Home » Mellplasztika » Mellfelvarrás » A mellnagyobbítás története röviden
mellplasztika

A mellnagyobbítás története röviden

twitterFacebook

A mellplasztika és ezen belül az esztétikai és rekonstrukciós céllal végzett mellnagyobbítás igen jelentős múltra tekint vissza, hiszen már a 19. század végén is hajtottak végre sikeres és jól dokumentált műtéteket. Napjainkra a mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás messze a legnagyobb számban végrehajtott plasztikai műtétté vált. A képet árnyalja ugyan, hogy a beavatkozások jelentős részét az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzik és az olyan, eltérő esztétikai orientációval rendelkező országokban, mint Brazília vagy Japán, a kozmetikai műtétek egyéb fajtáira kerül a hangsúly, de mindezzel együtt is kétségkívül megállapítható, hogy a mellnagyobbítás manapság virágkorát éli.  Mai cikkünk megpróbálja bemutatni az idáig vezető utat,  a kezdeti próbálkozásoktól, a jelenkor hihetetlen népszerűségig.

A mellnagyobbítás története röviden

1895 – Vincenz Czerny, osztrák-német sebész, akit a plasztikai sebészet atyjának is szoktak nevezni, sikeres mellrekonstrukciós műtétet hajt végre a Heidelbergi Egyetememen.

19?? – Rendelkezésre állnak feljegyzések szivacsból készült mellimplantátumokkal és paraffin befecskendezésével végzett mellnagyobbításokról, de az első műtétek pontos időpontja nem ismert.

1920 – A paraffinnal végzett mellnagyobbítás gyakorlatát beszüntetik, tekintettel a melldaganatok számának növekedésére a kezelésen átesett páciensek körében.

1945 – A második világháború utáni Japánban, az amerikai katonák ízlését kiszolgálni vágyó prostituáltak a mellnagyobbítás olyan kétséges módjaival próbálkoznak, mint kecske tej vagy ipari szilikon befecskendezése.

1962 – Thomas Cronin és Frank Gerow kifejleszti a szilikon mellimplantátumot, mellyel sikeres mellnagyobbítást hajtanak végre. Az első páciens Timmie Jean Lindsey, egy Texasban élő gyári munkás nő, aki a mai napig ezekkel az implantátumokkal él.

1965 – Dr. Arion bemutatja az első hipertóniás sóoldattal töltött mellimplantátumot. Az eszköz előnye, hogy segítségével viszonylag kis bemetszés ejtésével is végrehajtható a mellnagyobbítás, mivel az implantátumok csak a beültetés után kerülnek feltöltésre.

1970 – A poliuretán hab borítású mellimplantátumok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, köszönhetően annak a tulajdonságuknak, hogy segítségükkel csökkenthető a tokzsugorodás előfordulása.

1976 – Az amerikai Táplálék és Gyógyszer Felügyelet (FDA) a szilikon mellimplantátumokkal kapcsolatos szabályozást vezet be, amely célja gyártási és minőségi sztenderdek felállítása.

1980 – Az Egyesült Államokban szója olajjal töltött mellimplantátumot fejlesztenek ki, melyet népszerűsége ellenére kivonnak a forgalomból az általa okozott számos komplikáció miatt.

1982 – Az FDA, az orvosi szakirodalomban feltűnő nem kívánatos esetekre hivatkozva, a korábbinál szigorúbb, III-as egészségügyi kategóriába sorolja a mellnagyobbításhoz használt implantátumokat.

1991 – Jean-Claude Mas Dél-Franciaországban létrehozza a Poly Implant Prothese (PIP) nevű céget, amely főleg szilikon mellimplantátumok gyártásával foglalkozik.

1991 december – Mariann Hopkins számára a bíróság 7.300.000 dollár kártérítést ítél meg a Dow Corning nevű céggel szemben, tekintettel a mellnagyobbítást követő egészségügyi problémákra, melyekért a beültetett mellimplantátum megrepedését teszik felelőssé. További 130 per indul a cég ellen.

1992 január – Az FDA önkéntes moratóriumot rendel el, amíg a szilikon mellimplantátumok biztonságosságát kivizsgálják. A rendelet a sóoldatos implantátumokat nem érinti.

1992 március – Számos gyártó, köztük a Dow Corning, Bristol-Myers Squibb és Bioplasty visszavonja a piacról az általuk gyártott szilikon mellimplantátumokat

1992 április – Az FDA csak mellrekonstrukciós célra és veleszületett deformitások kezelésére ajánlja a szilikon mellimplantátumok használatát

1995 május – A hatalmas számú per és nagy összegű kártérítések eredményeként a Dow Corning csődöt jelent.

1996 – A PIP elkezdi árulni a sóoldattal töltött mellimplantátumait az Egyesült Államokban, de az előzetes forgalomba hozási engedélyek meghosszabbítása körüli hibák miatt 2000-től kiszorul az amerikai piacról

2000 – Franciaország feloldja a szilikon mellimplantátumok tilalmát

2000 december – Az Egyesült Királyság betiltja a PIP hydrogel mellimplantátumait, azok nem megfelelő biológiai értékeire hivatkozva. Addigra, 1996 óta nagyjából 4000 mellnagyobbítást végeztek ezekkel az implantátumokkal.

2006 – Az FDA feloldja a szilikon gél mellimplantátumok mellnagyobbítás céljára történő felhasználásának tilalmát és az esztétikai mellnagyobbítás alsó korhatárt 22 évben határozza meg.

2010 – A mellnagyobbítás a legnépszerűbb plasztikai beavatkozás az Egyesült Államokban. Ebben az évben 318.123 mellimplantátum kerül beültetésre, melynek 62 százaléka szilikon implantátum.

2010 március – A francia egészségügyi szabályozó szervezet, az AFSSAPS vizsgálatot indít a PIP ellen és visszarendeli a piacról a gyártó szilikon mellimplantátumait, azok nem megfelelő minőségű szilikon töltőanyaga, illetve szivárgásra és megrepedésre hajlamos burka miatt.

2011 december – A francia egészségügyi miniszter bejelenti, hogy 30.000 francia nő PIP mellimplantátumát kellene eltávolítani, az operáció költségét az állam viseli. Venezuela, Németország és Csehország szintén a PIP implantátumok eltávolítását javasolja. Az Egyesült Királyság nem javasolja a mellimplantátumok eltávolítását, de bejelentik, hogy indokolt esetben a csere költségeit az állam támogatja.

Mellplasztika előtte utána képek és információk

mellplasztika-elotte-utana-kepek

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.