HasplasztikaTestkezelésekZsírleszívás

A zsírleszívás mennyisége – Meddig biztonságos a műtét?

twitterFacebook

Napjainkban már egyre többen gondolják úgy, hogy makacs zsírpárnáiktól zsírleszívás segítségével szeretnének megszabadulni, hiszen az eljárás egyre biztonságosabb, olcsóbb és mára szinte mindenki számára elérhetővé vált. Ugyanakkor a döntés meghozatala előtt joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen határai vannak a kezelésnek és mennyi zsírszövet távolítható el általa biztonságosan? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy nemrégiben megjelent tanulmány is, amely a zsírleszívással eltávolított zsírszövet mennyisége és az esetleg felmerülő komplikációk közötti összefüggést vizsgája.

A zsírleszívás mennyisége és a biztonság

A tanulmány egyik szerzője Dr. John Y.S. Kim, aki az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága által megjelentetett folyóiratban elmondta, hogy régóta tisztázatlan kérdést jelent, hogy lehet-e egyáltalán egy abszolút számmal meghatározni a zsírleszívással még biztonságosan eltávolítható zsírszövet mennyiségét. A felmérések szerint a zsírleszívás komoly szövődményeinek aránya igen alacsony, kevesebb, mint 1 az 1000-hez és számos adat azt mutatja, hogy nem teljesen egyértelmű az összefüggés a leszívott zsír mennyisége és a komplikációk előfordulása között.

A zsírleszívás mennyiségének relatív határértéke

A jelenlegi irányelvek szerint, a zsírleszívással biztonságosan eltávolítható zsírszövet mennyiségének felső határértéke 5000 milliliter, azaz 5 liter. Az általánosan elfogadott vélemény szerint ez az a mennyiség, ami még nem növeli meg jelentősen a komplikációk előfordulásának arányát. Ugyanakkor az iránymutatások is elismerik, hogy nincsen olyan tudományos adat, ami egyértelműen alátámasztaná, hogy ez a mennyiség minden páciens esetében érvényes határérték kell, hogy legyen. Dr. Kim és kollégái 4500 zsírleszíváson átesett páciens eredményeit vizsgálták meg és arra jutottak, hogy az eltávolított zsírszövet mennyisége és a komplikációk előfordulásának aránya között egyértelmű összefüggés állapítható meg, ugyanakkor ez páciensenként eltérő mértékű kockázatot jelent. A különbség oka a tanulmány szerint a páciensek eltérő testtömeg indexében (BMI) keresendő. Ezért a készítők javasolják, hogy a plasztikai sebészek az abszolút mennyiség helyett, a BMI-vel együtt értékelt, relatív mennyiségben határozzák meg a biztonságosan eltávolítható zsír mennyiségét.

Zsírleszívás és a testtömeg index

Az elemzett adatok szerint, a zsírleszívás szövődményeinek aránya a vizsgált mintában 1,5 százalék volt és ezek legnagyobb részét a folyadék felhalmozódás tette ki. Ennél súlyosabb komplikációk csak nagyon ritkán fordultak elő. Az eltávolított zsírszövet mennyisége átlagosan 2 liter volt. Azoknál a pácienseknél, akiknél szövődmények jelentkeztek, ez a mennyiség jelentősen több, 3,4 liter volt és ebben a csoportban a páciensek átlagos testtömeg indexe is magasabb értéket mutatott. A nagy mennyiségű, 5000 ml, vagy ennél több zsírszövet eltávolításán átesett páciensek esetében a szövődmények előfordulásának aránya az átlagosnál jóval több, 3,7 százalék volt. Mindezek mellet a kutatók az is észrevették, hogy a magasabb testtömeg index-szel rendelkező páciensek esetében a nagy mennyiségű zsírleszívás komplikációi kisebb arányban jelentkeztek. Tehát a nagyobb mennyiségű zsírszövettel rendelkező, elhízott páciensek jobban tolerálják a zsírleszívást és náluk kisebb mértékben növeli meg a műtét kockázatait a nagy mennyiségű zsír eltávolítása, mint soványabb társaiknál.

A tanulmány készítő szerint ez az összefüggés a páciensek meglévő zsírszöveteinek mennyisége és a zsírleszívás biztonságos volumene között eddig nem volt egyértelműen látható. Mindezek alapján úgy gondolják, hogy egy, a páciensek testtömegindexén alapuló relatív határérték bevezetésére van szükség, de ennek alkalmazása minden esetben a páciens és plasztikai sebész közös döntése kell, hogy legyen.

'Fel a tetejéhez' gomb