Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home » Fogászat » Áfonya kivonattal az ínybetegség ellen?
áfonya-kivonat-foginysorvadas-ellen

Áfonya kivonattal az ínybetegség ellen?

google_plustwitterFacebook

Az ínybetegségek emberek milliói számára okoznak komoly egészségügyi problémákat szerte a világon. Kialakulásukban a legnagyobb szerepet a fogakra rakódó lepedék és a fogkő játsszák. Kezelésük sajnos a legtöbb esetben összetett fogászati beavatkozást és antibiotikumok használatát igényli. A legújabb kutatások szerint azonban a vad áfonya kivonat képes lehet megakadályozni a lepedék létrejöttét, így hatásos segítséget nyújthat az ínybetegségek kialakulásának megelőzésében.

Az fogágy- és ínybetegségek megelőzése áfonya kivonattal

Sajnos igen sok ember szenved valamilyen fokú fogínygyulladástól, ami a megfelelő kezelés hiányában fogínysorvadáshoz és fogágybetegségekhez vezethet. A fogínygyulladás legfőbb kiváltó oka a fogkő, amely a fogakon lerakódó lepedékből képződik. A lepedéket elsősorban különféle szennyeződések és baktériumok alkotják és a megfelelő szájhigiénia fenntartásával könnyen eltávolítható. Ha azonban a lepedék tartósan a fogakon marad, fogkövet képez, ami egyrészt számos baktérium melegágya, másrészt irritálhatja a fogínyt, ami begyulladhat és sorvadásnak indulhat.

A Université Laval kanadai egyetem kutatói olyan természetes eredetű anyagokat kerestek, melyek hatékonyan képesek meggátolni a lepedékképződést, ezzel megakadályozva a fogkő és az ínybetegségek kialakulását. Így jutottak el a vad áfonyához, amelyben olyan polifenolok találhatóak, melyekről korábban már tudták, hogy képesek védelmet nyújtani a növények számára bizonyos betegségekkel szemben. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon ezek az anyagok hatással lehetnek-e a Fusobacterium nucleatum nevű baktériumra, amely kulcsszerepet játszik az ínybetegségek kialakulásában.

A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy a vad áfonya kivonat sikeresen megállítja a baktérium szaporodását és növekedését. Emellett a növény polifenol-gazdag kivonata képes blokkolni egy olyan molekuláris útvonalat is, melyen keresztül az immunrendszer sejtjei részt vesznek a gyulladás kialakulásában. A kutatók az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a vad áfonya kivonatban található polifenolok kettős, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően igen ígéretes jelöltjei lehetnek egy olyan hatóanyag kifejlesztésének, amely segítségével az ínybetegségek a jövőben megelőzhetőek lehetnek és kezelésük is egyszerűbbé válhat.

Forrás: news-medical.net

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.