MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellnagyobbítás szilikonnal vagy szilikon nélkül – Melyik mellimplantátum a jobb?

twitterFacebook

A plasztikai sebészet és a mellplasztika rohamos fejlődésének köszönhetően manapság már szinte mindenki számára elérhetővé váltak a mellnagyobbítás korszerű módszerei, melyek segítségével biztonságosan és tartósan növelhető meg a mellek mérete és igény szerint alakítható a formája. Azonban a műtétre vállalkozó hölgyeknek számos döntést kell meghozniuk a beavatkozás előtt annak érdekében, hogy a végeredmény pontosan olyan legyen, mint amit korábban elképzeltek. Napjaikban a mellnagyobbítás legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott típusa a mellimplantátummal végzett mellplasztika. A beültetésre kerülő implantátumok formája, mérete, felszíne és töltőanyaga azonban igen széles skálán mozog, így a legmegfelelőbb típus kiválasztása sokszor jóval nagyobb feladatot jelent, mint az elsőre tűnhet.

A mellimplantátumok egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a töltőanyaguk, amely nem csak a mellek megjelenésére van jelentős hatással, de a mellnagyobbításhoz alkalmazott sebészeti módszert és a műtéti hegek méretét is befolyásolhatja. Napjainkban alapvetően két anyagot használnak az implantátumok töltőanyagaként: a szilikon gélt és a sóoldatot. Mindkét töltőanyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt. Mai cikkünkben ezeket vesszük végig részletesen.

Mi a különbség a szilikonnal és a sóoldattal töltött mellimplantátumok között?

A szilikon mellimplantátumok külső burka rugalmas szilikonból készül, melybe sűrű szilikon gélt töltenek. Ez a gél minden esetben teljesen steril és megfelel a legszigorúbb orvosi szabványoknak is. A sóoldattal töltött implantátumok burka nagyjából azonos a szilikonnal töltöttekével, a különbség csak annyi, hogy ezeken egy szelep is található, melyen keresztül a töltőanyagot a mellimplantátumba juttatják. A legfontosabb eltérés a két típus között, hogy a szilikon implantátumokat gyárilag töltik fel, majd lezárják, a sóoldatos implantátumokat viszont üresen ültetik be és csak ezután töltik fel fiziológiás sóoldattal.

Mellnagyobbítás szilikonnal vagy szilikon nélkül?

  • A szilikon mellimplantátumok kevésbé hajlamosak a látható  hullámzásra és gyűrődésre, ezért ezeket általában jobb választásnak tartják, ha a mellnagyobbítás mellizom fölötti elhelyezéssel történik, vagy a műtétet masztektómia után, rekonstrukciós céllal végzik
  • A szilikon mellimplantátumok általában természetesebb formát adnak a melleknek, mint a sóoldattal töltöttek, melyek alakja sokkal kerekebb, gömbszerű. Ez a különbség főleg vékony, kevés mellszövettel rendelkező hölgyek esetében lehet szembetűnő.
  • A szilikon implantátumok behelyezéséhez általában nagyobb méretű bemetszésekre van szükség, melyeket az estek többségében a mellek alatti területen végeznek el. A sóoldattal töltött mellimplantátumokat ezzel szemben többnyire üres állapotban ültetik be, így a bemetszések egyrészt kisebbek, másrészt lehetőség van rá, hogy azokat rejtett helyen, a hónaljakban, vagy a hason végezzék el.
  • A szilikon gél könnyebb, mint a sóoldat, így a szilikon mellimplantátumok esetében kisebb az esélye annak, hogy súlyuk lehúzza melleket és azok emiatt megereszkedjenek.
  • A szilikon implantátumok töltete adott, így a műtét után már nincs lehetőség a mellek méretének megváltoztatására. A sóoldatos implantátumokat ugyanakkor csak a beültetés után töltik fel, így megoldható, hogy a sebész a sóoldat mennyiségének  módosításával kiegyenlítse a mellek között meglévő különbségeket, így javítva szimmetriájukon.
  • A szilikon mellimplantátumok az esetek többségében természetesebb tapintásúak és a páciensek számára is könnyebben megszokhatóak, mint a sóoldatos implantátumok.
  • A szilikon implantátumok általában drágábbak, mint a sóoldattal töltöttek, ami a mellnagyobbítás árát is jelentősen befolyásolhatja.
  • A mellimplantátumok esetleges kiszakadását és szivárgását a sóoldattal töltött implantátumok esetében könnyebb észrevenni, mert ezek töltőanyaga rövid idő alatt kifolyik a burokból. A szilikon gél viszont csak nagyon lassan áramlik ki a mellimplantátum belsejéből, így a repedés hosszú időn keresztül rejtve maradhat, ami esetenként a környező szövetek gyulladásával járhat. Ezért a szilikon implantátumok épségét 2 évente célszerű MRI vizsgálattal ellenőrizni.

Melyik implantátum a jobb?

Mind a sóoldatos, mind a szilikon implantátumoknak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Nem lehet egyértelműen meghatározni, melyik a jobb választás. A végső döntést mindig az adott páciens személyes elvárásai és testi adottságai alapján lehet csak meghozni. Ha valakinek például közepes méretű mellei (C kosár) vannak és csak mérsékelt méretnövekedésre vágyik, a szilikon és a sóoldatos mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás végeredménye között nem lesz számottevő különbség. Ugyanakkor a vékony és kevés mellszövettel rendelkező hölgyek számára, akik jelentős mértékben szeretnék megnövelni a melleiket, a szilikon implantátum jobb választásnak bizonyulhat, mert ezzel természetesebb eredményre számíthatnak.

Mellnagyobbítás előtte utána képek és információk

mellnagyobbitas-elotte-utana

'Fel a tetejéhez' gomb