Kozmetikai kezelésekMűkörömSmink

Melyik a legjobb műköröm? – Típusok, árak, minden, amit a körmökről tudnod kell

A nők többsége ismeri és kedveli a műkörmöket, hiszen ezekkel olyan formájú és minőségű körmei lehetnek, amire a „természetes készlet” sajnos a legtöbb esetben nem ad lehetőséget. Ugyanakkor, mint az kozmetikai kérdésekben oly’ sokszor előfordul, ezt a témát is körüllengi egyfajta ködösítés. Tehát konkrét, gyakorlati információkat csak elvétve lehet találni, viszont a zavaros marketing árad mindenhonnan. Így pedig elég könnyű elveszni az újabb és újabb elnevezések, formák és trendinek kikiáltott megoldások tengerében. Milyen módszerekkel készülnek a műkörmök valójában? Milyen anyagok közül lehet választani? Tényleg porcelán a porcelán? Miért a francia a legmenőbb? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre szedtük össze a válaszokat, hogy végre mindenki tisztán láthasson, aki műkörmöt szeretne.

Műköröm típusok elkészítési mód szerint

TIP-es műköröm

A TIP-ek segítségével készült műkörmök ránézésre nem sokban különböznek az egyéb technikákkal készítettektől. A fő eltérést a körmök alapját adó műanyag forma jelenti. A TIP valójában nem más, mint egy vékony műanyag lapka, ami a leendő műköröm formáját és ívét meghatározza. Ezek a lapok annyira vékonyak és hajlékonyak, hogy önmagukban nem képesek körömként funkcionálni, ezért különböző anyagokkal vonják be őket. Ez egyrészt tartást ad nekik, másrészt a műköröm így nyeri el végső formáját. A bevonáshoz használt anyag ugyanúgy lehet gél, akril vagy porcelán, a TIP szempontjából ennek nincs jelentősége.

Épített műköröm

Az épített műkörmök hasonlóan készülnek, mint a TIP-es körmök, de ebben az esetben a műanyag forma kimarad és a műköröm anyagát közvetlenül az eredeti körömre hordják fel. Mivel az így megépített műköröm általában jóval hosszabb, mint az alap, amire készül, ezért szükség van egy speciális sablon használatára is. Ez többnyire egy papírból vagy teflonból kivágott, patkó vagy négyszög alakú forma, amit a köröm végéhez ragasztanak, majd bevonják a kiválasztott alapanyaggal (zselé, porcelán, akril, tetszés szerint). Tehát ez a sablon felel a műköröm túllógó részének tartásáért.

Köröm megerősítése szövettel

A szövettel történő megerősítés egy kiegészítő technika, aminek több felhasználási módja is létezik. Egyrészt ez a módszer kiválóan alkalmas a természetes körmök erősebbé tételéhez és kisebb mértékű meghosszabbításához. Másrészt, mind a TIP-es, mint pedig az épített műkörmöt tovább lehet vele erősíteni. Ez igen jól jöhet például a kissé extrémebb formáknál, ahol a köröm hossza, szélessége vagy alakja miatt a hagyományos elkészítési módszerek önmagukban nem adnak elég stabilitást és szilárdságot. A technika lényege, hogy a műköröm anyagába egy speciális, üvegszálból, vagy selyemből készült szövetet ágyaznak, majd befedik a körömépítéshez használt zselével vagy porcelánnal.

Csináld magad műkörmök

Ezek a műkörmök nem igazán kifinomultságukkal vagy stílusukkal, sokkal inkább árukkal hódítanak. Aki nem akar vagy tud szalonban készült műkörmökért viszonylag magas összeget kifizetni, esetleg csak egy-egy alkalomra szeretne új körmöket, az megcsinálhatja otthon, saját magának is. Ebay-en, Aliexpresszen és számtalan egyéb helyen kaphatóak olyan műkörmök, amiket csak fel kell ragasztani, picit megigazítani és kész is a művelet. Ezek általában a profi műkörmökhöz képest nagyon olcsóak, pár száz vagy 1-2 ezer forintért már viszonylag jókat lehet kapni. Természetesen ez a műköröm típus semmilyen szempontból nem veheti fel a versenyt a szalonban készültekkel, az árát kivéve.

Műköröm fajták a köröm anyaga szerint

Akril körmök

Az akril -más néven plexi vagy PMMA- egy igen széles körben használt műanyag,  az üveggyártástól a festékekig számtalan termék összetevője.  Biztos, hogy szinte mindenki találkozott már vele ilyen vagy olyan formában. Előnye, hogy könnyen kezelhető és rövid kötési idő után szép, fényes felületet képez. A műköröm készítéshez egy kétkomponensű formáját alkalmazzák. Ez egy folyadék és egy por összetevőből áll, amit a kozmetikus közvetlenül használat előtt kever össze, majd TIP vagy sablon segítségével visz fel a körömre. Az akrilnak jellegzetes, csípős szaga van, de emiatt nem érdemes aggódni, mert a kipárolgó gázok ilyen mennyiségben az egészségre ártalmatlanok. Az akril műkörmök a levegővel érintkezve 10-15 perc alatt megkötnek. Az így készült körmök igen ellenállóak és fényesek.

Eltávolítás: Az akril műkörmök eltávolítását jobb, ha szakemberre bízzuk, mert ha nem megfelelő módon próbálkozunk, az eredeti körmök is sérülhetnek. Ha erre valamiért nincsen mód, akkor 15-20 percig áztassuk körömlakk lemosóba a körmöket, és így valószínűleg sérülésmentesen leszedhetjük őket.

Porcelán műkörmök

Van egy rossz hírünk a porcelán körmök kedvelőinek; Valódi porcelánból nem készülnek műkörmök. Legalábbis hétköznapi, mindenki által elérhető és megfizethető módon biztosan nem. Amit porcelánnak neveznek a kozmetikai szalonokban, az nem más, mint az akril. Tehát a porcelán műkörmökre is pontosan ugyanaz vonatkozik, amit az előző pontban az akrilról leírtunk.

Zselé (gél) körmök

A gél vagy zselé (a kettő ugyanaz) műkörmök elkészítése nagyon hasonlít az akril körmökéhez. Különbség mindössze az építéshez felvitt anyagban van. Ellentétben a korábban használt műköröm gélekkel, a mai zselék már egyáltalán nem hasonlítanak fogkrémre, állaguk és kezelhetőségük nagyjából megegyezik a körömlakkéval. A kozmetikus a köröm felépítéséhez ebben az esetben is ugyanúgy használhat TIP-et vagy sablont, mint az akril műkörmöknél. Ugyanakkor az akrillal ellentétben a gél körmök nem a levegővel érintkezve szilárdulnak meg, hanem ehhez UV fénnyel kell megvilágítani őket. A zselé műkörmök általában valamivel drágábbak, mint az akrilból (porcelánból) készültek, de színüket is tovább megtartják, így mondhatjuk, hogy kapunk is valami pluszt a pénzünkért.

Eltávolítás: A zselé műkörmök eltávolítását is jobb, ha szakemberre bízzuk, de, ha erre nincs módunk, 15-20 perc körömlakklemosós áztatás ebben az esetben is segíthet a leszedésükben.

A legnépszerűbb műköröm formák

Négyszögletes műkörmök

A négyszög alakú műkörmöknek van valószínűleg a legszimplább formájuk mind közül.  Egyszerű, kissé domború, a köröm természetes szögét követő téglalap, amit semmi extra csúcs vagy ív nem tör meg. A köröm vége teljesen egyenes, a sarkok élesek. Rövid és keskeny körömággyal rendelkezők számára ideális választás lehet. Galéria itt.

Kerek körmök

A klasszikus kerek műköröm igen népszerű forma, amely szintén jól illeszkedik a rövid körmökhöz és a keskeny körömágyhoz. A körmök szélei egyenesek, a végek pedig az ujjak görbületét követik. Ez az egyszerű, kerek alak hasonlít leginkább a természetes körmökhöz. Galéria itt.

Kerekített műkörmök

A kerekített forma egyfajta átmenetet képez a négyszögletes és a kerek alakú műkörmök között. Jó választás lehet azok számára, akik kedvelik a szögletes formákat, de ki nem állhatják az éles sarkokat, amik könnyen beleakadhatnak bármibe. Galéria itt.

Ovális körmök

Első ránézésre talán nem teljesen egyértelmű, de az ovális műkörmök nem azonosak a kerek körmökkel. A különbség elsősorban abban nyilvánul meg, hogy az oldalsó tipek mentén is le vannak kerekítve, ami extra görbületet ad a körmöknek és karcsúbb, hosszúkásabb formát eredményez. Galéria itt.

Mandula műkörmök

A mandula formájú körmök, az oválishoz hasonlóan az oldalak mentén is kerekítve vannak, de a műkörmök vége itt  hegyesebb, kúposabb alakot kap. Valójában ez a típus a nevéhez híven tényleg a mandulára hasonlít. Galéria itt.

Tőr (Stiletto) típusú körmök

A tőr, más néven Stiletto formájú műkörmökkel el is érkeztünk a kissé extrém vonalhoz, hiszen ezek a körmök már korántsem nevezhetőek hétköznapinak. Hasonlóan készülnek, mint a mandula alakú körmök, de ezek végét hegyes, tőrszerű formára alakítják. Ideálisak lehetnek különböző különleges díszítésekhez, mint például a galériában is látható fagylalt körmök. Galéria itt.

Balerina körmök

A balerina stílusú műkörmökről úgy tartják, hogy Kylie Jenner nevéhez fűződnek. Vagyis ő volt az, aki megfuttatta ezt a típust a közösségi médiában, amivel egyfajta divatot teremtett és sokak számára vonzóbbá tette ezt a formát. A balerina műköröm gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint a tőr alakú, a különbség mindössze annyi, hogy a köröm legfelső része egyenes vonalban ér véget. Galéria itt.

Rúzs alakú műkörmök

A rúzs formájú körmök szintén egy kissé extrémebb vonalhoz tartoznak. Ez a műköröm típus gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy frissen kibontott rúzs. Valójában az alakja és felépítése ugyanaz, mint az ovális körömé, csak a vége van ferde vonalban lecsapva. Galéria itt.

Fáklya körmök

Ez a műkörömtípus szinte ugyanaz, mint a klasszikus négyszögletes formájú köröm, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a műköröm felső része jelentősen kiszélesedik az alaphoz képest. Ettől az alakja leginkább egy lobogó fáklyához válik hasonlóvá. Vagy egy trapézhoz, ki mit lát bele… Galéria itt.

Éles műkörmök

Az éles körmök pont úgy néznek ki, mint amire a nevük következtetni enged. A megfelelő festéssel és díszítéssel kimondottan vészjósló eredmény érhető el velük, így valószínűleg ez a stílus sem tartozik a nagyi hétköznapi szettjéhez. Hasonlóan készülnek, mint a tőr alakú körmök, de ezek a hegyes felső rész helyett egy éles peremű háromszögben végződnek. Galéria itt.

Nyílhegy körmök

A nyílhegy formájú műkörmök átmenetet képeznek a tőr és az éles alakú körmök között. Nem annyira hegyesek, mint előbbi és nem annyira szögletes pereműek, mint utóbbi. Galéria itt.

Hegycsúcs műkörmök

A hegycsúcs stílusú műkörmök szintén a tőr forma egy alváltozatának tekinthetőek. Hasonlóan készülnek, de a Stiletto-nál rövidebbek és tompábbak. Lady Gaga is előszeretettel visel ilyen körmöket. Galéria itt.

Műköröm galéria

+1 Mi a francia műköröm?

A francia műköröm igen nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években, ami érthető is, hiszen sokan kedvelik az egyszerű, letisztult formákat és színeket. Ami miatt külön kategóriában írunk róla, annak több oka is van. Az egyik a kiemelt szerepe a mai trendek között, amiért megérdemel némi extra figyelmet. A másik pedig az, hogy a francia műköröm elnevezés nem külön formát, vagy elkészítési módot takar, hanem egy stílust. A természetes hatású, egyszerű, de mégis elegáns, ápolt benyomást keltő körmök stílusát. Ennek megfelelően, bár a francia műkörmök nincsenek formához kötve, a legtöbb esetben mégis a természeteshez közelálló, kerek vagy ovális alakban készülnek. A festés pedig szintén visszafogott, a köröm eredeti színeit előnyben részesítő módon történik. A műköröm nagy része, ameddig az ujj tart, általában rózsaszínű, az ujjon túlnyúló rész pedig fehér. A francia körömhöz sem a rikító színek, sem a különféle díszítő elemek nem illenek, így ezeket ehhez a típushoz nem is használják.

Francia műköröm

A műkörmök karbantartása, feltöltése

Sajnos a műkörmök sem elpusztíthatatlanok és nem is tartanak örökké. Egyrészt oda kell rájuk figyelni, mert, ha beakadnak valahova, leszakadhatnak, másrészt a természetes köröm növekedésével együtt mozognak és távolodnak el a körömágytól. Ha a műköröm és a köröm alja között a rés már szembetűnővé válik, az esztétikus megjelenés érdekében a körmöket fel kell tölteni. Ez általában a műköröm felhelyezése utáni 3-4. héten szokott szükségessé válni. A feltöltés nagyon hasonló módszerrel történik, mint a műköröm felépítése. Először a képződött hézagot az eredeti anyaggal (géllel vagy akrillal) feltöltik, majd a köröm végéből visszavágnak egy a rés szélességével megegyező méretű darabot. Ez a művelet néhányszor ismételhető, de idővel a műkörmöket le kell szedni és újakat építeni a régiek helyére.

Műköröm árak

A műköröm készítés-építés árai igen széles skálán mozognak. Gyakorlatilag ahány körömszalon, annyiféle árképzés létezik. Ami a jelentős árkülönbségeket indokolhatja, az a vélt vagy valós minőségbeli különbség. Nyilván a felkapott helyeken jóval több pénzt fognak elkérni ugyanazért a munkáért, mint a sarki kis szalonban. Jó ötlet lehet tehát műkörömépítés előtt körbekérdezni az ismerősök között, megnézni a végeredményként elkészült körmöket, hogy eldönthessük érdemes-e divatos helyre menni, van megkapjuk ugyanazt a minőséget máshol olcsóbban. Az alábbi árak csak kiindulási alapként szolgálnak, nagyjából a középkategóriát fedik le.

 • Műköröm építés (zselé vagy porcelán) S-es méret (2-3 óra): 4.000-10.000 forint
 • Műköröm építés (zselé vagy porcelán) M-es méret (2-3 óra): 4.500-11.000 forint
 • Műköröm építés (zselé vagy porcelán) L-es méret (2-3 óra): 5.000-12.000 forint
 • Műköröm feltöltés: 4.000-10.000 forint
 • Gél lakkozás egyszerű: 2.000-6.000 forint
 • Gél lakkozás tartós: 3.000-7.000 forint
 • Díszítés Swarovski kővel körmönként: 300-2.500 forint
 • Strassz kövek darabonként: 10-20 forint
 • Matrica, fólia körmönként: 100-200 forint
 • Egyszerű festett minta körmönként: 100-200 forint
 • Összetett festett minta körmönként: 200-400 forint
 • Bonyolult minta, mesefigura, stb. körmönként: 500-1500 forint
'Fel a tetejéhez' gomb