészt megelőzhetőek.

A fogkő eltávolítás menete

A fogkő eltávolítás minden esetben szakember segítségével kell, hogy történjen, mert az otthon alkalmazható módszerek általában több kárt okoznak, mint hasznot. Korábban a fogkő eltávolítást speciális eszközökkel, mechanikusan végezték, de manapság már az ultrahangos fogkő eltávolítás a leggyakrabban használt módszer. Az ultrahangos eljárás előnye, hogy egyrészt sokkal kisebb méretű fogkövek eltávolítására is alkalmas, mint a hagyományos fogkő eltávolítás, másrészt sokkal kisebb az esélye annak, hogy a fogak vagy az íny megsérül a kezelés közben.

Az ultrahangos fogkő eltávolítás során magas frekvenciájú hanghullámok segítségével gyakorlatilag lerázzák a fogkő lerakodásokat a fogak felszínéről. Mindez nagyjából 10 percet vesz igénybe és folyamat teljesen fájdalommentes. Általában a fogkő eltávolítást polírozás követi, amely megtisztítja a fogakat az összes apró szennyeződéstől és biztosítja, hogy a kezelés eredménye tartós legyen.

A fogkő eltávolítás gyakorisága

A szükséges fogkő eltávolítás gyakorisága egyénenként eltérő lehet. A genetikai sajátosságokon kívül igen nagy szerepet játszik a fogkő kialakulásában az életvitel és a száj- és fogápolás gyakorisága és minősége. A dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elfogyasztott táplálék minősége mind hatással vannak a fogkő képződés ütemére. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a megfelelő szájhigiénia fenntartása jelentős mértékben csökkenti ezt az ütemet és egyéb fogászati betegségek kialakulásának esélyét is. Tehát, ha valaki tisztában van a fogkő képződés okaival és figyelmet fordít fogai rendszeres és alapos tisztítására, annak valószínűleg igen ritkán lesz csak szüksége fogkő eltávolításra.

Fogkő eltávolítás és fogászati konzultáció

A megfelelő fogápoláshoz és a szájhigiénia fenntartásához hozzátartozik a rendszeres fogászati ellenőrzés is, hiszen magunk csak igen ritkán vesszük észre a kezdődő fog- és ínybetegségeket, mikor pedig fájdalmat érzünk, általában már nagy a baj. Ezért igen fontos félévenként fogászati kontroll vizsgálatra jelentkeznünk, ahol többek között az esetleg szükséges fogkő eltávolításra is felhívják a figyelmünket.

 

'Fel a tetejéhez' gomb