HajbeültetésHajkezelések

Hajbeültetés blog és fotóalbum – Ez történt a műtét előtt és után

[

A férfiak nagy része sajnos idővel kénytelen megtapasztalni a kopaszodás kellemetlen hatásait. Vannak, akik megpróbálják elfogadni az ezzel járó esztétikai problémákat, a fokozatosan feljebb kúszó hajvonalat vagy a kopasz fejbúbot. Azonban sokan vannak olyanok is, akik fejformájuk miatt vagy egyéb okokból nem tudják, vagy nem akarják egyre rövidebb hajviselettel kompenzálni az elvesztett hajszálak ezreit. Számukra jelen pillanatban két lehetőség létezik, melyek segítségével elkerülhetik hajuk végleges elvesztését. Az egyik a hajhullás ütemének gyógyszerekkel történő lassítása. Ilyen esetekben általában helyileg ható hajszeszt (többnyire minoxidil oldatot) és valamilyen finasteride tartalmú tabletta szedését kombinálják. Ez néhány évig képes lehet késleltetni a kopaszodás hatásait, ám mellékhatásokkal járhat és a kezelés abbahagyása után a megőrzött hajszálak rövid időn belül kihullanak. A másik módszer a hajbeültetés. Ilyenkor a tarkón található, a kopaszodásnak ellenálló hajhagymákat kis csoportokban átültetik a fejbúbra, ahol azok beágyazódnak és új hajszálakat termelnek. A műtét menetéről és az előtte-utána szükséges teendőkről számos írást közöltünk már, így mai cikkünkben az eljárást inkább személyes tapasztalatokon keresztül szeretnénk bemutatni. Ehhez Ed Valory blogja lesz a segítségünkre, aki részletesen dokumentálta hajbeültetése minden egyes fázisát.

Hajbeültetés blog – A kezdetektől a végeredményig

A hajhullás nálam viszonylag korán, a főiskolás éveim vége felé kezdődött. Abban az időben meglehetősen hosszú hajam volt, így mikor a fürdőszobában hajcsomókat találtam a lefolyóban, először a szobatársam barátnőjét hibáztattam. Később azonban rá kellett jönnöm, hogy azok sajnos az én fejemről származnak. Ez nyilván nem töltött el túl nagy örömmel, de különösebb jelentőséget nem tulajdonítottam a dolognak. Eltelt pár év, a hajam minősége és mennyisége fokozatosan romlott, de nem látványosan. Aztán, mikor éppen az első cégem megalapításán dolgoztam, azt vettem észre, hogy egyre nehezebben tudok elfogadható frizurát összehozni a tárgyalásokra. A hajvonalam jó 3-4 centiméterrel feljebb csúszott, amit már nehezen tudtam elfedni az egyébként is ritkábbá vált hajammal. Ekkor döntöttem úgy, hogy valamit tennem kell ez ellen. Elkezdtem Propeciat szedni és minoxidilt használni, ami segített is valamennyire, de a hiányzó haj továbbra is zavart.

Végül elhatároztam, hogy kipróbálom a hajbeültetést. Ez 2009-ben történt, amikor a manapság igen népszerű FUE hajbeültetés még nem volt elterjedt, így nálam a FUT eljárást alkalmazták. Ez annyiban tér el a az újabb módszertől, hogy a hajszálakat nem 1-2-es csoportonként veszik ki a donor területről, hanem egy nagyobb bőrcsíkkal együtt, amit később vágnak graftokra. Ennek az a hátránya, hogy heg marad a kivétel területén, ami majd a képeimen is látható lesz. Ugyanakkor ez nekem szinte semmi problémát nem okozott, mert a heg szépen gyógyult és a haj is megfelelően takarja.

A hajbeültetés előtti állapot

Ezek a hajbeültetés előtti képeim. Annyira nem vészes a helyzet, de jól látható a hajvonal romlása és az általános ritkulás is.

 

Egy kis statisztika:

Kor: 28 év

Kopaszodás mértéke: Norwood 3-4 között

Alkalmazott kezelések: Minoxidil (Rogaine oldat és hab) , Propecia, Nizoral sampon, T Gel

Műtét típusa: FUT hajbeültetés

Átültetett graftok száma: 2350

Egy nappal a hajbeültetés után

A hajbeültetés rendben zajlott, az érzéstelenítés miatt gyakorlatilag alig éreztem valamit. Viszont 8 órán keresztül tartott, ami azért elég hosszú idő. Hiába nézhet az ember filmeket, ha közben mozdulatlanul kell feküdnie… Miután a fájdalomcsillapító hatása elmúlt, jöttek a kellemetlen érzések: némi fájdalom és feszülés a tarkómon és zsibbadás a beültetés helyén. Ez nem hangzik túl jól, de annyira nem vészes a helyzet, abszolút kezelhető. Pár napig sajnos kitámasztott nyakkal, félig ülve kell aludnom, ami viszont kimondottan nem jó élmény.


2 nappal a hajbeültetés után

2 nap után a helyzet gyakorlatilag változatlan. A hajbeültetés helyén a pörkök még mindig jól láthatóak.


4 nappal a hajbeültetés után

A feszülés és némi duzzanat a donor területen még mindig megvan, de egyre kevésbé zavaró.


5 nappal a hajbeültetés után – Hajmosás

Megvolt az első hajmosás. Az orvos tanácsai alapján bébi sampont használtam, amit előre belekevertem kb. fél liter vízbe, a hajamra öntöttem, majd óvatosan leöblítettem. Ilyenkor még semmiképpen nem szabad dörzsölni a fejbőrt, mert sérülhetnek a beültetett hajszálak!


6 nappal a hajbeültetés után

Sok minden nem történt az előző naphoz képest. Ezek a képek kissé közelebbről készültek, így jobban látható a hajbeültetés területe.


1 héttel a hajbeültetés után

Eltelt az első hét! A pörkök lassan leválnak és a homlokom kezd kevésbé rondán kinézni. Az új hajszálak ránézésre jól rögzültek.


2 héttel a hajbeültetés után – Varratszedés

Ma megtörtént a varratszedés. Az orvos szerint, miután teljesen begyógyult a heg, szinte észrevétlen lesz. Sajnos további egy hétig nem moshatok hajat a hagyományos módon, mert a hajbeültetés területei még érzékenyek.


20 nappal a hajbeültetés után – Hajvágás

Nagyjából 3 hét telt el a műtét óta, a pörkök teljesen eltűntek a beültetett részről, így eljött az ideje a hajvágásnak. Az új haj végre tényleg hajnak néz ki és a hátsó heg sem túlzottan feltűnő. Kezd végre emberi fejem lenni…


1 hónappal a hajbeültetés után

Túl vagyok az első hónapon a hajbeültetés után. A beültetett haj kezd kissé vékonyodni és talán ritkulni is. De az orvos szerint ezzel nincs semmi probléma, csak nyugvó fázisba kerülnek a hajhagymák, mielőtt pár hónap múlva új szálakat kezdenének termelni. Nagyobb gond, hogy nem egyenlő hosszúságú a haj ezen a területen, viszont a hajnyíróval nem merek rámenni, nehogy sérüljenek a graftok…


3 hónappal a hajbeültetés után

Három hónap elteltével a beültetett haj egy része már kihullott, de az összkép még így is sokkal jobb, mint a kiinduló állapot volt. Viszont emellett elkezdtek kibukkanni apró szálacskák elől, úgyhogy örülök, mert láthatóan érkezik az utánpótlás. A duzzanat szinte mindenhol elmúlt, az egyedüli kényelmetlenséget csak némi viszketés jelenti a fogadó területen. Izgatottan várom, hogy mit hoz a jövő, hiszen a következő 3-4 hónapban fog eldőlni, hogy mennyi haj marad meg a fejemen.


6 hónappal a hajbeültetés után – A végső állapot

Nos, így 6 hónappal a műtét után elérkeztem ahhoz a ponthoz, hogy valószínűleg jelentős változás a hajam állapotában már nem fog történni. A képeken megtekinthető a végeredmény. Részemről én szinte teljesen elégedett vagyok, kisebb problémát csak a jobb oldalon látható ritkább rész jelent, de Dr. Rahal szerint ez egy kisebb beültetéssel könnyedén kijavítható. A szüleimen és a barátnőmön kívül senki nem tud a hajbeültetésemről, így jól esett, mikor páran megjegyezték, hogy milyen dús a hajam mostanában… A korábbi duzzanatnak és más kellemetlenségeknek nyoma sincs már. A donor részen található heg félhosszú hajjal teljesen láthatatlan, így semmilyen problémát nem okoz. Összességében úgy érzem, hogy megérte a hajbeültetést választanom, még ha a végeredmény nem is 100 százalékos. Messze természetesebb, dúsabb és jobban kezelhető a hajam most, mint korábban. A képek magukért beszélnek!

'Fel a tetejéhez' gomb