MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellnagyobbítás a plasztikai sebészek szemével

twitterFacebook

Bár a mellnagyobbítás modern módszereit számos vita övezi, egy nemrégiben megjelent felmérés eredményei alapján a plasztikai sebészek a kulcskérdésekben alapvetően mégis egyetértenek. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetségének folyóiratában megjelent tanulmány szerint viszonylagos konszenzus tapasztalható az orvosok között a mellimplantátumok típusának, méretének, elhelyezésének és a mellnagyobbításhoz használt bemetszések tekintetében. Mint a felmérés készítői, Dr. David A. Hidalgo és Dr. Sammy Sinno is elmondták, az újabb technológiák bevezetése és használata lassú folyamat, mert a plasztikai sebészek kezdetben, biztonságosságuk és hatásosságuk bizonytalansága miatt idegenkednek tőlük. Ugyanakkor a bevált, régóta használt eljárások és technikák kérdésében kevés a vitatott pont.

Plasztikai sebészek véleménye a mellnagyobbítás módszereiről

A felmérés során 5000 amerikai plasztikai sebészt kérdeztek meg elektronikus kérdőív segítségével a mellnagyobbítás általuk preferált módszereiről. A válaszok alapján az alábbi kulcskérdésekben lehetett egyértelmű trendet megállapítani:

A mellnagyobbításhoz használt implantátum típusa és elhelyezése

A megkérdezett plasztikai sebészek többsége a kerek formájú mellimplantátumokat részesíti előnyben a csepp alakú (anatómiai) implantátumokkal szemben. Jobban kedvelik a szilikon implantátumokat, ezek közül is inkább a sima felszínűeket, mint a texturáltakat. A legtöbb sebész a mellnagyobbítás során a mellimplantátum mellizom alatti elhelyezését preferálja, elsősorban mell alatt végzett bemetszés használatával.

A mellimplantátum mérete

A választ adó plasztikai sebészek többsége továbbra is az olyan hagyományos módszereket használja az implantátumok méretének kiválasztásához, mint a próba melltartó, a kérdőívek és az implantátumok megtekintése. A legújabb technológiákat, mint a 3D modellezés csak kevesen alkalmazzák a mellnagyobbítás előkészítéséhez. A leggyakrabban használt mellimplantátum méret 300-350 cc (köbcentiméter).

Mellnagyobbítás saját zsírral (fat grafting – fat transferring)

A plasztikai sebészek jelentős részen nem végez rutinszerűen mellnagyobbítást zsírátültetés segítségével. Bár ez a technika egyre nagyobb figyelmet kap az utóbbi években, néhány sebész olyan biztonsági problémákat lát a saját zsírral végzett mellplasztika alkalmazásában, mint például a mellrákszűrés eredményének estleges torzítása.

A mellnagyobbítás új módszerei és technológiái

A zsírátültetés és a 3D modellezés viszonylag ritka alkalmazása azt mutatja, hogy a plasztikai sebészek többsége óvatosan kezeli a mellnagyobbítás új módszereit és technológiáit. Figyelemre méltó kivételt képez ez alól az úgynevezett acellular dermal matrix (sejtmentes bőrszövet) használata, ami magas elfogadottsági aránnyal rendelkezik, főleg a helyreállító vagy rekonstrukciós mellplasztika során.

A mellnagyobbítás szövődményei és kezelésük

A megkérdezett plasztikai sebészek túlnyomórészt azonos véleményen voltak a mellnagyobbítás gyakori szövődményeinek, mint például a tokzsugorodás kezelésének módszereiről, illetve a másodlagos műtétek esetleges szükségességéről.

Konklúzió

Napjainkban a mellnagyobbítás a leggyakrabban végzett plasztikai műtét, az Egyesült Államokban csak a 2015-ös éveben 280.000 páciens választotta a mellplasztikának ezt a típusát. Ez a tanulmány egyfajta pillanatfelvételt mutat az aktuális trendekről és a plasztikai sebészek által jelenleg leginkább preferált módszerekről. Az eredmények általánosságban azt sugallják, hogy a plasztikai sebészek általában konzervatívan állnak a mellnagyobbítás új módszereihez, különösen olyan esetekben, ha azok biztonságossága és hatékonysága nem kellőképpen alátámasztott.

A mellnagyobbítás, más műtéti technikákhoz hasonlóan folyamatos fejlődésben van és a plasztikai sebészek mindig azokat a módszereket keresik, melyek segítségével képesek biztosítani a beavatkozások biztonságát és optimális eredményét – mondja Dr. Hidalgo

Részletes videó a felmérésről:

Forrás: plasticsurgery.org

'Fel a tetejéhez' gomb