Arcplasztika

Arcplasztika zsírátültetéssel – Mi a plasztikai sebészek véleménye?

Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít a zsírátültetés, így manapság már nem csak a mellplasztika, a fenékplasztika vagy a testkontúr kezelések szerves részét képezheti ez a forradalmi módszer, hanem egyre gyakrabban alkalmazzák az arcplasztikában is. Az eljárás során a páciens testének különböző -általában fölös mennyiségű zsírszövetet tartalmazó- részeiről, mint a has vagy a fenék, a zsírt leszívják, majd azt a test más részein a szövetekbe juttatják, így formázva a melleket, a feneket vagy éppen az arcot. Egy, a közelmúltban készített felmérés azt vizsgálta, hogy a plasztikai sebészek milyen arányban használják a zsírátültetést az arcplasztikában és mely módszereit részesítik előnyben.

Arcplasztika zsírátültetéssel

Plasztikai sebészek és a zsírátültetés

A felmérést a New York Egyetem plasztikai sebésze, Dr. Sammy Sinno és kollégái készítették 309 plasztikai sebész bevonásával. A válaszokból kiderült, hogy a plasztikai sebészek 85 százaléka alkalmazza a zsírátültetés valamely módszerét az arcplasztika eredményeinek javításához. Összhangban azzal, hogy ez az eljárás viszonylag új és használata a közelmúltban nőtt meg jelentős mértékben, a megkérdezettek 70 százaléka az elmúlt 10 évben kezdte el használni a zsírátültetést a plasztikai műtétek során.

A zsírátültetés népszerű módszerei és területei az arcplasztikában

A felmérés kitért a plasztikai sebészek által preferált módszerekre is. A legtöbb sebész a hasi területről gyűjti be az arcplasztikához szükséges zsírszövetet, melynek mennyisége jellemzően 11-25 köbcentiméter. A leggyakrabban zsírátültetéssel kezelt terület az orca (az arc középső része), ahol az eljárás jól alkalmazható a szövetek, az öregedéssel együtt járó megereszkedésének kezeléséhez és teltebb, lekerekített vonások érhetőek általa. Ezen kívül igen gyakran használják még a zsírátültetést a szem alatti terület és az orr és száj között futó ránc feltöltéséhez is.

Konklúzió

A felmérést elkészítő Dr. Sinno szerint az eredmények azt mutatják, hogy a plasztikai sebészek többsége viszonylag gyorsan elfogadta és elkezdte használni a zsírátültetés módszereit az arcplasztika műtétek során. Az eljárást leggyakrabban az orca területén használják, a hagyományos arcplasztika kiegészítéseként, olyan esetekben, mikor az arc teltsége és formája nem állítható helyre az arc (zsír)szöveteinek újrapozicionálásával.

Forrás: sciencedaily.com

'Fel a tetejéhez' gomb