HajbeültetésHajhullásHajkezelések

Mire figyeljünk oda a hajbeültetés előtt és hogyan készüljünk fel a műtétre?

twitterFacebook

Napjainkban a modern hajbeültetés már szinte mindenki számára elérhető segítséget nyújt ahhoz, hogy megszabaduljon a hajhullás és kopaszodás által okozott esztétikai problémáktól. Ha a döntés már megszületett és bejelentkeztünk a megfelelő klinikára, megtettük az első lépéseket az új hajhoz vezető úton. Ugyanakkor fontos tisztában lennünk azzal is, hogy nem csak a műtét, de az azt megelőző és az utána következő időszak is jelentős hatással lehet a hajbeültetés eredményességére. A legnagyobb odafigyelést a műtét utáni időszak igényli, de van néhány fontos tényező, melyekre a hajbeültetés előtti hetekben és napokban is célszerű  odafigyelnünk. Mai cikkünk megpróbálja időrendi sorrendben bemutatni a műtét előtti teendőket.

Két héttel a hajbeültetés előtt

 • Akinek rendszeresen vérhígítót kell szednie, mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát erről, mert egyes esetekben ilyen gyógyszerek szedése mellet a műtét nem javasolt. A vérhígító gyógyszerek közé tartoznak például a Plavix, Coumadin és Heparin.
 • Bizonyos típusú béta-blokkolók, mint például a Inderal (propranolol) szedése esetén szükség lehet a kezelési terv átmeneti megváltoztatására és a szokásos gyógyszer lecserélésére a hajbeültetés idejére.
 • Hajvágásra már nincs szükség a műtét előtti két hétben. Fontos, hogy a haj elég hosszúra nőjön a hajbeültetés elvégzéséig ahhoz, hogy a varratokat megfelelően takarja azok eltávolításáig. A legegyszerűbb megoldás, ha a műtétet megelőző 1 hónapban hagyjuk nőni a hajunkat és a hajbeültetés napján, a klinikán vágják azt megfelelő hosszúságúra.

Egy héttel a hajbeültetés előtt

 • Semmilyen B és E vitamin tartalmú kiegészítő fogyasztása nem javasolt (beleértve a multivitaminokat is), mert ezek növelik a vérzést. A hajbeültetés utáni harmadik naptól szedésük folytatható.
 • Aszpirin és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése nem ajánlott a hajbeültetést megelőző 1 hétben. Ezek közé tartoznak: Advil, Alka-Seltzer, Bufferin, Excedrin, Empirin, Nu-Nyom, Motrin, ibuprofen, stb.. Ezek szedését a műtét utáni harmadik naptól lehet folytatni. Ha valaki nem biztos benne, hogy ilyen jellegű gyógyszert szed, kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze segítségét.
 • Egyéb vényköteles gyógyszerek szedését, mint a szív- és vérnyomás gyógyszerek, az előírtaknak megfelelően folytatni kell a hajbeültetés előtt és a műtét napján is.
 • Fontos megemlíteni a dohányzás kérdését is, hiszen a dohányzáshoz (különösen erős dohányosok esetében) igen sok negatív, a hajbeültetés eredményét is befolyásoló tényező társul. A dohányzás a dohányfüst nikotintartalma miatt szűkíti az ereket, amely rontja többek között a fejbőr vérellátását is. A dohányfüst szénmonoxid tartalma pedig csökkenti a vér oxigénszállító képességét. Mindezek együtt azzal járnak, hogy a hajbeültetés után esetleg nem lesz megfelelő a sebgyógyulás, így fennállhat a sebfertőzés és hegesedés esélye. Emellett a dohányzás hozzájárul a nem megfelelő hajnövekedéshez is. A dohányzás káros hatásai idővel ugyan csökkennek vagy megszűnnek a dohányzás abbahagyása után, de különösen erős dohányosok esetén ehhez jelentős időre van szükség. Sajnos a hajbeültetés előtt hetekkel vagy akár hónapokkal abbahagyott dohányzás sem tudja garantálni, hogy a páciens minden hátrányos tényezőtől megszabaduljon, de mindenképpen ajánlott így tenni, mert ezek esélye a dohánymentes időszak hosszával arányosan csökken. Bár pontosan nem meghatározható, hogy mennyi ideig kell kerülni a dohányzást a hajbeültetés előtt és után, de általában azt szokták javasolni, hogy ez az időszak legalább a műtétet megelőző egy héttől, az azt követő két hétig tartson.

A hajbeültetés előtt három nappal

 • Alkoholos italok fogyasztása a műtétet megelőző három napban már nem javasolt.
 • Azok számára, akik őszülnek és ezért rendszeresen festetik a hajukat, javasolt a hajbeültetés előtt három nappal festetni, mert így a hajszálak jobban láthatóak lesznek a műtét során, mint fehéren. Hajfestés után Ügyelni kell arra, hogy alaposan megtisztítsuk a fejbőrünket a festéktől.

A hajbeültetés napján

 • A műtét napján reggel a hajat és a fejbőrt alaposan meg kell mosni a szokásos samponnal. Semmilyen hajrögzítő habot, sprayt vagy egyéb hajformázó terméket nem szabad használni. Amennyiben valaki póthajat visel, távolítsa el azt, mossa meg a fejbőrét és a hajbeültetés előtt már ne helyezze vissza.
 • Kényelmes, laza ruha viselése ajánlott, melyet nem kell a fejen áthúzni, mert ez esetleg a kötés leválását okozhatja és megsértheti a beültetett hajszálakat a műtét után.
 • Parfüm vagy arcszesz használata nem ajánlott a hajbeültetés napján.
 • Célszerű a műtét előtt reggelizni, vagy, ha az délutánra esik, könnyű ebédet fogyasztani.
 • Kávé és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztását kerülni kell, mert a koffein növeli a vérzést és felerősíti a műtét során használt gyógyszerek hatását.
 • Lehetséges, hogy a hajbeültetés során olyan gyógyszereket is adnak, melyek álmosságot okoznak, így célszerű gondoskodni róla, hogy legyen valaki, aki segíti a hazajutást. Ha nincs ilyen, akkor taxi használata ajánlott.
 • A hajbeültetés után a páciens fejére kötést helyeznek, amelyet általában egy kendő takar így nem látható. Ez a kötés a műtétet követő nap reggel eltávolítható és hajmosás után már nem kell visszatenni.

 

Felhasznált források: Mayo Clinic – Hair loss, Webmd – Hair transplant and hair loss, Menshealth

'Fel a tetejéhez' gomb