Plasztikai műtét

Plasztikai műtétek és az életkor – Idősebb korban veszélyesebb?

twitterFacebook

Érdekes kutatási eredményekről számolt be a közelmúltban egy tanulmány, melynek témája a plasztikai műtétekhez köthető kockázatok és a páciensek életkora közötti összefüggés volt. Talán okkal gondolhatnánk, hogy az idő előrehaladtával a kozmetikai célú beavatkozások kockázatai is növekednek a páciensek számára, de úgy tűnik, ez az elképzelés nem, vagy csak igen kis mértékben fedi a valóságot.

Plasztikai műtétek és az életkor

Mivel a nyugati társadalmak lakossága egyre jobban elöregszik és ezzel párhuzamosan a plasztikai műtétek és kozmetikai beavatkozások egyre szélesebb körben válnak elérhetővé, az idősebb páciensek száma is évről évre növekszik. A Max Yezhelyev által bemutatott adatok alapján mindez azonban nem jár a műtétek kockázatainak emelkedésével.

A tanulmány a 2008 és 2013 közötti időszakban előforduló, plasztikai beavatkozások után jelentkező komplikációk arányát vizsgálta, különböző korcsoportokra bontva a pácienseket. A számok meglepő módon azt mutatták, hogy az idősebb páciensek esetében a kockázatok csak minimális mértékben emelkedtek; Az idősebb korcsoport átlagéletkora 69,1 év, míg a fiatalabbé 39,2 év, a szövődmények előfordulása pedig 1,94 százalék és 1,84 százalék volt.

Látható, hogy a különbség statisztikailag elhanyagolható, még annak ellenére is, hogy az idősebb páciensek esetében egyes egyéb egészségügyi kockázatok aránya magasabb volt: cukorbetegség 5,7 – 1,6 százalék, testtömeg index 25,4 – 24,2. Ugyanakkor viszont bizonyos kockázati tényezők kisebb arányban voltak jelen az idősebb korcsoportnál, ilyen például a dohányzás: 3,4 százalék – 8,5 százalék.

A tanulmány megvizsgálta a 80 évesnél idősebb páciensek esetében előforduló komplikációk arányát is, ahol szintén csak elenyésző eltérés tapasztalható: ez az arány náluk 2,2 százalék, szemben a teljes korcsoportban mért 1,94 százalékkal és a fiatalabbak 1,84 százalékos eredményével.

Említést érdemel még, hogy az idősebb páciensek esetében a leggyakrabban végzett plasztikai műtét az arcplasztika (62,9%), amiben messze megelőzik a fiatalokat (12%). Fontos még megyjegyezni, hogy bár a komplikációk aránya általában csak igen kis mértékben nő az életkor előrehaladtával,  mégis van egy műtét típus, melynek kockázatai  számottevően növekednek, mégpedig a hasplasztika: itt az arány 5,4% és 3,9%.

Forrás: plasticsurgery.org

'Fel a tetejéhez' gomb