Home » Fogászat » Az elektromos cigaretta hatása a fog- és ínybetegségek kialakulására
elektromos-cigaretta-fogászati-betegsegek

Az elektromos cigaretta hatása a fog- és ínybetegségek kialakulására

twitterFacebook

Régóta ismert tény, hogy a dohányzás súlyosan károsítja nem csak a dohányosok, hanem a környezetükben élők egészségét is. Számos komoly betegség, mint például a tüdőrák vagy a gége- és torokrák kialakulásának kockázata növekszik meg drámai mértékben mindazok számára, akik huzamosabb ideig lélegeznek be dohányfüstöt. Emellett a dohányzás többek között jelentős szerepet játszhat súlyos fog- és ínybetegségek létrejöttében is. De mi a helyzet az egyre szélesebb körben elterjedő elektromos cigarettákkal? Vajon azzal, hogy csökkentik a tüdő és légúti megbetegedések esélyét, egyben a fogászati problémákra is pozitív hatással vannak?

Mi az elektromos cigaretta és milyen hatással lehet az egészségre?

Az elektromos cigaretta egy olyan akkumulátorral működő készülék, amely propilén glikol és növényi glicerin elpárologtatásával gőzt állít elő, melyet a felhasználó a dohányfüsthöz hasonlóan belélegez. Az elektromos cigarettákhoz használt folyadékhoz általában meghatározott koncentrációjú nikotint és különböző ízesítőanyagokat adnak, így a készülék segítségével teljes egészében helyettesíthető a hagyományos dohányzás, hiszen mind a fizikai, mind pedig pszichológiai függőség fenntartható vele. Látható tehát, hogy az elektromos cigaretta legfontosabb szerepe nem a dohányzással kialakuló függőség megszüntetése, hanem a dohányfüst okozta ártalmak csökkentése.

Az elérhető ártalomcsökkentés mértékét vizsgáló klinikai tesztek jelen pillanatban is folyamatban vannak, így ennek végső értékelése még hátravan. Azt azonban az eddigi vizsgálatok is megmutatták, hogy a dohányzással összefüggésbe hozható súlyos, halálos megbetegedések kialakulásának kockázata az elektromos cigaretta használatával jó eséllyel csökkenthető. Igaz ez a fog- és ínybetegségek esetében is, ugyanakkor ebből a szempontból a helyzet sajnos kevésbé biztató. Bár elektromos cigaretta használata mellett a szájszagtól és a fogak jelentős elszíneződésétől nem kell tartanunk, más fogászati rendellenességek így is jelentkezhetnek.

Elektromos cigaretta és a fog- és ínybetegségek

A fogak és az íny megbetegedéseiért elsősorban a száj nem megfelelő higiéniája, a kívülről a szájba kerülő szennyeződések, illetve különböző mechanikai és hőhatások felelősek. A következőkben olyan fogászati problémákról lesz szó, melyek kialakulásához az elektromos cigaretta is hozzájárulhat.

Fogínyvérzés

A fogínyvérzés általában a fogínygyulladás és a fogínysorvadás fő tünete, de esetenként más oka is lehet. Például egy olyan allergiás reakció, melyet az elektromos cigarettához használt folyadék egyik fő összetevője, a propilén glikol válthat ki. Ez a probléma nem jelentkezik minden felhasználónál és, akiknél igen, azoknál sem tartósan. Azonban ritkán a fogínyvérzés huzamosabb használat után is fennállhat és számos kellemetlenséget okozhat a mindennapi életben. Ilyen esetekben érdemes az elektromos cigarettához olyan folyadékot használni, amely csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem tartalmaz propilén glikolt.

Szájszárazság

Az elektromos cigarettát használók viszonylag gyakran tapasztalhatnak szájszárazságot, ami azon túl, hogy kellemetlen, fogászati betegségekhez is vezethet. Sajnos a probléma oka kettős, így az esetek többségében igen nehéz vagy lehetetlen megszüntetni. Egyrészt a felhasznált folyadékban található glicerin okozhatja, másrészt pedig a nikotin. Előbbi esetben megoldást jelenthet a magasabb propilén glikol tartalmú folyadék használata, amennyiben ez nem okoz allergiás reakciót.

A nikotinnal viszont már nehezebb a helyzet. A hagyományos dohányzáshoz hasonlóan az elektromos cigarettával a szervezetbe juttatott nikotinnak is számos élettani hatása van, ezek közül az egyik az, hogy csökkenti a nyáltermelést. Sajnos ez ellen csak úgy lehet tenni, ha csökkentjük a nikotin mennyiségét a felhasznált folyadékban, vagy teljesen mellőzzük azt.

Fogínygyulladás és fogínysorvadás

A nikotin nyáltermelést csökkentő hatása sajnos idővel fogínygyulladás kialakulását is eredményezheti. A nyálnak fontos szerepe van a fogak és az íny tisztításában, így a nyáltermelés csökkenésével egyre több szennyeződés tapad a fogakra, amely a lepedék mennyiségének növekedését és fogkőképződést is okozhat. A lepedék és a fogkő irritálhatja a fogínyt, ami ettől gyulladásos állapotba kerülhet, ami fogínyvérzéssel és fájdalommal jár. A huzamosabb ideig fennálló fogínygyulladás pedig fogínysorvadás kialakulását okozhatja, ami végül akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. A problémára megoldást csak a fokozott fogápolás és az elektromos cigarettához használt folyadék nikotintartalmának csökkentése nyújthat.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.