Kozmetikai kezelésekTestkezelésekTetoválás eltávolítás

A lézeres tetoválás eltávolítás ára, menete és minden, amit tudni érdemes

twitterFacebook

Napjainkban a tetoválás fénykorát éli, hiszen soha korábban nem hordott ennyi ember a bőrén valamilyen ábrát, vagy feliratot. A felmérések szerint az Egyesült Államokban minden negyedik ember rendelkezik kisebb-nagyobb tetoválással és ez az arány folyamatosan növekszik. Sajnos azonban a bőrbe juttatott tintának van egy olyan tulajdonsága, amely sokak számára előbb-utóbb problémát okozhat, ez pedig a tartóssága. A tetoválás színei ugyan idővel kifakulhatnak, de teljesen eltűnni sosem fognak. Persze ez mindaddig nem okoz gondot, amíg az adott tetoválás egyezik viselője ízlésével, életvitelével és illeszkedik teste formájához. De az ember ízlése és gondolkodása bármikor megváltozhat, mint ahogy a kulturális közeg is amiben él.

Ráadásul az idő előrehaladtával testünk is változik és a korábban esztétikus tetoválás könnyen zavaró pacává, vagy torz ábrává válhat. Ez az oka annak, hogy a tetoválással rendelkező emberek közel fele egy idő után szeretne megszabadulni tetoválásaitól vagy újakra cserélni azokat. Korábban erre sajnos nem sok lehetőség állt rendelkezésre, hiszen a kémiai eljárások és sebészeti módszerek csak részleges megoldást nyújtottak a problémára, ráadásul a gyakori hegesedés miatt a végeredmény sokszor rosszabb volt, mint a kiinduló állapot. Szerencsére a lézeres kezelések rohamos fejlődése napjainkban már lehetővé teszi, hogy lézeres tetoválás eltávolítás segítségével szinte nyom nélkül szabaduljunk meg feleslegessé vált tetoválásainktól.

Hogyan történik a lézeres tetoválás eltávolítás?

A modern tetoválás eltávolításhoz úgynevezett Q-kapcsolt lézert (Q-switched laser) használnak, amely lebontja a bőrbe juttatott tintát, így az a bőr természetes pigmentjeihez hasonlóan idővel felszívódik. Ez a speciális lézer olyan magas frekvencián pulzál és az egyes impulzusok annyira rövidek, hogy nem tesznek kárt a környező szövetekben, kizárólag csak a festékre vannak hatással. A különböző színű festékek eltávolításához különböző frekvenciájú lézer használatára van szükség. A sötétebb festék pigmentek lebontása általában egyszerűbb és gyorsabb, mint a világosabbaké.

Milyen típusú lézert használnak a tetoválás eltávolításhoz?

A különböző színű festékek eltávolítása különböző típusú és frekvenciájú lézerrel történik.

  • Q-kapcsolt Nd:Yag lézer 532 nm impulzussal. Ez a lézer főleg a vörös és narancssárga pigmentek lebontásához megfelelő.
  • Q-kapcsolt rubin lézer 694 nm impulzussal. A zöld és a sötét színű festék pigmentek lebontásához használják.
  • Q-kapcsolt alexandrit lézer 755 nm impulzussal. Ez az egyik leggyengébb hatású lézer és a rubinhoz hasonlóan főleg a zöld és a sötét színű pigmentek lebontására alkalmas, viszont a bőr természetes pigmentje, a melanin kevésbé nyeli el, így biztonságosabban használható.
  • Q-kapcsolt Nd:Yag lézer 1064 nm impulzussal. Ez egy az emberi szem számára szinte láthatatlan lézerfény, amely sötétebb bőr esetén is jól használható, mert a melanin csak nagyon kis mértékben nyeli el. Főleg a sötét színű festék eltávolítására alkalmas.

A lézeres tetoválás eltávolításhoz használt lézer hullámhossza és impulzus időtartama az a két paraméter, ami meghatározza a kezelés eredményességét és biztosítja a bőr védelmét. A rövidebb hullámhosszúságú lézerek általában hatékonyabbak és biztonságosabbak.

A lézeres tetoválás eltávolítás menete

A kezelés előtt általában állapotfelmérést végeznek, mely során meghatározzák, hogy várhatóan hány alkalomra lesz szükség a kívánt eredmény eléréséhez és tájékoztatják a pácienst a kezelés menetéről és az utána követendő előírásokról. Ezután a kezelendő terültet megtisztítják, fertőtlenítik és, ha szükséges szőrtelenítik. Amennyiben a páciens bőre érzékeny, a kezelést helyi érzéstelenítésben végzik. Ezt követően tesztlövésekkel ellenőrzik a bőr reakcióit és beállítják a tetoválás eltávolításához szükséges lézer típusát, amely segítségével a terület méretétől függően 15-60 perc alatt a tetoválást elhalványítják. A kezelés után a bőrt hűsítő folyadékkal és levegőfújással lehűtik.

Hány lézeres kezelésre van szükség a tetoválás eltávolításhoz?

A tetoválások eltávolításához szükséges kezelések száma több tényezőn múlik. A régebben készült a tetoválások mélyebben helyezkednek el a bőrben, mint a frissek és eltávolításukhoz több halványításra van szükség. Szintén több kezelést igényelnek a világos színű és/vagy fényvisszaverő anyagot tartalmazó tetoválások is. A legegyszerűbben és leggyorsabban a teljesen fekete színű, 3 évnél nem régebben készült tetoválások távolíthatóak el. A professzionális, több színű minták teljes eltávolításához általában 8-10 kezelésre van szükség, melyek 4-6 hetente követhetik egymást. Abban az esetben, ha a cél a tetoválás részleges halványítása új ábra készítése előtt, ennél jelentősen kevesebb kezelés is elegendő lehet.

Mire számíthatok a tetoválás eltávolítás után?

A kezelések után következő 24 órában mindenképpen érdemes az érintett területet jegeléssel hűteni. Emellett ajánlott kerülni a fizikailag megerőltető tevékenységeket, a szaunát, az úszást és a szoláriumot. A második naptól a páciens visszatérhet megszokott életviteléhez, de úsznia a teljes gyógyulásig nem szabad. A kezelt terület optimális gyógyulása és a hegesedés elkerülése érdekében a bőrt dörzsölni, vagy a képződő vart leszedni szigorúan tilos. A bőr hidratációjának biztosításához hidrokortizon tartalmú krém használata ajánlott.

A lézeres tetoválás eltávolítás ára

Az ár meghatározása lézeres tetoválás eltávolítás esetében általában kezelésenként, a kezelés időtartamának figyelembevételével történik. A szükséges kezelések száma és időtartama függ a tetoválás méretétől, korától és a felhasznált festékek színétől.

Átlagos tetoválás eltávolítás árak Magyarországon (kezelésenként):

  • 10-15 perc: 4-5 ezer forint
  • 30 perc: 7-10 ezer forint
  • 60 perc: 13-18 ezer forint

 

Felhasznált források: American Academy of Dermatology,Webmd

'Fel a tetejéhez' gomb