HajbeültetésHajkezelések

Mi a különbség a FUT és a FUE hajbeültetés között?

twitterFacebook

Mire használják a hajbeültetést?

A hajhullás, kopaszodás következtében megritkult, kihullott haj esztétikai pótlására szolgáló plasztikai sebészeti eljárás a hajbeültetés. A módszert esetenként hajátültetésnek is nevezik, amely figyelembe véve a beavatkozás technikai megvalósítását, talán találóbb is, mint a széles körben elterjedt hajbeültetés elnevezés. Az eljárást leggyakrabban a férfias típusú kopaszodás és hajhullás (androgen alopecia – AGA) kezelésére használják. A hajbeültetés módszereinek alapját az a tény képezi, hogy a halánték és a tarkó területein található hajszálak általában jobban ellenállnak a DHT (dihidro-tesztoszteron) hatásainak, mint a fejtetőn találhatóak. Ennek azért van nagy jelentősége, mert jelenlegi tudásunk szerint a tesztoszteron hormon átalakulásából származó DHT hormon felelős a férfias típusú hajhullás kialakulásáért.

Egyes esetekben a kopaszodáshoz és haj végleges megritkulásához a DHT normálisnál nagyobb mértékű termelése, míg más esetekben a fejbőr fokozott DHT érzékenysége vezet. A hajbeültetés során a tarkó és halánték területeiről kinyert hajhagymákat ültetik át a hajhiányos területre, ahol azok továbbra is megőrzik DHT rezisztens tulajdonságukat és tartósan megmaradnak a beültetés helyén. Napjainkra a műtéti technikák fejlődésének köszönhetően már nem csak haj, hanem akár szemöldök, szempilla vagy szakáll átültetésére is lehetőség van.

A hajbeültetés típusai

FUE hajbeültetés

A FUE (Follicular Unit Extraction) módszer lényege, hogy helyi érzéstelenítésben a halánték és tarkó donor területeiről 1-4 hajhagymát tartalmazó hajszál egységeket (graftokat) nyernek ki, majd ezeket egyesével a fejtető hajhullás által érintett részére ültetik be. A graftokat először kimetszik, majd hűtött oldatba helyezik, így azok védve maradnak a hajbeültetés ideje alatt. A korábban alkalmazott technikákhoz képest a FUE hajbeültetés legnagyobb előnye, hogy a donor területen nem képez nagyméretű heget, csupán apró, pontszerű nyomokat, illetve a kinyert graftokban kevesebb hajszál sérül meg, így a műtét hatásfoka és a beültethető haj mennyisége jelentősen megnő.

FUE2 – SafeSystem hajbeültetés

A SafeSystem vagy FUE2 hajbeültetés tulajdonképpen a 3 lépéses FUE hajbeültetés módszerével egyezik meg, változtatás csak annyiban történt a korábbi eljáráshoz képest, hogy ebben az esetben egy SafeScribe nevű, Dr. James Harris amerikai plasztikai sebész által kifejlesztett eszközt használnak a graftok kinyeréséhez. Ez a megoldás biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a folyamatot, illetve némileg csökkenti a hajbeültetés által okozott hegek méretét is. További előnye a módszernek, hogy olyan páciensek számára, akik a tarkó területen nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű hajszállal, lehetővé teszi a test egyéb részéin található szálak (pl. a mellszőrzet) kinyerését és beültetését.

FUT hajbeültetés

A FUT (Follicular Unit Transplantation) hajbeültetés során a tarkó donor területéről sávokat metszenek ki (ezt nevezik csíkvételnek), melyeket kisebb egységekre vágnak fel, majd ezeket a hajszál egységeket (graftokat) a fejtető hajhiányos részén kialakított apró nyílásokba helyezik. A csíkvétel helyi érzéstelenítésben történik, a kimetszett sávok íves formájúak és általában 1,5-2 centiméter szélesek. A kinyert fejbőr csíkokat mikroszkóp alatt tovább darabolják és néhány hajhagymát tartalmazó graftokra osztják. A hajbeültetés során ezeket a hajszál egységeket illesztik a befogadó területen számukra kialakított nyílásokba. Az eljárás komoly hátránya, hogy a donor területen a csíkvétel következtében széles hegek maradnak, melyek rövid hajviselet esetén láthatóvá válnak.

fut-fue-hajbeultetes

Mi a különbség a FUT és a FUE hajbeültetés között?

A FUE hajbeültetés előnyei

 • Nincs nagyméretű, széles heg a donor területen, így rövid hajviselet mellett sem feltűnőek a hajbeültetés nyomai
 • A kisebb méretű bemetszések rövidebb gyógyulási időt igényelnek
 • A FUE hajbeültetés után kis idővel már végezhető komolyabb testmozgás is, hiszen a széles heggel szemben az apró lyukakra nincs hatással a sport
 • Jelentősen kisebb diszkomfort érzés tapasztalható a donor területen
 • A FUE hajbeültetés kevesebb kockázatot jelent azok számára, akik hegesedési problémákkal küzdenek, illetve nagyon feszes vagy laza a fejbőrük
 • Segítségével kijavíthatóak a fejbőr korábbi hegesedései miatt kialakult hajhiányok, például a FUT hajbeültetés csíkvételi területe
 • Megoldást jelent, ha a fejbőr túl feszes a FUT hajbeültetéshez szükséges csíkvételhez
 • Lehetővé teszi apró szőrszálak átültetését is, mint például a szemöldök vagy a szempilla
 • A FUE hajbeültetéssel szakáll is pótolható, áthelyezhető

A FUT hajbeültetés előnyei

 • A hajbeültetés kisebb donor területet igényel, mint a FUE esetében
 • Nagyobb mennyiségű haj átültetéséhez sem kell a hajat rövidre vágni a teljes donor területen
 • FUT beültetéssel nagy mennyiségű átültetett haj esetén sem ritkul meg láthatóan a haj a tarkó területén
 • Gyorsabban végezhető a hajbeültetés és kevesebb alkalomra van szükség nagyobb beültetendő terület esetében
 • A FUE hajbeültetés általában drágább, mint a FUT hajátültetés

Hajbeültetés előtte utána képek és információk

hajbeultetes-galeria

'Fel a tetejéhez' gomb