FogászatFogtömés

Inlay fogtömés – Esztétikum és praktikum egyben

twitterFacebook

Mikor van szükség fogtömésre?

Fogtömés készítése általában akkor válik szükségessé, mikor egy fog felszínén valamilyen hatás következtében foghiány keletkezik, amely egyrészt veszélyezteti az érintett fog egészségét, másrészt tovább terjedhet a szomszédos fogakra is. A fog anyagának hiányát okozhatja kémiai vagy fizikai behatás, mint a fogszuvasodás, a letöredezés vagy a kopás. Olyan esetekben, mikor a fog felszínén foghiány alakul ki, a fogzománc is megsérül és emiatt a fog mélyebb részei, mint pl. a dentin felszínre kerülnek és a fog érzékennyé válhat.

A fogon keletkezett sérülések és hiányok minden esetben fogtömést igényelnek, mert a fog nem csak érzékennyé, fájdalmassá válik általuk, hanem a fog belsejébe jutó baktériumok gyulladást okozhatnak és tovább rombolhatják a fog még ép szöveteit is. A nem megfelelő szájhigiénia fontos tényezője a fogszuvasodás kialakulásának, de a hibás táplálkozási szokások is nagyban elősegíthetik létrejöttét. Érdemes tehát odafigyelni ezekre a dolgokra és, amennyiben a fogak elszíneződését, töredezettségét észleljük, illetve, ha a fogak érzékennyé, fájdalmassá válnak, minél előbb forduljunk fogorvoshoz, megelőzve ezzel a komolyabb íny- és fogbetegségek kialakulását.

Mi az Inlay fogtömés?

Az inlay fogtömés valójában egy porcelán betétet, melyet egyénre szabottan készítenek és ragasztanak be a számára kialakított üregbe. Ezt a fogtömést elsősorban őrlőfogak felépítéséhez használják, olyan esetekben, mikor a fog letört vagy a fogszuvasodás már jelentős kiterjedésű. A ragasztott fogtömés alternatívát nyújthat a hagyományos kompozit fogtöméssel szemben, mikor a foghiány túl nagy kiterjedésű és a szuvasodás úgy helyezkedik el, hogy más fogakra is átterjedhet. Az inlay fogtömés fizikailag igen kemény, kopásálló és nem törik, színét és formáját személyre szabottan alakítják ki, így ez a speciális, ragasztott fogtömés esztétikus és tartós alternatívája a hagyományos fogtömésnek.

Milyen vizsgálatok előzik meg az inlay fogtömés elkészítését?

Az inlay fogtömés elkészítését fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel készítése előzi meg, melyek segítségével pontosan felmérhető a beteg fog és környezetének állapota. A vizsgálatokat követő konzultáció során a páciens részletes felvilágosítást kap a szükséges beavatkozásokról, a fogtömés menetéről, a lehetséges szövődményekről, és a beavatkozás utáni teendőkről. Minden fogászati beavatkozás előtt célszerű étkezni, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 órán keresztül -amíg a zsibbadás tart- nem ajánlott enni.

Hogyan készül az inlay fogtömés?

Az inlay fogtömés egy speciális tömésfajta, amely precízebben képes lefedni a fog hiányzó részét, mint a hagyományos fogtömés, ugyanakkor az elkészítése is több időt vesz igénybe. Első lépésként, helyi érzéstelenítés után eltávolítják a fogból a szuvas részeket, majd lenyomatot vesznek az így kialakított üregről, majd ideiglenes fogtöméssel a fogat lezárják. Ezt követően a levett minta alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a speciális inlay fogtömést, amit a második kezelés alkalmával a fogba ragasztanak.

Milyen típusai vannak az inlay fogtömésnek?

Arany inlay fogtömés

Sajnos a tömött fogaknál előfordulhat, hogy a fogtömés és fog szélei között rés keletkezik, melyen keresztül a baktériumok behatolhatnak a fogba, amely így ismét szuvasodásnak indulhat. Az aranyból készült inlay fogtömés előnye, hogy a fogakra simítható, és ezzel megakadályozható a tömés és fog közötti rés kialakulása. Emellett az arany inlay tömés igen tartós és nem színeződik el. Hátránya, hogy a színe nem egyezik a fogak természetes színével.

Arany-kerámia inlay fogtömés

Az aranyból és kerámiából készült inlay fogtömés egyesíti az arany előnyös tulajdonságait a porcelán fehér színével. Ebben az esetben a tömés maga aranyból készül, de kap egy kerámia bevonatot, amely segítségével a fogtömés esztétikailag is illeszkedik a többi foghoz.

Kerámia inlay fogtömés

A porcelánból készült inlay fogtömés az amalgám tömés esztétikusabb alternatívája. A kerámia mind színében, mind fényáteresztő képességében hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fogak természetes anyaga, így a belőle készült fogtömés igen jól illeszkedik a meglévő fogakhoz. Az inlay fogtömés elkészítése során a kerámia port vízzel keverik össze, majd az így kapott pasztából megformázzák a korábban készített lenyomathoz pontosan illeszkedő betétet, amit végül kiégetnek. A kerámiából készült inlay fogtömés hátránya, hogy törékenyebb és kevésbé tartós, mint az aranyból készült fogtömés, illetve nem simítható a fogak felszínére sem.

Gradia (műanyag) inlay fogtömés

A speciális műanyagból készült inlay fogtömés igen jó és viszonylag olcsó alternatívát jelent az amalgám fogtöméssel szemben. Színe hasonló az eredeti fogakéhoz, emellett pontosabb a széle és a csücsök-barázdarendszere is esztétikusabban van kialakítva, mint a hagyományos töméseké. A műanyag inlay fogtömés kiváló esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik, de kevésbé tartós, mint az arany vagy a porcelán inlay fogbetét.

GC Gradia inlay fogtömés

A GC Gradia nevű, új fejlesztésű műanyagból készült inlay fogtömések egyesítik a porcelán és a műanyag tömések előnyeit. Az így készült fogtömések esztétikailag tökéletesen illeszkednek a meglévő fogakhoz és megfelelő szájhigiénia mellett akár évtizedekig is megőrzik minőségüket.

Milyen szövődmények fordulhatnak elő az inlay fogtömés behelyezése után?

A fogtömés behelyezése után a fog néhány hétig érzékenyebb lehet a hőhatásokra, így célszerű kerülni a túl hideg, vagy túl forró ételeket és italokat. Amennyiben a tömött fogak előbb érnek össze, mint a többi fog, ráharapási érzékenység jelentkezhet, amely fogorvosi korrekciót igényel.

 

'Fel a tetejéhez' gomb