Home » Fogászat » A felnőttkori fogszabályozás típusai és menete – Felnőttként sem késő!
felnottkori-fogszabalyozas

A felnőttkori fogszabályozás típusai és menete – Felnőttként sem késő!

twitterFacebook

A fogszabályozás célja nem csak az esztétikus és szép mosoly elérése, hanem a fogak és az állcsont egészségének biztosítása is annak érdekében, hogy azok megfelelő módon tudják ellátni funkciójukat. A fogszabályozás segítséget nyújt az olyan fog- és állkapocs problémák kezelésében, mint a fogak torlódása, megdőlése, a fogak közötti hézagok vagy az állcsontok rendellenes helyzete, melyek akadályozhatják a megfelelő harapást és a tiszta beszédet egyaránt. A torlódott, megdőlt fogak nehezebben tisztíthatóak, így könnyebben szuvasodnak, a hibásan funkcionáló fogazat és állcsontok pedig fogágybetegségekhez vezethetnek, melyek végső esetben a fogak elvesztését okozhatják.

Látható tehát, hogy a fogszabályozás nem csak esztétikai kérdés, hanem igen jelentős mértékben javítható általa a száj és az állkapocs egészsége is.

Mai cikkünk arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lehetőségeink vannak felnőttként, ha gyermekkorunkban nem kezelték fogszabályozásra szoruló fogainkat.

Felnőttkori fogszabályozás – Lehetséges?

Napjainkban már nem csak a tinédzserek viselhetnek fogszabályzót. A kor nem számít, soha nem késő elkezdeni a fogszabályozást, bármikor lehetőségünk van szépíteni a mosolyunkat és javítani fogaink egészségét. Évente világszerte több millió felnőtt kap fogszabályzót, így a fogászati gyakorlatban már fontos szerepet tölt be a felnőttkori fogszabályozás is. Néhány fogorvos külön tanulmányokat is végez annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban tudja kezelni a felnőttkorban előforduló speciális problémákat.

Miért lehet szükséges felnőttkori fogszabályozásra?

Sajnos sok felnőtt annak ellenére sem kapta meg a megfelelő fogászati kezelést gyermekkorában, hogy szüksége lett volna rá. Így náluk a fogak és az állkapocs növekedésének befejeződése után is fennállhatnak olyan rendellenességek, mint a fogak torlódása, túlharapás, foghézagok, vagy az állkapocs hibás helyzete és ízületi betegségei. Amennyiben ezeket a problémákat nem kezelik, a fogak és fogíny megbetegedései mellett igen sok egyéb kellemetlenséget is okozhatnak, mint például a fej- és fülfájás, vagy a beszéd- és rágászavarok.

Hogyan tudhatom meg, hogy szükségem van-e felnőttkori fogszabályozásra?

Célszerű felkeresni fogorvosunkat, aki megtudja állapítani, hogy szükségünk van-e fogszabályzóra. Sok általános fogorvos kap kiegészítő képzést, amely lehetővé teszi számára, hogy diagnosztizálja azokat a problémákat, melyek fogszabályozást igényelnek és szükség esetén elkészítse a kezelési tervet is. Emellett vannak kimondottan fogszabályozásra specializálódott fogászati klinikák is, ahol napi szinten foglalkoznak felnőttek kezelésével, így a számukra kidolgozott tervekkel és fogszabályzókkal tudják segíteni az ilyen jellegű fogászati problémák megoldását.

Milyen eszközöket használnak a fogszabályozáshoz?

A fogszabályozáshoz használt legfontosabb eszköz a fogszabályzó készülék, amely a fogakra kifejtett nyomó- és húzóerő által mozdítja azokat a megfelelő pozícióba. Korábban csak fémből készült, rögzített fogszabályzók léteztek, de mára már elérhetőek kivehető és/vagy egyéb anyagokból készült készülékek is. Ára és megbízhatósága miatt még mindig sokan választják a fogszabályozáshoz a fémből készült, rögzített készülékeket, de a kivehető, átlátszó fogszabályzók is számos előnnyel rendelkeznek. Érdemes szakember tanácsát kérni a választáshoz, hiszen minden eset más és más, így a leghatékonyabb és legpraktikusabb eszköz is eltérő lehet.

A fogszabályzók típusai

  • A rögzített, fém fogszabályzó rozsdamentes acélból készül és a fogak külső részére kerül rögzítésre. A legolcsóbb és legmegbízhatóbb megoldás a fogszabályozáshoz használt eszközök közül, ugyanakkor tisztítása nehézkes, esetenként kellemetlen érzést okozhat a viselése, illetve zavarhatja a beszédet és a táplálkozást is.
  • A fehér vagy átlátszó kerámia fogszabályzó működése megegyezik a fém készülékével, a különbség az esztétikai megjelenésében jelentkezik. Mivel színe nem üt el a fogak színétől, a fogszabályozás ténye sokkal kevésbé szembeötlő, mint az acél megoldás esetében. Hátránya, hogy könnyebben törik, mint fém megfelelője.
  • A lingual vagy rejtett fogszabályzót a fogak hátsó felszínéhez rögzítik, így szemből a fogszabályozás rejtve marad. Hátránya, hogy nehezen tisztítható és esetenként zavarhatja a beszédet.
  • A kivehető láthatatlan fogszabályozó egyfajta átlátszó műanyagból készített sínek sorozata. Ebben az esetben a fogakról 3D technológiával modell készül, majd ennek alapján a fogszabályozás minden szakaszára külön átlátszó fogszabályzó sínt gyártanak, melyeket 2 hetente cserélnek. Előnye, hogy szinte láthatatlan és mivel kivehető, nem akadályozza a táplálkozást és a fogápolást sem. Hátránya, hogy csak kis és közepes fogászati eltérések esetében alkalmas fogszabályozásra.

Milyen ételeket érdemes elkerülni a fogszabályozás ideje alatt?

A fogszabályozás alatt mindenképpen célszerű megválogatni, hogy milyen ételeket fogyasztunk, hiszen egyes élelmiszerek beleragadhatnak a fogszabályzóba, nehezítve ezzel a tisztítását, mások pedig elállíthatják, vagy károsíthatják is azt. Tehát a ragadós ételek, mint például a cukorka, karamell, rágógumi és a kemény ételek, mint például a dió, nyers sárgarépa, főtt kukorica, dió, mogyoró, pattogatott kukorica vagy a tört jég mind kerülendőek. Amennyiben fogszabályzó károsodik a kezelést általában meg kell hosszabbítani.

Szükséges fogorvosi vizsgálat a fogszabályozás ideje alatt?

Mindenképpen. Egyrészt a fogszabályzót típusától függően időszakonként újra be kell állítani, másrészt a fogszabályozás ideje alatt a fogak fokozottan kivannak téve károsító tényezőknek, így célszerű azokat rendszeresen átvizsgáltatni. A nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló fog- és ínybetegségek a fogszabályozásra is hatással lehetnek, hiszen ilyen esetekben a kezelést fel kell függeszteni és így az elért eredmények eltűnhetnek.

Miben különbözik a felnőttkori fogszabályozás a gyerekkoritól?

A felnőttkori fogszabályozás a lehetőségek és eredmények szempontjából nem különbözik a gyerekkoritól. Ugyanakkor, mivel felnőttek esetében a csontok -így a fogak és az állkapocs- növekedése már befejeződött, a kezelés általában több időt vesz igénybe. A fogszabályozás átlagos időtartama felnőtteknél 18 hónaptól 3 évig terjed és a kezelés után retainer viselésére van szükség, amely segít megtartani az elért eredményeket.

Mit érdemes megkérdezni az első konzultáción?

  1. Milyen költségekkel jár a fogszabályozás?
  2. Hogyan fogja az adott fogszabályzó kijavítani a fogászati problémáimat?
  3. Mennyi ideig tart a fogszabályozás?
  4. Milyen tapasztalatai vannak a fogorvosnak az én fogászati problémáimmal kapcsolatban?
  5. Hogyan lesznek ütemezve a kezelések és felülvizsgálatok?
  6. Vannak-e referenciák jelenlegi vagy korábbi páciensektől?

Mire érdemes figyelni a fogszabályozás ideje alatt?

Kezdetben valószínűleg mindenki tapasztal némi kényelmetlenséget a fogszabályzó viselése miatt, mint például idegentest érzése, nehezített beszéd és evés, de ezek rövid idő után megszűnnek. A fogszabályozás ideje alatt fokozottan figyelni kell a szájhigiéniára. Mind a fogszabályzót, mind a fogakat tisztán kell tartani. Rögzített fogszabályzók esetén az étel könnyen a készülék és a fogak közé szorulhat, ami nem megfelelő tisztítással együtt a fogak és az íny megbetegedéséhez vezethet, veszélybe sodorva a teljes kezelés.

Ezért a fogak és a fogszabályzó tisztítására vonatkozó utasításokat szigorúan be kell tartani. A cukrok és szénhidrátok fogyasztását csökkenteni kell, mert a lepedékkel együtt savat képeznek, ami a fogak elszíneződéséhez és fogszuvasodáshoz vezet. Speciális fogkefék és fogselyem használata ajánlott.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.