BulvárMellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Szilikon mérgezés és szilikonmell betegség – Tévhit vagy valóság?

twitterFacebook

Az utóbbi időben egyre gyakrabban lehet találkozni a médiában egy riasztó, új tünetegyüttessel, amely a mellnagyobbításon átesett nőket érinti és amit érzékletesen a szilikonmell betegség vagy szilikon mérgezés megnevezéssel illetnek.  A tünetek széles skálán mozognak, de a legjellemzőbbek közülük az állandó fáradság, a fájdalom és az allergiás reakciók. Mint azt a ráaggatott név is jelzi, az elképzelések szerint mindezért a szilikon mellimplantátumokból kiszivárgó mérgező anyagok felelősek. De vajon létezik-e a valóságban is ez a betegség és jelent-e a szilikon komoly fenyegetést a mellnagyobbítás után a páciensek egészségére, vagy mindez nem más, mint unatkozó celebek öndiagnózisa, amit a bulvármédia fújt óriásira?

Crystal Hefner és a szilikonmell betegség

A szilikon mérgezés legújabb elszenvedője Hugh Hefner felesége, Crystal Hefner, aki számos egészségügyi problémával volt kénytelen szembesülni az utóbbi időben, ami végül ahhoz vezetett, hogy eltávolíttatta a szilikon mellimplantátumokat a melleiből.  Lássuk, hogyan tudósított minderről a bulvármédia:

Crystal Hefner insagramján számolt be egészségügyi problémáiról. Állítása szerint egyik napról a másikra allergiás reakciók jelentkeztek nála különböző ételek és italok fogyasztása után, fájt a válla, a nyaka és a háta. Egyre fáradékonyabbá vált és az időnként  jelentkező memóriazavarok mellett az immunrendszere is annyira legyengült, hogy rendszeresen kapott el különféle fertőzéseket. Ha mindez nem lenne elég, Crystal Hefnernek még pajzsmirigy és veseproblémákkal is meg kellett küzdenie.

A helyzet odáig fajult, hogy 2016-ban már voltak olyan napjai, mikor felkelni sem tudott és minden étkezés után rosszul lett. Szerencsére mindez végül elegendőnek bizonyult hozzá, hogy orvoshoz forduljon, aki megállapította, hogy Lyme-kóros. Persze az orvostudomány sem tudhat mindent, így Crystal Hefner alapos internetes kutatásba kezdett, aminek eredményeképpen ráakadt arra facebook oldalra, melynek tagjai a szilikon mellimplantátumokból kiszivárgó „számos mérgező vegyszert” teszik felelőssé különböző egészségügyi problémáikért. A tünetegyüttes a szociális média keresztségében a szilikonmell betegség, illetve a szilikon mérgezés nevet kapta.  Crystalt ez meggyőzte róla, hogy őt is a szilikon betegítette meg, így eltávolíttatta a mellimplantátumokat a melleiből.

A szilikonmell betegség az orvostudomány tükrében

Érdemes már az elején leszögezni, hogy a médiahisztéria ellenére a szilikon mérgezés és a szilikonmell betegség létezését semmilyen orvosi tanulmány nem támasztja alá. A szilikon emberi szervezetre kifejtett hatását nagyjából 30 éve vizsgálják folyamatosan, kísérletek ezreit folytatták le a témában és az anyagot teljesen biztonságosnak találták. Ha a szilikon bármilyen mérgező tulajdonsággal rendelkezne, akkor emberek millióit betegítené meg nap, mint nap, hiszen nem csak a mellimplantátumok tartalmaznak szilikont, hanem számtalan egyéb hétköznapi készítmény is, a fogkémektől kezdve, a gyógyszereken és élelmiszereken keresztül, a kozmetikumokig és az edényekig.

Lássuk, mi a véleménye a szilikonmell betegségről Dr. Scott W. Mosser San Franciscó-i sebésznek:

A valóságban nem létezik olyan dolog, hogy szilikon mérgezés, mert a szilikon nem mérgező. Az utóbbi években számos kiterjedt kutatást végeztek a témában és tekintélyes egyetemek publikáltak tanulmányokat, melyek mind alátámasztották, hogy az orvosi minőségű szilikon semmilyen mérgező tulajdonsággal nem rendelkezik. Bár számos vita övezte korábban a szilikon mellimplantátumok alkalmazását, a klinikai kutatások bebizonyították, hogy az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok. A másik dolog, amit mindenkinek érdemes tudnia, hogy a szilikon természetesen is megtalálható az emberi szervezetben, ráadásul a modern kori termékek is nagy mennyiségben tartalmazzák, mint például az élelmiszerek vagy a testápolók, hogy csak néhányat említsünk.

Mindemellett természetesen a szilikon implantátummal végzett mellnagyobbításnak is ugyanúgy megvannak a kockázatai, mint bármely plasztikai műtétnek. A mellimplantátumok ritkán kiszakadhatnak vagy szivároghatnak, aminek következtében a töltőanyaguk a szövetek közé juthat. Mérgezéstől ilyen esetekben sem kell tartanunk, de a szöveteket irritálhatja az anyag, ami helyi gyulladást idézhet elő. Ez azonban nem jár a szervezet általános megbetegedésével, pusztán kisebb lokális panaszokat okoz. Ha bárki arra gyanakszik, hogy a mellimplantátumai szivárognak, kiszakadtak, vagy más egészségügyi problémái jelentkeznek mindenképpen keresse fel az orvosát és ne internetes fórumok segítségével tájékozódjon.

Forrás: realself.com, velvet.hu

'Fel a tetejéhez' gomb