AjakfeltöltésArcfiatalításArcplasztika

Hialuronsavas ráncfeltöltés – Arcfiatalítás pár perc alatt

twitterFacebook

A ráncfeltöltés egy olyan kozmetikai eljárás, mely során vékony tű segítségével valamilyen természetes anyagot juttatnak a bőrbe, amely kitölti a ráncokat, teltebbé teszi és lágyítja a vonásokat. A hialuronsavas ráncfeltöltés ezen kívül kiválóan alkalmas még az arc kontúrjának javítására, az ajkak méretének és formájának megváltoztatására, illetve a szemkörnyék kezelésére is. A befecskendezett hialuronsav hatása nem végleges, az anyag a szervezet természetes folyamatainak következtében idővel lebomlik, így az eljárás akkor sem igényel helyreállító műtétet, ha a páciens már nem igényli a kiváltott hatást. A leggyakrabban feltöltött területek a következők:

 • az ajkak
 • a nevetőránc (az orrtól a szájig futó vonal)
 • a száj és a szem körüli ráncok
 • a szemöldökök közötti rész
 • a szájzug
 • a szem körüli terület (karikás vagy beesett szem, szarkalábak esetén)

Mi a hialuronsav?

A hialuronsav egy természetes anyag, amely minden élőlényben megtalálható és feladata általában a szövetek közötti rész kitöltése és a folyadék megkötése. A kozmetikai iparban használt hialuronsav teljesen biztonságos, allergiás reakciót csak elenyésző esetekben okoz, hiszen gyakorlatilag azonos a szervezet által termelt anyaggal. A kozmetikai hialuronsav többnyire nem állati eredetű, ami biztosítja, hogy garantáltan kórokozó mentes legyen. A hialuronsavas ráncfeltöltés esetenként ugyan járhat átmeneti bőrpírral, de ez főként nem a felhasznált töltőanyag, hanem a szöveteket érő fizikai behatás következménye.

Kik számára ajánlott a hialuronsavas ráncfeltöltés?

 • aki szeretne megszabadulni az arcán, homlokán, nyakán vagy szája körül jelentkező apró, de zavaró ráncoktól
 • akinek szeme karikás, vagy beesett hatást kelt
 • aki határozottabb kontúrú, teltebb ajkakat szeretne
 • aki túl mélynek vagy vastagnak találja az orra és a szája között futó ráncot
 • akinek arcán valamilyen sérülés vagy egyéb hatás miatt esztétikailag zavaró bemélyedés található

Mennyi ideig tart a hialuronsavas ráncfeltöltés hatása?

A feltöltéses kezelések hatása egyénenként némileg eltérő ideig marad meg, mert a hialuronsav felszívódását számos tényező befolyásolhatja, mint például az életmód, a bőr szerkezete vagy az életkor. Általában elmondható, hogy a modern, lassan felszívódó hialuronsavval végzett ráncfeltöltés esztétikai eredménye nagyjából 1,5-2 évig tart. Ezután a kezelést meg kell ismételni. Ugyanakkor lehetőség van a ráncfeltöltés hatásának folyamatos fenntartására is, melyhez általában elegendő évente egy szintentartó kezelés, az első kezeléshez szükséges hialuronsav mennyiségének harmadával-negyedével. Így a ráncfeltöltés eredménye -kellő korrekcióval- akár évtizedekig is megtartható.

Hogyan történik a ráncfeltöltés és mennyi időt vesz igénybe?

A ráncfeltöltés a feltöltendő területek méretétől függően általában 30-40 percig tart. A kezelés során nagyon vékony tű segítségével különböző sűrűségű hialuronsavat fecskendeznek a bőrbe, amely szinte azonnal kitölti a felszíni egyeletlenségeket. A kívánt hatás eléréséhez a legtöbb esetben elegendő a befecskendezést egy alkalommal elvégezni, de ritkán szükség lehet egy második kezelésre is, melyet általában az első után 2-3 hónappal végeznek el. Köszönhetően a használt tű méretének és annak, hogy a hialuronsavas ráncfeltöltés a mélyebb szöveteket nem érinti, az eljárás csak nagyon kis fájdalommal jár.

Mi történik a hialuronsavas ráncfeltöltés után?

A ráncfeltöltés után nincs szükség gyógyulási időre, a páciens azonnal visszatérhet a szokásos életviteléhez, így az eljárás akár ebédidőben is elvégezhető. Az érintett területeken a kezelés után bőrpír és kisebb duzzanat jelentkezhet, de ezek a kellemetlenségek 1-2 napon belül maradéktalanul elmúlnak. Allergiás reakció csak nagyon ritkán fordul elő. A kezelt terület masszírozása, szauna vagy szolárium használata 2 napig nem ajánlott, illetve ebben az időszakban célszerű kerülni az erős napfényt is.

Milyen eredményre lehet számítani a hialuronsavas ráncfeltöltés után?

A kezelt területtől függően az alábbi eredmények várhatók a ráncfeltöltést követően:

 • az ajkak teltebbek, kontúrjuk határozottabb lesz
 • az apró mimikai ráncok kisimulnak, eltűnnek
 • a bőr egyeletlenségei megszűnnek
 • a szem alatti karikák kevésbé észrevehetővé válnak
 • a száj és az orr közötti redő mélysége csökken

 

Felhasznált források: Mayo Clinic, Webmd, American Society of Plastic Surgeons

'Fel a tetejéhez' gomb