Fog implantátumFogászatFogbeültetés

A fogbeültetés különböző típusai – Módszerek és árak egy helyen

twitterFacebook

Mi a fogbeültetés?

A fogászati technológiák fejlődésének köszönhetően napjainkban már olyan modern eljárások állnak rendelkezésre, melyek segítségével a hiányzó fogak funkcionális és esztétikai szempontból is szinte teljes értékűen pótolhatóak. Ezek közül a legfontosabb és leghatékonyabb módszer a fog implantátummal végzett fogbeültetés. A beavatkozás során a hiányzó fog helyére egy úgynevezett műgyökér kerül beültetésre, melyre a csontosodási folyamat végén az eredeti foghoz minden szempontból igen hasonló fogpótlást, vagy akár több fogat helyettesítő műfogsort rögzítenek.

A fogbeültetés menete

A fogbeültetést helyi érzéstelenítésben és minden esetben steril környezetben végzik. Először a fogorvos a csont mennyisége, minősége, formája és a környező fogaktól való távolsága alapján kiválasztja a fog implantátum helyét. Ezután kisméretű bemetszést ejt a nyálkahártyán, majd fúróval, a rendelkezésre álló csontmagasság figyelembe vételével, a fog implantátum hosszának megfelelő mélységű lyukat fúr a csontba. Ezt a lyukat tágító fúrókkal a megfelelő átmérőjűre tágítja, majd ebbe a lyukba kerül behelyezésre a fog implantátum. A nyálkahártyát visszahelyezi a csontra, majd összevarrja. A fogbeültetés után újabb panorámaröntgent készítenek, így ellenőrizve a műtét eredményét. A varratokat 1 hét után eltávolítják és ezután a fog implantátum a nyálkahártya alatt gyógyul tovább.

fogbeultetes

A fogbeültetés feltételei

 • megfelelő csontmennyiség
 • jó egészségügyi állapot
 • megfelelő szájhigiénia

A fogbeültetés kizáró tényezői

 • nem megfelelő csontmennyiség a fogbeültetés területén
 • súlyos cukorbetegség
 • véralvadási zavarok
 • rákos megbetegedés
 • vérképzőszervi zavarok
 • nem megfelelő szájhigiénia
 • erős dohányzás
 • drogfüggőség
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • 14 évesnél fiatalabb gyermekek esetében, akiknek állcsontjai még növekedésben vannak
 • jelentős harapási rendellenességek

Mi a fog implantátum?

A fog implantátum olyan fogászati eszköz, amely fő célja a hiányzó fogak gyökerének pótlása, melyre aztán funkcionális és esztétikai szempontból az eredetihez hasonló fogpótlások építhetőek. Fog implantátumok segítségével a környező ép fogak csiszolása nélkül rögzíthetőek mind a műfogak, mind pedig a részleges műfogsorok, illetve lehetőséget nyújtanak akár a teljes fogsor tartós pótlására is.

A fog implantátum anyaga

A fog implantátumok jelenleg szinte minden esetben titánból készülnek. A titán egy olyan anyag, amely csak nagyon ritkán vált ki ellenreakciót az emberi szervezetben, ezért évtizedek óta sikerrel alkalmazzák az orvoslásban különböző protézisek és beültetések formájában. A fog implantátumok azonban sok esetben speciális felülettel és/vagy bevonattal is rendelkeznek, amely segíti a csontszövet megtapadását. Homokfúvással, mikrobarázdálással, sav segítségével vagy hidroxi-apatit bevonat alkalmazásával az fog implantátum felszínét porózussá teszik, amelybe a csontsejtek belenőnek a csontosodási időszak alatt, így a fogpótlás stabilan rögzíthető a fogbeültetéshez.

A fog implantátumok típusai

Egyfázisú fog implantátum

Az egyfázisú fog implantátum esetében egy hosszú implantátumot ültetnek az állcsontba, melynek felső része szabad szemmel is jól láthatóan túlnyúlik az íny vonalán. Miután a fogbeültetéssel járó seb teljesen begyógyult, a fogpótlás további beavatkozás nélkül felhelyezhető az implantátumra.

Állcsonton keresztülvezetett (Transosteal) fog implantátum

Az állcsonton keresztül vezetett fog implantáció egy igen ritkán alkalmazott eljárás, mely során az állcsontot átfúrják, majd a képezett furatokba csavarokat helyeznek, melyeket az állcsont alatt egy fém lap rögzít. A sebgyógyulás után az ínyből kiemelkedő csapokra ebben az esetben is egyből felépíthető a fogpótlás. Általában ezt a módszert csak akkor használják, ha a páciens nagyon kevés csontszövettel rendelkezik és más típusú fog implantátumok stabil rögzítése nem megoldható.

Állcsontra helyezett (Subperiosteal) fog implantátum

Az állcsontra helyezett fog implantátumot az íny alá, az állcsontra építik rá. Általában egy keretből és az ebből a megfelelő helyeken kiemelkedő csapokból áll, melyek a fogbeültetés után az íny fölé nyúlnak. A sebgyógyulás után ezekre a csapokra egy lépésben felépíthető a szükséges fogpótlás.

Kétfázisú fog implantátum

A kétfázisú implantátumok esetében a fog implantátumot az állcsontba fúrt lyukba helyezik, majd fölötte az ínyt összevarrják. Néhány hónap alatt a fog implantátumot az állcsont csontszövete körbeveszi, ez az úgynevezett csontosodási folyamat. Ennek a folyamatnak a végén a beültetett implantátum már szilárdan ül az állkapocsban és alkalmas a ráépített fogpótlás megtartására. Ekkor az ínyt egy kisebb bemetszéssel felnyitják és a szükséges pótlásokat a fog implantátumhoz rögzítik.

Állcsontba épített (Endosteal) fog implantátum

Az endosteal fog implantátumokat használják leggyakrabban fogbeültetéshez. Több típusuk létezik, melyek általában a rögzítés módjában térnek el egymástól. Ilyenek például a csavar, henger vagy penge formájú implantátumok. A módszer alkalmazásának előfeltétele, hogy a páciens elegendő mennyiségű csontszövettel rendelkezzen, amely képes szilárdan megtartani a fog implantátumot és a ráépített fogpótlást.

A fog implantátum mérete

A fog implantátumok méretét azok átmérője alapján határozzák meg. Az implantátum átmérőjének kiválasztásakor általában a meglévő csontszövet minőségét és rendelkezésre álló hely mennyiségét veszik figyelembe.

 • Standard méretű fog implantátum: a leggyakrabban használt implantátumok általában 3,5-4,2 mm átmérővel rendelkeznek. Az esetek többségében ezeket a viszonylag rövid és vékony fog implantátumokat az elöl lévő, front fogak pótlásához használják.
 • Széles fog implantátum: a széles implantátumok átmérője 4,5-6 mm és általában a hátul elhelyezkedő rágófogak pótlásához használják őket.
 • Mini fog implantátum: ezek az igen vékony implantátumok 2-3,5 mm átmérőjűek. Olyan esetekben használják őket, mikor a meglévő foggyökerek között nincs elég hely szélesebb fog implantátum számára, illetve, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csontállomány annak megtartásához.

A fogbeültetés után

A fogbeültetés után következő 3 hónapban az állkapocs csontsejtjei körbeveszik a fog implantátumot és belenőnek annak felszínébe. Az így kialakuló csontos összenövés stabilan rögzíti a fog implantátumot és biztosítja, hogy az elviselje a rá ható rágónyomást. Ezután az időszak után felszabadítják a fog implantátumot, amely egy kis nyálkahártya bemetszéssel történik. A zárócsavar kiszabadítása után egy ínyformázó felépítményt helyeznek a fog implantátumba, amely 8-10 nap alatt a megfelelő alakúra formázza az fogínyt.

Ezt követően lenyomatot vesznek, mely alapján a fogtechnikai laborban elkészítik a fogpótlást és a fog implantátumra helyezik. A fogbeültetés után legalább évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelenni, ahol a fogorvos ellenőrzi a fogpótlás állapotát és a hám- és csonttapadást. Nagyon fontos a fokozott szájhigiénia fenntartása a megfelelő fogmosási technikával, fogselyemmel és esetenként speciális eszközökkel, ugyanis ennek hiányában a fog implantátumra rakódott lepedék és a fogkő fogágy betegségekhez vezethet, ami a fog implantátum meglazulását eredményezheti.

Fogbeültetés foghúzással egy időben

Technikailag lehetséges és mindenképpen megfontolandó a fog implantátum beültetése közvetlenül a foghúzás után. Ilyen esetben a gyógyulási idő lerövidül és a csontosodási folyamat is jelentősen gyorsabban megy végbe. Természetesen az elvi lehetőség nem mindig jár együtt a gyakorlati megvalósíthatósággal. Esetenként előfordulhat, hogy a kihúzott fog szélesebb, mint a beültetendő fog implantátum, ezért a fogbeültetés előtt meg kell várni a terület csontosodását, így az azonnali implantáció nem lehetséges.

Fogbeültetés árak

A fogbeültetés átlagos ára Magyarországon:

 • Alpha Bio fog implantátum ára: 150-200.000 Ft + korona fogpótlás
 • Nobel Biocare Replace fog implantátum ára: 220-280.000 Ft + korona fogpótlás
 • Nobel Biocare Active fog implantátum ára: 250-300.000 Ft + korona fogpótlás
 • Imtec implantátum ára kivehető fogsor rögzítéséhez: 95-110.000 Ft + fogsor

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb