MellkisebbítésMellplasztika

Mire számíthatok a mellkisebbítés után?

twitterFacebook

Bár napjainkban a mellkisebbítés egy igen gyakran végzett és biztonságos eljárásnak számít, de, mint minden műtéti beavatkozás esetében, a szervezetnek a mellkisebbítés után is szüksége van bizonyos időre a teljes gyógyuláshoz. A felépülési időszakban zajló folyamatok ismerete nem csak a páciens kényelmének biztosításában jelenthet segítséget, de jelentősen megkönnyítheti a gyógyulást és befolyásolhatja a műtét eredményességét is, így ezek megértése igen fontos az elvárásoknak megfelelő, hosszútávú eredmény elérése szempontjából. Számos olyan tényező létezik, amely segítheti, vagy éppen akadályozhatja az optimális gyógyulási folyamatot. A következő tanácsokkal megpróbálunk segítséget nyújtani ahhoz, hogy az mellkisebbítés utáni néhány hét zökkenőmentesebben teljen.

Mi a mellkisebbítés?

A mellkisebbítés, azaz redukciós mellplasztika célja az átlagos méretet meghaladó mellek méretének csökkentése, a páciens alkatához igazítása, illetve a csökkentett méretű mellek esztétikailag megfelelőre alakítása. Az átlagosnál nagyobb melleket hipertrófiás mellnek nevezik és az enyhén nagyobbtól az extrém mértékben nagyig széles skálán mozognak. A túl nagy méretű mell számos egészségügyi problémát okozhat a nőknek, pl. mozgásszervi panaszokat, mint a hát, váll, nyak és gerincfájdalom, illetve helyi bőr panaszokat, mint a gombás fertőzések, bőrgyulladás, stb. A testi panaszokon túl a jelentősen nagyobb méretű mell pszichés problémákkal is járhat, melyek kihatással vannak a páciens egész életére, az öltözködéstől kezdve a párkapcsolatokig. Mindezek a panaszok és problémák sok esetben indokolttá teszik a mellkisebbítés elvégzését.

A mellkisebbítés leggyakoribb okai

  • terhesség után kialakuló mellnagyobbodás
  • elhízáshoz köthető mellnagyobbodás
  • hormonális betegségek miatt kialakuló mellnagyobbodás
  • fiatalkorban kialakuló, öröklött mellnagyobbodás

A mellkisebbítés után

Az első 2 hét a mellkisebbítés után

A műtét után véraláfutások és duzzanatok megjelenésére lehet számítani, de ezek általában néhány hét után annyira felszívódnak, hogy szinte észrevehetetlenné válnak. Előfordulhat a mellek bőrének kiszáradása és viszketése is, melynek enyhítésére hidratáló készítmények használata megengedett, kivételt csak a bemetszések területe jelent.

A mellkisebbítés után felhelyezett kötéseket általában 2-3 nappal a műtétet követően eltávolítják. Ez idő alatt és ezt követően még néhány hétig a páciensnek rugalmas pólyát vagy speciális melltartót kell viselnie, amely rögzíti a melleket és elősegíti az optimális pozíció megtartását. A varratszedés általában a mellkisebbítés után 1-2 héttel történik.

A páciensnek az első néhány hétben mindenképpen kerülnie kell a megerőltető fizikai tevékenységeket. Munkakörtől függően a munkába általában a mellkisebbítés utáni 2-3. héten lehet visszatérni.

Az első néhány hónap a mellkisebbítés után

A műtétet követő 4-6 hétben fokozott körültekintéssel kell kezelni minden behatást, ami a melleket érheti. Kerüljük a hajlongást és minden olyan fizikai tevékenységet, ami mellek ütődésével, vagy hirtelen elmozdulásával járhat.

A mellkisebbítés utáni első menstruáció időszakában esetenként a mellek megduzzadása és érzékennyé válása tapasztalható. Ilyen esetekben a tünetek enyhítésére általában elegendőek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, de, ha szükséges a kezelőorvos felírhat erősebb készítményeket is.

Viszonylag gyakran tapasztalható tünet a mellkisebbítés után a mellbimbók és a mell bőrének megváltozott érzékelése. Egyes esetekben ez túlérzékenységgel, más esetekben az érzékenység csökkenésével, zsibbadással járhat. Az érzékelés megváltozása a legtöbb esetben átmeneti, de ritkán tartós is lehet.

Figyelembe véve, hogy a mellkisebbítés jelentős mértékben érinti a mellek felépítését és szöveteit, a végső eredmény eléréséhez és a kényelmetlenséget okozó mellékhatások teljes megszűnéséhez viszonylag hosszú időre, általában 6-12 hónapra van szükség.

Hegek a mellkisebbítés után

A mellkisebbítéssel járó hegek állandóak, teljesen soha nem tűnnek el, ugyanakkor idővel vékonyodnak és halványulnak. Az első néhány hónapban tapasztalható vastagabb, piros hegek lassan keskeny, fehér vonalakká válnak. A mellkisebbítéshez használt bemetszéseket általában olyan helyen ejtik, ahol azok még mélyen kivágott felsőben vagy fürdőruhában sem látszanak. A hegek pontos elhelyezkedése azonban nagyban függ a használt műtéti technikától. Egyes páciensek esetében, különösen azoknál, akik dohányoznak, a hegek idővel szélesebbé válhatnak.

A mellkisebbítés típusai

  • A mellbimbóudvar körül végzett bemetszéssel járó mellkisebbítés
  • A mellbimbóudvar körül és függőlegesen is végzett bemetszéssel járó mellkisebbítés
  • Fordított T-alakú bemetszéssel járó mellkisebbítés
  • A teljes mellbimbó és mellbimbóudvar átültetésével járó mellkisebbítés, mely esetben az érintett részeket új területre helyezik át
  • Csak zsírleszívással végzett mellkisebbítés

Általánosságban elmondható, hogy az orvosi utasítások pontos betartásával és az ellenőrző vizsgálatok teljesítésével a legtöbb esetben elkerülhetőek azok a fertőzések, melyek a hegek deformitását okozhatnák, így idővel a mellkisebbítés nyomai szinte alig észrevehetővé válnak.

Mellkisebbítés előtte utána képek és információk

mellkisebbites-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb