MellkisebbítésMellplasztika

Mellplasztika FAQ – Fontos kérdések a mellkisebbítésről

twitterFacebook

Mi a mellkisebbítés?

A redukciós mellplasztika, más néven mellkisebbítés célja az átlagos méretet meghaladó mellek méretének csökkentése, a páciens alkatához igazítása és a csökkentett méretű mellek esztétikailag megfelelőre alakítása. Az átlagosnál nagyobb mellet hipertrófiás mellnek nevezik és az enyhén nagyobbtól az extrém mértékben nagyig széles skálán mozoghat. A túl nagy méretű mellek számos egészségügyi problémát okozhatnak a nőknek. Ilyenek lehetnek a mozgásszervi panaszok, mint a hát, váll, nyak és gerincfájdalom, vagy a helyi bőr panaszok, mint a gombás fertőzések, bőrgyulladás, stb. A testi panaszokon túl, a jelentősen nagyobb méretű mellek pszichés problémák forrásai is lehetnek, melyek a páciens egész életét megnehezíthetik. Mindezek a panaszok és problémák sok esetben indokolttá teszik a mellkisebbítés elvégzését.

A mellkisebbítés leggyakoribb okai

 • Terhesség után kialakuló mellnagyobbodás
 • Elhízáshoz köthető mellnagyobbodás
 • Hormonális betegségek miatt kialakuló mellnagyobbodás
 • Genetikai eredetű, öröklött mellnagyobbodás

Kik számára ajánlott a mellkisebbítés?

A mellkisebbítés mindazok számára ajánlott, akiknek az átlagosnál nagyobb méretű melleik olyan testi problémákat okoznak, mint például a váll-, hát- és nyakfájás, a bőrirritáció vagy a helytelen testtartás, de egyébként jó egészségügyi állapotban vannak és a bőrük kellően rugalmas.

Érdemes megfontolni a mellkisebbítést, ha:

 • A mellek mérete nem illeszkedik a test méreteihez
 • A mellek súlya miatt a mellbimbók megereszkedtek
 • Az egyik mell jelentősen nagyobb, mint a másik
 • A mellek súlya hát-, nyak- és a vállfájdalmat okoz
 • A mellek alatt bőrirritáció jelentkezik
 • A mellek súlya miatt a melltartó pántja sérülést okoz a vállon
 • A mellek mérete és súlya korlátozza a fizikai aktivitást
 • Pszichés problémát okoz a mellek mérete

Mennyi időt vesz igénybe a mellkisebbítés?

A mellkisebbítés az eltávolítandó szövet mennyiségétől függően, általában 1-2 órás beavatkozással jár.

Mire érdemes figyelni a mellkisebbítés előtt?

A mellkisebbítés előtt legalább két héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást, mert az jelentős mértékben akadályozhatja a gyógyulási folyamatot. A műtét előtti héten kerülni kell a vérhígító hatású gyógyszerek szedését, mint például az aszpirin. Az első konzultáción mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost az aktuálisan szedett gyógyszerekről, mert ezek mind a műtétre, mind a gyógyulásra hatással lehetnek. Amennyiben szükséges, a mellkisebbítés idejére a kezelőorvos előírhatja a szokásos gyógyszerek szedésének felfüggesztését, vagy átmeneti lecserélését.

Hogyan történik a mellkisebbítés?

A mellkisebbítés során bemetszést ejtenek a mellen és az összes felesleges bőrt és zsírszövetet eltávolítják. Amennyiben a mell nagymértékben megereszkedett, a mellbimbót új pozícióba helyezik. Végül a bemetszéseket varratokkal lezárják.

A mellkisebbítés típusai

 • A mellbimbóudvar körül bemetszéssel végzett mellkisebbítés
 • A mellbimbóudvar körüli és függőleges bemetszéssel végzett mellkisebbítés
 • Fordított T-alakú bemetszéssel végzett mellkisebbítés
 • A teljes mellbimbó és mellbimbóudvar átültetésével végzett mellkisebbítés, mely esetben az érintett területet új területre helyezik át
 • Csak zsírleszívással végzett mellkisebbítés

Befolyásolhatja a mellkisebbítés a szoptatást?

Egy 2007-ben publikált tanulmány megvizsgálta a mellkisebbítésen átesett nők szoptatási képességét és nem talált jelentős eltérést a nagy mellekkel rendelkező, de a műtéten nem átesett nőkhöz képest. Általánosságban elmondható, hogy, mint minden műtétnek, a mellkisebbítésnek is vannak kockázatai, melyek közé tartozik a szoptatással kapcsolatos zavar is, de, ha a műtétet megfelelően, minden körülményt figyelembe véve hajtják végre, akkor ennek esélye alacsony.

Mikor lehet visszatérni a munkába a mellkisebbítés után?

Az esetek többségében 1-2 héttel a mellkisebbítés után a páciens visszatérhet a munkához, de kerülnie kell a hajolgatást, a nehéz tárgyak emelését, illetve a megerőltető fizika aktivitást. A teljes felépülés általában 4-6 hetet vesz igénybe, ezután a további megkötések nincsenek.

Fájdalommal jár a mellkisebbítés?

A mellkisebbítést altatásban végzik, így maga a műtét nem okoz fájdalmat. A műtét utáni szakasz jár ugyan némi kellemetlenséggel, de jellemzően erős fájdalommal nem. A mellkisebbítés utáni néhány napban jelentkező enyhe fájdalom pedig az orvos által felírt, vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető. A kezdeti kényelmetlenségek és a rossz közérzet enyhítésére általában hideg vizes borogatást, illetve megfelelő párna használatát ajánlják.

Milyen kockázatokkal járhat a mellkisebbítés?

Mint minden plasztikai műtétnek, a mellkisebbítésnek is vannak kockázatai. Ezek közé tartozik például a vérzés, a fertőzés, a duzzanat, a mell érzékenységének megváltozása, a hegesedési rendellenességek és a vérrögképződés. Azonban helyesen elvégzett mellkisebbítés esetében ezek előfordulásának esélye igen alacsony. Fontos megjegyezni, hogy a megfelelően felkészült, hozzáértő orvos kiválasztása nagymértékben csökkentheti a komplikációk előfordulásának lehetőségét, így ebben a kérdésben mindig járjunk el körültekintően és ne kizárólag a pénztárcánkra hallgassunk.

A mellkisebbítés és a TB

Bizonyos esetekben, mikor a mellnagyobbodás mértéke már az egészséget veszélyezteti (a kimetszett szövet súlya mellenként meghaladja a 400 grammot), a társadalombiztosító is finanszírozza a mellkisebbítést.

Mellkisebbítés előtte utána képek és információk

mellkisebbites-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb