Home » Fogászat » Fogpótlás cirkónium koronával – Mint az eredeti
fogpotlas-cirkonium

Fogpótlás cirkónium koronával – Mint az eredeti

twitterFacebook

Mi a fogpótlás?

Fogpótlásnak azokat a fogászati céllal készült eszközöket nevezik, melyek feladata a károsodott fog vagy fogak részleges vagy teljes pótlása. A fogpótlások mind esztétikai, mind pedig funkcionális szempontból jó hatásfokkal helyettesíthetik az eredeti fogakat. Leggyakrabban használt formáik a koronák és hídak, a fog implantátumok és a műfogsorok.

Mi a cirkónium fogpótlás?

Napjainkban a cirkónium az egyik legmodernebb és legesztétikusabb anyag, amit fogpótláshoz használnak. Népszerűségének fő oka, hogy nagy szilárdsága ellenére igen jó a fényáteresztő képességgel is rendelkezik, így segítségével tartós és az eredeti fogakhoz nagyon hasonló optikai hatást nyújtó fogpótlások készíthetőek.

Mit lehet tudni a cirkóniumról?

A cirkónium (Zr) a periódusos rendszerben 40-es rendszámmal megtalálható, nagy szilárdságú fém. Eredeti állapotában orvosi célokra nem alkalmazható, a fogászatban cirkónium-dioxid formájában kerül felhasználásra, többnyire fogpótlásként. A cirkónium-dioxid, vagy cirkón egy fehér színű, igen kemény, magas olvadáspontú, fémmentes anyag. Fogászati felhasználásra kitűnően alkalmas, mivel szilárdsága hatszorosa a fogzománcénak, fehér színű és emellett áttetsző is, így az eredeti fogak nagyszerűen helyettesíthetőek a belőle készült fogpótlásokkal.

Hogyan készül a cirkónium fogpótlás?

A cirkónium fogpótlások elkészítése valamivel több időt vesz igénybe, mint a hagyományos fémvázas vagy porcelán fogpótlásoké. Először a fogakat lecsiszolják, majd lenyomatot vesznek róluk. Ezután a fogtechnikai laboratóriumban digitálisan feldolgozzák a mintát, ami alapján egy CAD/CAM berendezés készíti el a cirkónium vázat, ami így tökéletesen illeszkedik a páciens fogsorához. Ezt követően az elkészült vázat a fogorvos a helyére illeszti, majd porcelánból kialakítja a fogpótlás végső formáját. A cirkónium koronák és fogpótlások úgynevezett vállas kialakításuknak köszönhetően benyúlnak az íny alá, így teljesen természetes és élethű benyomást keltenek.

Milyen fogpótlások készíthetőek a cirkónium vázra?

A cirkónium vázra tulajdonképpen bármilyen fogpótlás elkészíthető:

 • Az eredeti foggyökérre, vagy fog implantátumra épített korona
 • Az eredeti foggyökérre, vagy fog implantátumra épített többtagú korona vagy híd
 • Foggyökérre vagy fog implantátumra rögzített teljes fogsor

Mik a cirkónium fogpótlás előnyei?

 • A fogakat kevésbé kell visszacsiszolni, mint a hagyományos fogpótlások esetében
 • A fogpótlás teljesen fémmentes, így nem kell a fémallergia miatt aggódni
 • A cirkónium körülbelül hatszor szilárdabb a természetes fogaknál és a hagyományos fogpótlásoknál
 • Nincs fémszínű csík az íny vonalánál
 • A cirkónium nem korrodálódik
 • A cirkónium fogpótlás a természetes fogakéhoz hasonló fényáteresztő képességgel rendelkezik
 • A fogpótlás teljesen természetes hatású, így jól illeszkedik az ép fogak közé és segítségével kiváló esztétikai eredményt adó egyes koronák és részleges pótlások készíthetőek

Mik a cirkónium fogpótlás hátrányai?

 • A hagyományos fogpótlásoknál magasabb ár
 • Hosszabb elkészítési idő
 • A cirkónium fogpótlás anyaga annyira kemény, hogy esetenként károsíthatja a lecsiszolt fog gyökerét vagy a rágás közben vele érintkező ép fogakat
 • A hagyományos fogpótlásokhoz képest nehezebben állapítható meg, ha a korona alatti fog szuvasodni kezd

Hogyan tisztítsuk a cirkónium fogpótlást?

A porcelán és fémkerámia fogpótlásokhoz hasonlóan, a cirkónium fogpótlások tisztítására is külön figyelmet kell fordítanunk annak érdekében, hogy elkerüljük a korona alatti fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulását. A szokásos napi kétszeri fogmosásra mellett célszerű lehet naponta egyszer, egycsomós fogkefe segítségével megtisztítani a fogpótlás és az íny találkozási pontját. Emellett szóló korona esetében hasznos segítséget jelenthet a fogközkefe is, amellyel a fogközök hatásosan tisztíthatóak. Fogpótlással rendelkezők számára különösen ajánlott az antibakteriális szájvizek használata is, amelynek baktériumölő hatóanyagai öblögetéskor olyan helyekre is eljutnak, amelyekhez fogmosáskor csak nehezen, vagy egyáltalán nem férünk hozzá.

A cirkónium fogpótlás ára

Széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően a cirkónium fogpótlás számos különböző bonyolultságú és anyagigényű fogászati eljárás része lehet, így a pontos árát meghatározni nem lehet. Magánrendelőben a cirkónium korona ára magában nagyjából 50-70.000 forint körül mozog.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.