Home » Fogászat » Lézeres fogfehérítés – Elképesztő változás percek alatt
lezeres-fogfeherites

Lézeres fogfehérítés – Elképesztő változás percek alatt

twitterFacebook

A lézeres fogfehérítés egy új és minden korábbinál hatékonyabb fogászati eljárás, melynek célja az elszíneződött fogak természetes fehér színének visszaállítása. Segítségével mind a hagyományos fogászati fogfehérítésnél, mind pedig az otthon alkalmazható módszereknél gyorsabban és egyszerűbben szabadulhatunk meg a fogainkat elcsúfító elszíneződésektől.

Mi okozhatja a fogak elszíneződését?

Fogaink színének megváltozásáért a közhiedelemmel ellentétben nem csak a nem megfelelő fogmosás és szájhigiénia lehet felelős, az okok igen gyakran táplálkozásunkban és szokásainkban keresendőek. Az idő múlásával a fogakat egyre több hatás éri, melyek sokszor abban az esetben is elszíneződéshez vezethetnek, ha rendszeresen és körültekintően mosunk fogat. Ilyen hatás lehet például számos élelmiszer fogyasztása, melyek színezőanyagai idővel bejutnak nem csak a fogzománcba, de a fogak mélyebb rétegeibe is. A karotinoidokban gazdag zöldségek, a kávé, tea, a vörösbor, illetve a színezett sport- és üdítőitalok mind a fogak elszíneződését okozhatják. Emellett az egyes fogbetegségek során képződő bakteriális pigmentek és az antibakteriális gyógyszerek rendszeres szedése is károsan befolyásolhatják a fogak természetes színét. És természetesen ne feledkezzünk meg a dohányzásról sem, amely nem csak fogaink színére lehet komoly hatással, de nagymértékben hozzájárulhat számos íny- és fogbetegség kialakulásához is.

Látható tehát, hogy bár a megfelelő szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen feltétele fogaink színének és egészségének megőrzéséhez, önmagában sajnos nem minden esetben elegendő a kellemetlen elszíneződések megelőzéséhez. Szerencsére aggodalomra nincs okunk, hiszen, ha minden igyekezetünk ellenére is azt tapasztaljuk, hogy fogaink fehérsége már nem a régi, a fogfehérítés korszerű módszerei segítségével könnyedén visszanyerhetjük korábbi szép mosolyunkat. Ezek közül az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb eljárás a lézeres fogfehérítés, amely a más kezeléseknél megszokott 4-6 árnyalat helyett, akár 8-12 árnyalattal is fehérebbé teheti fogainkat.

A lézeres fogfehérítés menete

A lézeres fogfehérítés első lépése az állapotfelmérés. Az eljárás csak abban az esetben hajtható végre, ha az íny és a fogak sérülés-, illetve fogkőmentesek és megfelelően tiszták. Amennyiben ezek a tényezők nem biztosítottak, nem garantálható sem a fogfehérítés eredménye, sem pedig az íny és a száj kényes, lágy részeinek védelme a kezelés során. Ezért, ha a fogak javítására vagy fogkő eltávolításra van szükség, azt minden esetben a lézeres fogfehérítés előtt kell elvégezni.

Ha minden feltétel adott, a következő lépés a fogak ecsetelése speciális hidrogén-peroxid tartalmú géllel. Ezt követi a fogak lézerfénnyel történő megvilágítása, amihez általában a kimondottan fogászati célokra kifejlesztett BioLase nevű lézert használják. A lézerfény hatására a fogfehérítéshez használt anyag a fogzománcon keresztül a fog mélyebb rétegeibe is gyorsan eljut és így kívülről befelé kifehéríti az egész fogat. Miután a fogak színe elérte a kívánt fehérséget, a lézeres fogfehérítést fluoridos ecseteléssel fejezik be, amely segít erősebbé és ellenállóbbá tenni a fogzománcot.

Mennyi ideig tart és mennyire tartós a lézeres fogfehérítés?

A lézeres fogfehérítés időtartama általában 50-60 perc. Ebből az időből maga a lézeres kezelés nagyjából 20 percet vesz igénybe, a fennmaradó idő a fogfehérítő gél felviteléhez és a fogak elő- és utókezeléséhez szükséges. A kívánt fogfehérítő hatás eléréséhez elegendő mindössze egy alkalom, így a kezelés megismétlésére nincs szükség. A fogfehérítés eredményének tartóssága nagyban múlik a korábban említett életmóddal és szájhigiéniával összefüggő tényezőkön, de általában elmondható, hogy a kezelés után 1-2 évig látványosan fehérebb fogakra számíthatunk, mint a kiinduló állapot volt.

A lézeres fogfehérítés ára Magyarországon

Sajnos a lézeres fogfehérítés által biztosított kényelemnek és hatékonyságnak viszonylag magas az ára, ami ma Magyarországon, klinikától függően átlagosan 100-170 ezer forint. Ez ugyan nem kevés, de, ha figyelembe vesszük az eljáráshoz szükséges technikai felszerelés magas árát és az általa nyújtott kiemelkedő minőségű szolgáltatást, nagyjából érthető.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.