Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home » Fogászat » Inlay fogtömés – Esztétikum és praktikum egyben
inlay-fogtomes

Inlay fogtömés – Esztétikum és praktikum egyben

google_plustwitterFacebook

Mikor van szükség fogtömésre?

Fogtömés készítése általában akkor válik szükségessé, mikor egy fog felszínén valamilyen hatás következtében foghiány keletkezik, amely egyrészt veszélyezteti az érintett fog egészségét, másrészt tovább terjedhet a szomszédos fogakra is. A fog anyagának hiányát okozhatja kémiai vagy fizikai behatás, mint a fogszuvasodás, a letöredezés vagy a kopás. Olyan esetekben, mikor a fog felszínén foghiány alakul ki, a fogzománc is megsérül és emiatt a fog mélyebb részei, mint pl. a dentin felszínre kerülnek és a fog érzékennyé válhat. A fogon keletkezett sérülések és hiányok minden esetben fogtömést igényelnek, mert a fog nem csak érzékennyé, fájdalmassá válik általuk, hanem a fog belsejébe jutó baktériumok gyulladást okozhatnak és tovább rombolhatják a fog még ép szöveteit is. A nem megfelelő szájhigiénia fontos tényezője a fogszuvasodás kialakulásának, de a hibás táplálkozási szokások is nagyban elősegíthetik létrejöttét. Érdemes tehát odafigyelni ezekre a dolgokra és, amennyiben a fogak elszíneződését, töredezettségét észleljük, illetve, ha a fogak érzékennyé, fájdalmassá válnak, minél előbb forduljunk fogorvoshoz, megelőzve ezzel a komolyabb íny- és fogbetegségek kialakulását.

Mi az Inlay fogtömés?

Az inlay fogtömés valójában egy porcelán betétet, melyet egyénre szabottan készítenek és ragasztanak be a számára kialakított üregbe. Ezt a fogtömést elsősorban őrlőfogak felépítéséhez használják, olyan esetekben, mikor a fog letört vagy a fogszuvasodás már jelentős kiterjedésű. A ragasztott fogtömés alternatívát nyújthat a hagyományos kompozit fogtöméssel szemben, mikor a foghiány túl nagy kiterjedésű és a szuvasodás úgy helyezkedik el, hogy más fogakra is átterjedhet. Az inlay fogtömés fizikailag igen kemény, kopásálló és nem törik, színét és formáját személyre szabottan alakítják ki, így ez a speciális, ragasztott fogtömés esztétikus és tartós alternatívája a hagyományos fogtömésnek.

Milyen vizsgálatok előzik meg az inlay fogtömés elkészítését?

Az inlay fogtömés elkészítését fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel készítése előzi meg, melyek segítségével pontosan felmérhető a beteg fog és környezetének állapota. A vizsgálatokat követő konzultáció során a páciens részletes felvilágosítást kap a szükséges beavatkozásokról, a fogtömés menetéről, a lehetséges szövődményekről, és a beavatkozás utáni teendőkről. Minden fogászati beavatkozás előtt célszerű étkezni, mert az érzéstelenítő injekció beadása után 3-4 órán keresztül -amíg a zsibbadás tart- nem ajánlott enni.

Hogyan készül az inlay fogtömés?

Az inlay fogtömés egy speciális tömésfajta, amely precízebben képes lefedni a fog hiányzó részét, mint a hagyományos fogtömés, ugyanakkor az elkészítése is több időt vesz igénybe. Első lépésként, helyi érzéstelenítés után eltávolítják a fogból a szuvas részeket, majd lenyomatot vesznek az így kialakított üregről, majd ideiglenes fogtöméssel a fogat lezárják. Ezt követően a levett minta alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a speciális inlay fogtömést, amit a második kezelés alkalmával a fogba ragasztanak.

Milyen típusai vannak az inlay fogtömésnek?

Arany inlay fogtömés

Sajnos a tömött fogaknál előfordulhat, hogy a fogtömés és fog szélei között rés keletkezik, melyen keresztül a baktériumok behatolhatnak a fogba, amely így ismét szuvasodásnak indulhat. Az aranyból készült inlay fogtömés előnye, hogy a fogakra simítható, és ezzel megakadályozható a tömés és fog közötti rés kialakulása. Emellett az arany inlay tömés igen tartós és nem színeződik el. Hátránya, hogy a színe nem egyezik a fogak természetes színével.

Arany-kerámia inlay fogtömés

Az aranyból és kerámiából készült inlay fogtömés egyesíti az arany előnyös tulajdonságait a porcelán fehér színével. Ebben az esetben a tömés maga aranyból készül, de kap egy kerámia bevonatot, amely segítségével a fogtömés esztétikailag is illeszkedik a többi foghoz.

Kerámia inlay fogtömés

A porcelánból készült inlay fogtömés az amalgám tömés esztétikusabb alternatívája. A kerámia mind színében, mind fényáteresztő képességében hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fogak természetes anyaga, így a belőle készült fogtömés igen jól illeszkedik a meglévő fogakhoz. Az inlay fogtömés elkészítése során a kerámia port vízzel keverik össze, majd az így kapott pasztából megformázzák a korábban készített lenyomathoz pontosan illeszkedő betétet, amit végül kiégetnek. A kerámiából készült inlay fogtömés hátránya, hogy törékenyebb és kevésbé tartós, mint az aranyból készült fogtömés, illetve nem simítható a fogak felszínére sem.

Gradia (műanyag) inlay fogtömés

A speciális műanyagból készült inlay fogtömés igen jó és viszonylag olcsó alternatívát jelent az amalgám fogtöméssel szemben. Színe hasonló az eredeti fogakéhoz, emellett pontosabb a széle és a csücsök-barázdarendszere is esztétikusabban van kialakítva, mint a hagyományos töméseké. A műanyag inlay fogtömés kiváló esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik, de kevésbé tartós, mint az arany vagy a porcelán inlay fogbetét.

GC Gradia inlay fogtömés

A GC Gradia nevű, új fejlesztésű műanyagból készült inlay fogtömések egyesítik a porcelán és a műanyag tömések előnyeit. Az így készült fogtömések esztétikailag tökéletesen illeszkednek a meglévő fogakhoz és megfelelő szájhigiénia mellett akár évtizedekig is megőrzik minőségüket.

Milyen szövődmények fordulhatnak elő az inlay fogtömés behelyezése után?

A fogtömés behelyezése után a fog néhány hétig érzékenyebb lehet a hőhatásokra, így célszerű kerülni a túl hideg, vagy túl forró ételeket és italokat. Amennyiben a tömött fogak előbb érnek össze, mint a többi fog, ráharapási érzékenység jelentkezhet, amely fogorvosi korrekciót igényel.