HajbeültetésHajhullásHajkezelések

A hajhullás okai, fajtái és megjelenési formái részletesen

twitterFacebook

Mi a hajhullás?

A hajhullás természetes folyamat, amely során a hajszálak kihullanak, majd új szálakkal pótlódnak. A hajhullás akkor nevezhető rendellenesnek, ha a kihullott hajszálak helyét nem, vagy nem megfelelő mennyiségben veszik át az új hajszálak. Egy átlagos felnőtt fejbőrén 100-150.000 hajszál található, ebből naponta 80-100 kihullik és új szálakkal pótlódik. Egy időben a hajszálak körülbelül 90%-a növekszik. Minden szőrtüszőnek/hajhagymának megvan a saját életciklusa, melyet számos tényező befolyásolhat, mint például az életkor vagy valamilyen betegség. Ez az életciklus három fázisra bontható:

  • Anagén fázis: aktív növekedési szakasz, amely 2-6 évig tart
  • Katagén fázis: átmeneti növekedési szakasz, amely 2-3 hétig tart
  • Telogén fázis: nyugalmi szakasz, amely 2-3 hónapig tart és a végén a hajszál kihullik, és a növekedési ciklus újra kezdődik

A hajhullás két jellemző módon jelentkezhet: az egyik esetben a haj a normálisnál  nagyobb mennyiségben (napi több, mint 100 hajszál) hullik és a hajhagymák ezt nem tudják megfelelően pótolni, a másik esetben pedig a hajváltás normális ütemű, de az új hajszálak száma fokozatosan csökken. Mindkét állapot maradandó kopaszodáshoz vezethet, ha a hajhagymák károsodásával, elpusztulásával jár. Amennyiben a hajhagymák nem károsodnak, csak termelésük szünetel, átmeneti hajhullásról beszélünk.

A hajhullás fajtái és megjelenési formái

Diffúz hajhullás

Diffúz hajhullás esetében a haj nagyjából egyenletesen ritkul meg, a kopaszodás nem mutat semmilyen mintát és általában a teljes fejbőrt érinti.

Foltos hajhullás

Foltos hajhullás esetében a haj egymástól elkülönülő foltokban ritkul meg, melyek a fejbőr bármely részén elhelyezkedhetnek.

Férfias típusú kopaszodás

Férfias típusú kopaszodás esetén a haj általában nem hullik rendellenes mennyiségben, hanem tipikus mintát követve, fokozatosan eltűnik a fejtetőről.

A hajhullás típusai és okai

Involutional alopecia – Időskori hajhullás

Az időskori hajhullás egy természetes állapot, amely során a haj idővel fokozatosan elvékonyodik és megritkul. A hajtüszők egyre nagyobb arányban kerülnek nyugalmi fázisba, a többi hajszál pedig egyre rövidebb és vékonyabb lesz.

Androgén alopecia – Androgén eredetű hajhullás

Az androgén hajhullás egy olyan genetikai eredetű állapot, amely túlnyomó részben (96-98%) a férfiakat érinti, de esetenként nőknél is előfordulhat. Férfiak esetében már a korai 20-as éveikben jelentkezhet ez a fajta férfias típusú kopaszodás, amely során a haj a homlok és/vagy a fejbúb irányából indulva fokozatosan megritkul, majd eltűnik. Nők esetében az androgén eredetű hajhullás másként jelentkezik: náluk diffúz módon, a teljes fejbőrön megritkul a haj. Androgén alopecia okait általában hormonális folyamatokhoz kötik. Az emberi szervezetben természetes módon megtalálható férfi nemi hormon, a tesztoszteron átalakulása során dihidro-tesztoszteron (DHT) keletkezik, amely esetenként károsíthatja a hajhagymákat.

Amennyiben a szervezet DHT szintje a normálisnál magasabb, vagy a fejbőr a szokásosnál érzékenyebb a hatásaira, a haj maradandóan megritkulhat, kihullhat. A probléma genetikai háttere nem teljesen tisztázott, de az elmondható, hogy az öröklődés jelentős szerepet játszik megjelenésének valószínűségében. Érthető módon az androgén eredetű hajhullás elsősorban a férfiakat érinti, hiszen a férfi nemi hormon jelentősen nagyobb mennyiségben található meg a szervezetükben, mint a nőkében. Végleges gyógymód pillanatnyilag nem létezik erre a hajhullásra. Férfiak esetében a kopaszodás mértéke csökkenthető, üteme lassítható helyileg alkalmazható anyagokkal, mint a minoxidil, vagy a DHT konverziót akadályozó gyógyszerekkel, mint a finasteride.

A már elvesztett haj esztétikai pótlása hajbeültetéssel oldható meg, amely során a hajhullás által nem érintett donor területekről nyert hajszálakat ültetnek a fejtetőre. Nők esetében elsősorban a hormonális rendszer változásainak felderítése és kezelése a fő feladat.

Alopecia areata – Foltos hajhullás

A foltos hajhullás gyakran igen gyors lefolyású és akár teljes kopaszsággal is járó állapot, amely a legtöbb esetben gyermekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő. Szerencsére az esetek nagyjából 90%-ában a haj néhány éven belül visszanő.

Alopecia Universalis – Teljes kopaszság

A teljes kopaszság az az állapot, amikor nem csak a haj, hanem a szemöldök és a test teljes szőrzete kihullik.

Trichotillomania – Tépdeséses hajhullás

A tépdeséses hajhullás egy leggyakrabban gyermekeknél előforduló pszichológiai betegség, mely során a beteg kényszeresen tépkedi a haját.

Telogen effluvium

A telogen effluvium a haj átmeneti hullásával és a hajszálak elvékonyodásával járó állapot, melynek hátterében az áll, hogy a normálisnál nagyobb számú hajhagyma kerül nyugalmi fázisba. Okai számosak lehetnek, a hormonális változásoktól, a stresszen keresztül, a gyógyszeres kezelésekig.

Scarring alopecia – Hegesedés okozta hajhullás

A scarring alopecia esetében a hajhullás általában maradandó kopaszodáshoz vezet. Ilyen esetekben a probléma forrása a fejbőr hegesedése, amely megakadályozza a hajhagymák regenerálódását. Gyulladásos bőrbetegségek (cellulitis, szőrtüszőgyulladás, akne), és más bőrbetegségek (például a lupus és a lichen planus egyes formái) miatt gyakran képződnek olyan hegek, melyek kopaszodást okoznak. Ezek mellett a haj formázásához használt eszközök használata és a túl szoros hajviselet is nem kívánt hajhulláshoz vezethetnek.

 

'Fel a tetejéhez' gomb