ArcplasztikaBotox

A botox kezelés menete, alkalmazása és mellékhatásai

twitterFacebook

Mi a botox kezelés?

A botox egy természetben előforduló fehérje, a Botulinum toxin A típusa, melyet anaereob baktériumok termelnek. A botox gyakorlati felhasználása arra a tulajdonságára épül, hogy gátolja az ideg-izom közötti ingerületátvitelt, így a botox kezelés hatására az izmok nem tudnak összehúzódni. A botox kezeléseket túlnyomó részt az arcfiatalítás területén használják, mert a botox injekció mimikai izmokra gyakorolt hatása révén az arc ráncai kisimulnak. A beinjekciózott botox hatása nem végleges, az érintett izmokat és idegvégződéseket nem károsítja, így a botox kezelés a hatás gyengülésével korlátlan számban, biztonságosan megismételhető. Bár a botox injekciók esztétikai kezelésekhez történő alkalmazása csak a 2000-es évek eleje óta engedélyezett, már jóval korábban is használták a botoxot orvosi céllal olyan területeken, mint a szemészet vagy az ideggyógyászat. Napjainkra a botox kezelés már az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás az arcfiatalításban, de botox injekciókat használnak például a túlzott izzadás kezelésére is.

A botox kezelés előtti konzultáció

A botox kezelést megelőző konzultáció alkalmával, a plasztikai sebész orvos vagy bőrgyógyász megvizsgálja a páciens arcának statikus és dinamikus ráncait, felméri, hogy korábban milyen arcfiatalító eljárásokat végeztek az érintett területen, volt-e már botox kezelése és, ha igen mikor kapta az utolsó botox injekciót. Ezután az orvos tájékoztatást nyújt a lehetséges kezelések fajtáiról és amennyiben a botox kezelés bizonyul ideálisnak, felvázolja ennek menetét és fotódokumentációt készít a botox-szal kezelendő területről. A botox kezelést általában az arc mimikai izmok által okozott ráncosodásának enyhítéséhez, megszüntetéséhez alkalmazzák, így a botox injekciók igen hatásosak a szemkörnyéki ráncok, a szemöldökök közötti ráncok és a homlokráncok esetében. A botox kezelés minden esetben csak a beadás helyén fejti ki hatását, így az arc többi területét a botox ingerületátvitelt gátló hatása nem érinti. A botox kezelés a még tökéletesebb hatás elérése érdekében kombinálható hialuronsavas ráncfeltöltéssel is, így a botox injekció és a ráncfeltöltés egyszerre fejti ki arcfiatalító hatását.

A botox kezelés menete

A botox kezelés egy igen gyors és egyszerűen elvégezhető arcfiatalító eljárás, így botox injekciók befecskendezése nem igényel érzéstelenítést sem, hiszen a botox hatóanyagot egy nagyon vékony tűvel juttatják a szövetekbe, mely csak minimális kellemetlenséggel jár. A botox kezelés általában 20 percet vesz igénybe. A botox injekciók beadása után a páciens egyből visszatérhet korábbi életéhez. A botox hatóanyaga a kezelés utáni 3-5. napon kezd hatást gyakorolni az érintett mimikai izmokra, tehát a botox kezelés eredménye ettől kezdve jelentkezik. A botox kezelés hatása a homlok- és szemöldökök közötti ráncok esetén 4-6 hónapig tart, míg botox a szem körüli ráncok esetén 3-4 hónapig fejti hatását. A botox injekciók hatásának gyengülése után újabb botox kezelésre van lehetőség, melynek hatása általában tovább tart, mint az azt megelőzőé.

A botox kezelés lehetséges mellékhatásai

A botox kezelés ritkán jár mellékhatásokkal, de a botox injekciók beadása után ritkán előfordulhat bőrpír, duzzanat, esetleg vérzés. Még ritkábban a botox kezelés után hányinger, a szemhéjak átmeneti lógása és aszimmetria léphet fel.

A botox kezelés után

A botox kezelés utáni 1-2 órában fontos, hogy a mimikai izmok átmozgatásra kerüljenek, ezért célszerű grimaszolni, mosolyogni, ezzel elősegítve a botox injekció eloszlását a szövetekben. A botox kezelést követő néhány órában kerülni kell a testhelyzet változtatást, a hajolgatást és a fekvést. A botox injekciók beadását követő 48 órában tilos az arc masszírozása, vagy bármilyen kozmetikai kezelés végzése az arcon. A botox kezelés után 2 napig célszerű kerülni a hőmérséklet emelkedésével járó tevékenységeket, mint a szolárium vagy a szauna.

A botox kezelés ellenjavallatai

A botox kezelés nem ajánlott terhesség és szoptatás ideje alatt. A botox kezelés 18 éves kor alatt nem alkalmazható. Botox vagy albumin allergia esetén botox injekciók beadása nem lehetséges.

Botox kezelés fokozott izzadás ellen

Az izzadás egy természetes folyamat, mely az értágulás mellett a szervezet elsődleges módszere, hogy hőveszteséget érjen el. Az izzadás során a bőr alatti izzadságmirigyek izzadságot termelnek, amely a pórusokon keresztül kijut a bőr felszínére és ott elpárologva hűti azt. A normálisnál nagyobb mértékű izzadás hátterében igen sok ok állhat, például különböző anyagcsere betegségek, stressz, hormonális problémák vagy esetleg alkohol és egyéb izgatószerek fogyasztása. A fokozott izzadás jelentkezhet a hónaljakban, a talpon vagy a tenyereken és kiváló okai kivizsgálást igényelnek. Amennyiben a kiváló okok már ismertek, botox kezeléssel igen jól kezelhetőek a fokozott izzadás tünetei. A helyileg alkalmazható egyéb készítményekkel ellentétben a botox injekciók hatása hosszútávon is megoldást nyújthat az izzadás okozta kellemetlenségekre, hiszen a botox kezelés több hónapig is képes jelentősen csökkenteni, vagy megszüntetni a fokozott verejtékképződést.

A botox kezelés hatása az izzadásra

A botox kezelés során bőrbe juttatott botox hatóanyag gátolja az idegek és a verejtékmirigyek közötti kapcsolatot, így akadályozva meg az érintett területek izzadság termelését. A botox kezelés hatása ideiglenes, sem a verejtékmirigyeket, sem az idegvégződéseket nem károsítja, így a botox injekciókkal végzett kezelés korlátlan számban megismételhető.

Konzultáció a botox kezelés előtt

A botox kezelést megelőző konzultáció alkalmával a bőrgyógyász szakorvos megvizsgálja a pácienst és amennyiben a fokozott izzadás háttere tisztázatlan, kezdeményezi annak kivizsgálását. Amennyiben az izzadás okai nem gyógyíthatóak, felvázolja a lehetséges botox kezelések menetét és hatásait és kialakítja a személyre szabott, botox injekciókkal végzett kezelési tervet.

A botox kezelés menete fokozott izzadás ellen

A fokozott izzadás ellen végzett botox kezelés gyors és egyszerű. A hónalj bőrének alapos fertőtlenítése után a botox hatóanyagot a célterület szöveteibe fecskendezik. A botox bőrbe juttatását 12-15 apró szúrási ponton keresztül végzik, melyhez helyi érzéstelenítés nem szükséges. A szövetekbe juttatott botox 3-5 nap múlva kezdi kifejteni hatását és a kívánt eredményt nagyjából 2 hét után éri el. A botox kezelés izzadsággátló hatása körülbelül 8-10 hónapig tart. A bejuttatott botox hatóanyag hatásának gyengülése után, a botox kezelés korlátlan számban megismételhető. A fokozott izzadás megakadályozása miatt végzett botox kezelés mellékhatásai nagyon ritkák és mértékük csekély.

A fokozott izzadás elleni botox kezelés után

A fokozott izzadás ellen végzett botox kezelés után tilos az érintett területek masszírozása. A botox injekciók beadását követő 2 napig nem ajánlott a napozás, szolárium, szauna és a forró fürdő.

A botox kezelés ellenjavallatai

Terhesség és szoptatás alatt a botox injekcióval végzett kezelések nem ajánlottak. A botox kezeléseket nem végzik 18 év alatti személyeken, illetve botox és/vagy albumin allergiában, autoimmun betegségben szenvedő, vagy lázas pácienseken.

 

'Fel a tetejéhez' gomb