FogászatFogászati panaszok

Milyen problémákat és betegségeket okozhat a bölcsességfog?

twitterFacebook

A bölcsességfog a harmadik nagyőrlőfog, amely utolsóként, általában 18-25 éves kor között bújik elő. Ezek a fogak optimális esetben jól illeszkednek a korábban kinőtt fogakhoz és teljes értékű részét képezik a fogazatnak.

Milyen problémákat és betegségeket okozhat a bölcsességfog?

Bár a bölcsességfogak természetes részei a fogazatnak, sajnos gyakran mégis előfordul, hogy gondot okoznak, begyulladnak és fájdalmas tüneteket produkálnak. Ennek oka az emberi arckoponya évezredek óta tartó folyamatos változása, melynek következtében, az egyre keskenyedő alsó állkapocsban gyakran már nem marad elég hely az utolsóként érkező bölcsességfogak számára. Probléma akkor jelentkezik, ha a szűkös hely miatt a bölcsességfog nem megfelelő irányban kezd el nőni és hibás pozíciója miatt használhatatlanná válik, vagy rádől az előtte lévő őrlőfogra. Ilyen esetekben a szomszédos fogak hamarabb szuvasodhatnak, de akár az állcsont is károsodhat. Az is előfordulhat, hogy a bölcsességfog nem, vagy csak részben tud kinőni. Utóbbi esetben az íny és a fog közötti rész igen nehezen tisztíthatóvá válik, ami könnyen gyulladás kialakulásához vezethet.

Erre a gyulladásos állapotra általában a kisugárzó fogfájás, a nyirokcsomók duzzanata, illetve a száj kinyitásában és becsukásában bekövetkezett zavarok jellemzőek. A részben előtört bölcsességfog az egészséges fogaknál sokkal hamarabb szuvasodhat, ami további problémákat okozhat. Annak megállapításához, hogy kinőttek-e a bölcsességfogaink és, ha igen milyen mértékben, célszerű fogorvos segítségét kérnünk, aki röntgenfelvétel alapján pontos választ tud adni erre a kérdésre. A fogorvos egyes esetekben javasolhatja a bölcsességfog eltávolítást még az előtt, hogy ténylegesen problémát okozhatna, ugyanakkor az is előfordulhat, annak ellenére sem indokolt a fog kihúzása, hogy az már begyulladt.

Ha reális esély van rá, hogy a bölcsességfog fél-egy éven belül előtör és a pozíciója megfelelő lesz, érdemes lehet megtartani, mert valószínűleg teljes értékű tagja lesz fogsorunknak. Amennyiben a fog eltávolítása indokolt, célszerű azt minél hamarabb megvalósítani, mert fiatal korban a bölcsességfogak gyökere még nem fejlődött ki teljesen, így kihúzásuk egyszerűbb és a gyógyulási idő is rövidebb.

bolcsessegfog

Hogyan történik a foghúzás bölcsességfogak estében?

Abban az esetben, ha a bölcsességfog helyzete megfelelő és a koronája teljesen kinőtt az ínyből, a foghúzás semmiben nem különbözik bármelyik másik fog eltávolításától. Amennyiben viszont, a fog növekedési iránya eltér a normálistól és nem, vagy csak részben tört elő, sajnos a foghúzáshoz szájsebészeti beavatkozásra van szükség, amely során felnyitják az érintett területet. Komplikáltabb esetekben előfordulhat, hogy a bölcsességfog csak több részletben távolítható el. Gyulladásban lévő fognál először általában antibiotikumos kezelést alkalmaznak és csak a gyógyulás után kerülhet sor a foghúzásra.

Milyen komplikációi lehetnek a bölcsességfog eltávolításának?

A bölcsességfog eltávolítása után 1-4 nappal jelentkezhet fájdalom, melynek általában az az oka, hogy a sebből kiesik a véralvadék, amely normál esetben védi a foghúzás helyét a fertőzésektől. A véralvadék hiányában a seb elfertőződhet, ami gyulladáshoz és fájdalomhoz vezethet. A fájdalom általában kisugárzó, tompa, lüktető jellegű, melyhez a seb körüli terület és a nyirokcsomók duzzanata, kellemetlen szájszag és hőemelkedés társulhat. Ennek elkerülése érdekében tartózkodjunk a bölcsességfog helyének szívogatásától és az első napokon más módon se bolygassuk az. Abban az esetben, ha fertőzés már megtörtént, érdemes fogorvoshoz fordulnunk, aki gyógyszeres gézlapot helyez a sebre, amely segít a gyulladás visszaszorításában. Otthon próbálkozhatunk azzal, hogy langyos kamillateát tartunk a szánkban, de öblögetni ezzel és bármi mással is tilos.

Igen ritkán előfordulhat, hogy a bölcsességfog eltávolítása paresztéziát okoz. Ennek az oka az, hogy a bölcsességfog nagyon közel helyezkedik el az idegekhez és az esetek egy kis részében ezek az idegek a fog eltávolítása közben megsérülhetnek. A paresztézia tünetei az áll, a nyelv és az ajkak zsibbadása. Amennyiben a fogorvos arra gyanakszik, hogy a bölcsességfog gyökere túl közel van az arci idegekhez, panorámaröntgen vagy CT felvétel készítésével és az ez alapján kialakított kezelési terv segítségével megelőzheti a komplikációk kialakulását.

Mennyibe kerül a bölcsességfog eltávolítása?

A társadalombiztosítás keretein belül, szájsebészeti beutalóval a bölcsességfog eltávolítása ingyenes. Fogászati magánrendelőben a beavatkozást az eset összetettségétől függően, általában 15-25 ezer forintért végzik.

 

'Fel a tetejéhez' gomb