FogászatFogszabályozásSzájhigiénia

Fogápolás a fogszabályozás ideje alatt – A legfontosabb eszközök

twitterFacebook

Mi a fogszabályozás?

A fogszabályozás olyan fogászati eljárás, melynek feladata a páciens fogainak megfelelő pozícióba igazítása és a fogak egészségének javítása. Gyakran alkalmazzák az állkapocs és a fogak olyan rendellenességeinek javítására, mint a nyitott harapás, görbe fogak, mélyharapás, foghézag, keresztharapás, szűk fogköz, túlharapás, elcsúszott középvonal, vagy a felső állcsont hátraharapása. A fogszabályozás módszereit mind kozmetikai, mind szerkezeti eltérések korrigálására jelentős sikerrel alkalmazzák. Az eljárás során a fogszabályzó készülék nyomó- és húzóerőt gyakorol a fogakra, melynek következtében azok lassan elmozdulnak a kívánt irányba. A folyamatos erőhatásnak kitett fog csontszerkezete átépül, a nyomás irányából mennyisége csökken, a húzás irányából pedig megnő. Ennek a lassú mozgásnak köszönhetően a fog általában 2-2,5 év alatt új helyére kerül.

Fogápolás a fogszabályozás ideje alatt

Fogaink tisztítása és a megfelelő szájhigiénia megteremtése normál körülmények között is igen fontos feladat, hiszen így megelőzhetőek a súlyos fog- és ínybetegségek, melyek végső esetben fogaink elvesztéséhez is vezethetnek. Hatványozottan igaz ez a fogszabályozás időszaka alatt, mert a fogakra szerelt fogszabályzó készülék közvetlenül érintkezik a fogzománccal és amellett, hogy ideális terepet nyújt a káros baktériumoknak, megnehezíti a fogak megfelelő tisztítását is. Mindegy, hogy külső vagy belső fogszabályzót viselünk, fokozottan oda kell figyelnünk a készülék és a fogak higiéniájára, mert egy esetleges ínybetegség a fogszabályozás folyamatát is nagymértékben hátráltathatja.

Milyen fogápolási eszközöket használjunk a fogszabályozás ideje alatt?

Fluoridos fogkrémek

A fogszabályozás során a szokásosnál nagyobb mennyiségű lerakódással kell számolnunk, ami megnöveli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Éppen ezért, fogaink védelme érdekében nagyon fontos a megfelelő fogkrém kiválasztása. Mindenképpen érdemes fluoridos terméket választanunk, mert a fluorid megerősíti a fogszabályozás ideje alatt fokozottan igénybe vett fogzománcot és így ellenállóbbá teszi a fogat a fogszuvasodással szemben. Manapság már léteznek kifejezetten fogszabályozáshoz ajánlott, speciális fogkémek is, melyek az eljárás ideje alatt megfelelő hatóanyagokkal támogatják a fogak és az íny egészségét.

Szájvizek és öblögetők

A szájvizek és öblögetők használata kifejezetten ajánlott a fogszabályozás ideje alatt, mert öblögetés közben az antibakteriális hatóanyagok olyan helyekre is eljutnak, melyeket fogmosással csak nagyon nehezen tudunk tisztítani. Szájvizekből is léteznek kimondottan fogszabályozáshoz kifejlesztett készítmények, ezek közül is érdemes a fluoridos változatot választani.

Fogszabályzó viasz

Fogszabályzó viselése közben előfordul, hogy a készülék a száj lágyszöveteivel érintkezik, ami azok irritációját okozhatja. Ennek elkerülésében nyújt segítséget a fogszabályzó viasz. Különösen a fogszabályozás korai szakaszában tehet jó szolgálatot ez a készítmény, mikor még nem alakult ki a fogszabályzó viselésének megfelelő rutinja.

Egycsomós fogkefe

Az egycsomós fogkefe egy speciális eszköz, melynek kialakítása lehetővé teszi, hogy a fog és a fogszabályzó közötti részt is megfelelően tisztán tudjuk tartani. Ezenkívül segítségével hatékonyan tisztíthatóak a fogszabályzó apró részei is.

Fogszabályzó fogkefe

Az egycsomós fogkefén kívül kaphatóak még speciális fogszabályzó fogkefék is, melyek további segítséget nyújthatnak a fogak és a fogszabályzó alaposabb tisztításában a fogszabályozás ideje alatt.

Fogselyem

Fogselyem segítségével nem csak a fogak közötti rész, de a fogszabályzó és a fogzománc érintkezési területei is igen jól tisztíthatóak. A fogszabályozás ideje alatt célszerű a speciálisan ehhez kifejlesztett, vastag és erős fogselymet használni.

Fogköztisztító fogkefe

A fogköztisztító fogkefe segítségével a legnehezebben elérhető helyek is hatékonyan tisztíthatóak és sok esetben használatuk is egyszerűbb lehet, mint a fogselyemé. A fogszabályzó melletti területek tisztításához érdemes speciálisan fogszabályzókhoz kifejlesztett vagy erős sörtéjű, széles fogkefét választani.

Elektromos fogkefe

A fogszabályozás során, a fokozott szájhigiénia érdekében érdemes a hagyományos fogkefét elektromos fogkefére cserélni, melynek sebessége és hatékonysága sokszorosa a kézi fogmosásnak. Jó választás lehet az ultrahangos vagy szonikus fogkefe, amely a fogászati ultrahangos technológiájának köszönhetően alaposabb és kíméletesebb a rezgő elektromos fogkefénél.

Fogköztisztító fogkefe

A fogköztisztító fogkefe segítségével a legnehezebben elérhető helyek is hatékonyan tisztíthatóak és sok esetben használatuk is egyszerűbb lehet, mint a fogselyemé. A fogszabályzó melletti területek tisztításához érdemes speciálisan fogszabályzókhoz kifejlesztett vagy erős sörtéjű, széles fogkefét választani.

Plakkfestő tabletta

Plakknak vagy lepedéknek a fogak és a szájüreg felszínére lerakódó, ételmaradékokból és baktériumokból álló vékony réteget nevezik. Amennyiben ezt a lepedékréteget nem távolítjuk el megfelelően, ínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz és fogkőképződéshez vezethet. Érdemes lehet tehát a fogszabályozás során alkalmanként plakkfestő tabletta segítségével ellenőrizni a fogápolás alaposságát. A tablettát vízben kell feloldani és alapos öblögetés után a benne található festékanyag a lepedéket elszínezi, így láthatóvá téve azt.

Szájzuhany

A szájzuhannyal egyszerűen és hatékonyan helyettesíthetjük a fogköztisztítókat a fogszabályozás ideje alatt. Különösen belső fogszabályzó esetén javasolt, mert segítségével a fogak belső íve is igen jól tisztán tartható.

 

'Fel a tetejéhez' gomb